• Informacje na temat:

    orzechy z miodem na patelni

Przepisy na temat: orzechy z miodem na patelni
  • Gozinaki – prażone orzechy z miodem

    Sposób przygotowania Orzechy oczyść ze skórek, posiekaj i upraż na patelni. Miód wlej do garnka i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj. Jeśli pojawi się piana pozostaw chwilę na ogniu a potem odstaw. Czynność powtórz trzy razy. Do zgęstniałego miodu dosyp orzechy i energicznie wymieszaj. Dodaj cukier puder i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Drewnianą deskę zwilż zimną...

  • Placuszki z miodem i bananami

    ...rozgrzanej, suchej patelni upraż orzechy. Banany obierz i pokrój w plastry. Na niewielkiej patelni rozgrzej trochę oleju. Usmaż placki z obu stron na złoty kolor. Układaj je jeden na drugim, każdy polewając miodem i układaj po kilka kawałków banana. Na ostatnim placku ułóż resztę bananów. Posyp prażonymi orzechami i również polej miodem. Podawaj na ciepło.

  • Tahini z miodem zamiast kremu czekoladowego

    ...dietetyków, kremy czekoladowe. Pastę tahini możemy przygotować sami, prażąc na patelni ziarenka sezamu, a następnie blendując je z dodatkiem oleju. W sklepach znajdziemy również gotowy produkt, np. Tahini marki Jasmeen. Pastę mieszamy następnie z odrobiną miodu, możemy także dosypać do niej ulubione orzechy. Delikatnie słodka i kremowa jest idealnym dodatkiem do pieczywa, naleśników, czy gofrów...

  • Ciasteczka z miodem i ziarnami

    ...szklanka orzechów laskowych Przygotowanie: 1. Orzechy posiekaj. Możesz z nich zdjąć skórki. Wtedy sparz je, chwilę pomocz w wodzie, odsącz i zdejmij skórki. Upraż je na suchej patelni. Masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ucierając. Dodaj jajko, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, solą, kakao i dodaj do masy. Wsyp orzechy, wymieszaj. 2. Z ciasta formuj...

  • Owocowy trójniak

    Orzechy zrumień na suchej patelni, przestudź i drobno posiekaj.

  • Grecki jogurt z orzechami i miodem

    ...śmietanę. Odstawić w chłodne miejsce na min. 4 godziny. Cukier skarmelizować na patelni, dodać migdały i orzechy, dobrze wymieszać. Karmel nałożyć na kawałek folii aluminiowej i odstawić, aby...

  • Sałatki multiwitaminki pełne mikroelementów

    Orzechy, pestki oraz kiełkujące nasiona, choć takie małe i niepozorne, kipią wręcz od cennych dla zdrowia składników. Łącz je z ulubionymi warzywami i jedz jak najczęściej, zamiast łykać suplementy.

  • Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską

    Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Studzimy i drobno kroimy.

  • Przekąska fit

    Na suchej patelni upraż płatki owsiane, potem otręby, pestki dyni i słonecznika.

  • Propozycje śniadań z różnych stron świata

    Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi zapewnić nam porządną dawkę pełnowartościowej energii, abyśmy mogli stawić czoła codziennym wyzwaniom. Aby jak najlepiej spełniało swoją funkcję, pamiętajmy o dodawaniu do pierwszego posiłku składników, które zawierają dużo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzą się przyprawy: kurkuma, cynamon i imbir, a także suszone owoce oraz orzechy.

Artykuły na temat: orzechy z miodem na patelni
  • Prażone orzechy z miodem (gozinaki)

    Składniki: 500 g orzechów włoskich 250 g miodu 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru Upraż orzechy włoskie. Na patelni rozgrzej miód, dodaj cukier. Dodaj orzechy włoskie. Mieszaj, aby uniknąć przypalenia.  Drewniana stolnicę posmaruj olejem. Masę orzechowo-miodową rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Po schłodzeniu pokrój na kawałki. 

  • Orzechom włoskim przypisuje się niebagatelny wpływ na intelekt. I słusznie! Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Fot. 123RF/Picsel Orzechy włoskie znali już i starożytni Rzymianie i Grecy. Ponoć są o nich wzmianki w Biblii -  miał je uprawiać sam król Salomon, znany skądinąd właśnie z mądrości. W Europie drzewa orzechowe rozprzestrzeniły się dzięki Rzymianom, a do Ameryki trafiły za sprawą franciszkanów. Obecnie uprawia się je w wielu krajach Europy i Azji, w Ameryce Północnej i Południowej, a...

  • Placuszki z miodem i bananami

    ...rozgrzanej, suchej patelni upraż orzechy. Banany obierz i pokrój w plastry. Na niewielkiej patelni rozgrzej trochę oleju. Usmaż placki z obu stron na złoty kolor. Układaj je jeden na drugim, każdy polewając miodem i układaj po kilka kawałków banana. Na ostatnim placku ułóż resztę bananów. Posyp prażonymi orzechami i również polej miodem. Podawaj na ciepło. Zobacz także:

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na miodownik. Biszkopt 100-150 g obranych orzechów włoskich 4 jajka (rozmiar L) 154 g cukru 7/10 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżki oleju 1½ łyżki kakao 4 czubate łyżki mąki   Poncz 100 ml płynnego miodu gryczanego 70 ml wody   Krem z mascarpone, miodem, wanilią i pyłkiem pszczelim 600 ml mocno schłodzonej śmietany 36% 500 g serka mascarpone 6 łyżek płynnego miodu gryczanego ziarenka z dwóch...

  • Placki z miodem, bananami i prażonymi orzechami

    ...patelni upraż orzechy. Banany obierz i pokrój w plastry. Na niewielkiej patelni rozgrzej trochę oleju. Usmaż placki z obu stron na złoty kolor. Układaj je jeden na drugim, każdy polewając miodem i kładąc po kilka kawałków banana. Na ostatnim placku ