• Informacje na temat:

    oscypek w oliwie

Przepisy na temat: oscypek w oliwie
  • Smażony oscypek

    Wypróbuj nasz przepis - zamiast kotletów dziś smażony oscypek.

  • Oscypek i żurawinka doskonałe do winka.

  • Ryba zapiekana z oscypkiem i szpinakiem

    Składniki dla 4 osób: 40 dag ryby, np. dorsza, łososia, pstrąga 20 dag oscypka 3 garście świeżego szpinaku olej lub oliwa sól czosnkowa pół cytryny pieprz cytrynowy pieprz czarny sól 1. Rybę umyj, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą czosnkową, pieprzem cytrynowym, odstaw do lodówki na godzinę. Oscypek pokrój w bardzo cienkie plastry. Szpinak umyj, osusz. 2. Naczynie...

  • Pomysł na oscypki.

  • Pikantne muffiny

    Doskonale smakują także z oscypkiem lub boczkiem.

  • Cukinia w oliwie należy do kanonu naszych ulubionych antipasti, przygotowywanych latem na nieprzyjazny zimowy czas. Tuż obok grillowanej marynowanej cukinii, którą również zamykam w słoikach każdego lata.

  • Street food dla każdego

    Jedzenie na ulicy ma wielu zwolenników. A pod hasłem street foodu nie kryje się wyłącznie azjatyckie jedzenie. Przecież są też rodzime zapiekanki czy grillowane oscypki. To jednak wcale nie wyczerpuje listy przysmaków, które możemy zjeść z food trucka czy przysłowiowej budki.

  • Jak w domu przygotować fantastyczne grzyby w oliwie - sprawdzony przepis krok po kroku.

  • Owoce jesieni na polskim stole

    Pożywna zapiekanka z kabaczków Składniki: 3 średnie kabaczki lub cukinie 1 duży niewędzony oscypek 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego 4-5 łyżek oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 2-3 ząbki czosnku świeży tymianek  syrop klonowy do polania garść niesolonych orzeszków np. pinii Przygotowanie: 1. Kabaczka umyj, przekrój na pół, pokrój na podłużne plastry. Oscypka...

  • Przepis wart wypróbowania: "Sałata w oliwie"

Artykuły na temat: oscypek w oliwie
  • Bundz, bryndza i oscypek

    ...z domieszką krowiego. Podobnie jak najpopularniejszy góralski ser, czyli oscypek, gdzie domieszka mleka krowiego nie może przekraczać 40 proc. Bryndza smakuje wyśmienicie z chlebem i pomidorem, jednak podnosi również walory smakowe ciepłych dań. Oscypek Jako przystawka oscypek świetnie smakuje skrojony w plastry, wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Doprawiamy go solą, pieprzem...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego...

  • Wina i przekąski - nietuzinkowe kompozycje

    Oscypek do wina? Okazuje się, że podhalańskie sery doskonale komponują się z białym winem półsłodkim. Z kolei do portugalskich rybek i owoców morza świetnie pasują wina z Półwyspu Iberyjskiego. Poznaj niebanalne kompozycje smaków i aromatów. Radzi Maciej Lercel, ekspert z krakowskiego baru winnego BARaWINO.

  • Już starożytni używali oliwy jako leku na oparzenia słoneczne, bóle głowy i brzucha, a liśćmi drzewa oliwnego oczyszczali rany. Arabowie i Izraelici smarowali stopy oliwą z oliwek, aby uchronić się przed ranami spowodowanymi długim marszem, a także przed ukąszeniami jadowitych węży i owadów. Badania dowiodły, że oliwa ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami, między innymi zapobiega nowotworom. Fot. 123RF/Picsel Oczyszczanie ran liśćmi oliwnymi to...

  • Przysmak góralski

    ...1. Oscypek pokrajać na niezbyt grube plastry. Filety śledziowe dobrze osączyć z oleju, pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej ukośnie. Ser i śledzie ułożyć dekoracyjnie na dużym półmisku. 2. Groszek odsączyć. Paprykę umyć i drobno pokroić, wymieszać z groszkiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą, pieprzem i cukrem, wymieszać z oliwą. 3. Na półmisku obok śledzi ułożyć sałatkę...

  • Już starożytni używali oliwy jako leku. Współczesne badania dowiodły, że ma ona ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami. Tylko w jaki sposób ustrzec się jej podróbek? Fot. 123RF/Picsel Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Rodzaje oliwy z oliwek Oliwa virgin (naturalna) to najlepszy i najmniej...

  • Księga smaków: Komosa ryżowa

    ...chrupiąca i ma subtelny, delikatnie orzechowy smak. Serwujemy ją na ciepło i zimno, w daniach słonych i słodkich. Pulpety Komosę ugotuj i ostudź. Cebulę drobno posiekaj i podpraż na oliwie. Umyte liście(...) warzywnym i ostudź. Krewetki zamarynuj w oliwie wymieszanej z imbirem, czosnkiem, solą i drobno posiekaną papryczką chili. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie smaż je po minucie z każdej strony. Potem...

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...

  • Rukola święci triumfy

    ...z puszki (lub sparzonymi, bez skórki, podduszonymi na oliwie). Do pomidorów dodaj kapary, zrumieniony czosnek, sól, pieprz, a po zmieszaniu składników z makaronem wrzuć do dania pokrojoną rukolę ze(...) z owocami. Sałatka z truskawkami nie wymaga dużo pracy, ale produkty muszą być świeże: delikatnie mieszamy rukolę, pokrojone truskawki i starty oscypek. Posypujemy sałatkę pistacjami i skrapiamy oliwą...

  • Na temat oliwy z oliwek powstało wiele mitów. Mówi się, że nie wolno na niej smażyć, a gorzkawy smak oznacza, że się przeterminowała. To oczywiście nieprawda. Warto więc dowiedzieć się, jak właściwie stosować oliwę w kuchni, by pełnymi garściami czerpać z jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Oliwa tłoczona z bardziej dojrzałych oliwek będzie miała łagodniejszy smak, ale mniejszą ilość cennych witamin i polifenoli / materiały prasowe Oliwa jest tłuszczem uniwersalnym kulinarnie - można...