• Informacje na temat:

    orzechy ziemne w czekoladzie

Przepisy na temat: orzechy ziemne w czekoladzie
  • Orzechowa nuta Świąt

    Boże Narodzenie idzie do nas wielkimi krokami. Zimy wciąż nie widać, ale przygotowania do Świąt w wielu domach już ruszyły. Orzechy są ważnym ich elementem. Mogą być ozdobą stołu, choinki, ciast, deserów, składnikiem kutii, a może warto włączyć je na stałe do jadłospisu. Na które się zdecydować?

  • Połówki łuskanych orzechów włoskich oblane mleczną czekoladą. Pyszny i w miarę zdrowy deser do zrobienia w kilkanaście minut.

  • Arbuzowe piramidki

    Składniki: 60 dag arbuza 10 dag czekolady gorzkiej 15 dag orzechów laskowych kilka orzeszków ziemnych i włoskich Przygotowanie: 1. Orzechy drobno posiekaj. Miąższ arbuza odkrój od(...) rozpuści się na parze. 2. Kawałki arbuza zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie. Posyp rozdrobnionymi orzechami. Układaj na talerzyku. Wstaw deser do lodówki na około godzinę, by czekolada mocno stężała.

  • Sprawdzony przepis na "Orzeszki ziemne w karmelu"

  • Co uczula często, a co rzadko

    ...i czekolady (np. kaszki, płatki śniadaniowe) można podać po 1. roku życia. Maluchowi zagrożonemu alergią - po 2. roku. • Orzechy Najbardziej uczulają ziemne, laskowe, włoskie, brazylijskie. Zwykle podaje się po 2. urodzinach, ale brzdącom obciążonym alergią - dopiero po 3. roku. Pamiętaj Groźne mogą być nawet śladowe ilości orzechów, występujące np. w czekoladzie, płatkach śniadaniowych...

  • Smaczny pomysł na prezent, ozdobę

  • Smaczny i aromatyczny dodatek do dekoracji ciast, a także pyszny smakołyk.

  • Sprawdzony przepis na "Piernik w czekoladzie"

  • Sprawdzony przepis na "Piernik w czekoladzie"

  • Sprawdzony przepis na "Knedle w czekoladzie"

Artykuły na temat: orzechy ziemne w czekoladzie
  • Co uczula często, a co rzadko?

    ...2. roku. Orzechy Najbardziej uczulają ziemne, laskowe, włoskie i brazylijskie. Niebezpieczne są szczególnie orzeszki ziemne, na które uczulenie z reguły nie mija. Wszystkie orzechy podaje się dzieciom zwykle po 2. urodzinach, a brzdącom obciążonym alergią - po 3. roku. WAŻNE! Groźne mogą być nawet śladowe ilości orzechów, np. w czekoladzie, płatkach śniadaniowych, lodach, ciastkach...

  • Naukowcy maja dobra wiadomość dla wszystkich osób, lubiących orzechy. Najnowsze badania wskazują, że ich zjadanie może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie wielu naukowców zainteresowało się wpływem orzechów na nasze zdrowie. Niektórzy starają się ich unikać ze względu na zawarte w nich tłuszcze, które mogłyby zaszkodzić naszej sylwetce. Okazuje się jednak, że jest to duży błąd, gdyż orzechy (a zwłaszcza te, rosnące na drzewach) nie...

  • Dojrzałe włosy mogą być piękne

    ...zapobiegniesz, zwiększając ilość witaminy H w diecie. Znajdziesz ją w drożdżach piwnych, wątrobie wołowej, żółtkach jaj, warzywach strączkowych, mące sojowej, grzybach oraz w gorzkiej czekoladzie(...) pozbyć się łupieżu. Jeśli nie lubisz ryb lub nie możesz ich jeść, jak najczęściej sięgaj po orzechy brazylijskie oraz nasiona słonecznika i chia. Są bardzo bogate w zdrowe tłuszcze roślinne, które...

  • Orzechy to smaczna przekąska, ale też źródło cennych substancji odżywczych. Dowiedz się, kiedy warto sięgać po poszczególne rodzaje. Fot. 123RF/Picsel Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych kojarzone były z mądrością i symbolizowały ludzką głowę, gdzie zielona skóra odpowiadała skórze, twarda skorupa - czaszce, natomiast orzech właściwy odwzorowywał mózg. Do dziś powszechnie uważa się, nie bez racji, że jedzenie orzechów pobudza umysł. Jednak na tym nie...

  • 8 pomysłów, które pobudzą mózg

    ...kasze, płatki owsiane, pistacje, orzechy włoskie, czerwone mięso, warzywa strączkowe. Brak witamin z tej grupy może powodować osłabienie oraz problemy z koncentracją, rozkojarzenie i bezsenność. Warto sięgać również po lecytynę (usprawnia pracę mózgu, jest nazywana paliwem dla umysłu), którą można znaleźć w rybach, soi i jej przetworach, żółtkach jajek, orzechach ziemnych, czekoladzie oraz...

  • Twarda łupina skrywa same skarby: witaminy, mikroelementy, białko i cenne tłuszcze fot. MioMedia Monika Stefaniak O tym, że orzechy są zdrowe, wiedzą wszyscy. Ich wysoka kaloryczność też nie jest tajemnicą. Zatem jak to jest: chrupać czy nie chrupać? Taki dylemat to w istocie twardy orzech do zgryzienia. Dietetycy nie mają jednak wątpliwości - orzechy bezwzględnie zasługują na to, aby włączyć je do naszej codziennej diety. Nie należy bowiem demonizować ich kaloryczności, ponieważ zawarte w...

  • Gdy żywność zaczyna szkodzić

    .... Co nas uczula? Jedną z głównych i jednocześnie najpoważniejszych reakcji uczuleniowych jest alergia na orzechy, głównie ziemne i brazylijskie. Pojawia się u 2 proc. osób, wywołując groźny dla życia(...) składnik żywności. Aminy w czekoladzie, czerwonym winie i serze powodują migreny. Glutaminian sodu w chińskich daniach sprzyja nadpotliwości i zawrotom głowy, alkaloidy w warzywach psiankowatych...

  • Z pewnością zdarzyło wam się kupić czekoladę, która była pokryta delikatnym, białym nalotem. Co to oznacza? Czy jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia i czy taką czekoladę możemy zjeść? Fot. 123RF/Picsel Czasami bywa tak, że zakupiona przez nas czekolada po otwarciu wcale nie wygląda tak apetycznie, jak sugerowałby to obrazek na opakowaniu. I nie mamy tutaj na myśli roztopionych lub zgniecionych kostek ulubionego smakołyku. Z pewnością chociaż raz nabyliście wyrób z czekolady, który był...

  • Co uczula często, a co rzadko

    ...i czekolady (np. kaszki, płatki śniadaniowe) można podać po 1. roku życia. Maluchowi zagrożonemu alergią - po 2. roku. • Orzechy Najbardziej uczulają ziemne, laskowe, włoskie, brazylijskie. Zwykle podaje się po 2. urodzinach, ale brzdącom obciążonym alergią - dopiero po 3. roku. Pamiętaj Groźne mogą być nawet śladowe ilości orzechów, występujące np. w czekoladzie, płatkach śniadaniowych...

  • Orzechom włoskim przypisuje się niebagatelny wpływ na intelekt. I słusznie! Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Fot. 123RF/Picsel Orzechy włoskie znali już i starożytni Rzymianie i Grecy. Ponoć są o nich wzmianki w Biblii -  miał je uprawiać sam król Salomon, znany skądinąd właśnie z mądrości. W Europie drzewa orzechowe rozprzestrzeniły się dzięki Rzymianom, a do Ameryki trafiły za sprawą franciszkanów. Obecnie uprawia się je w wielu krajach Europy i Azji, w Ameryce Północnej i Południowej, a...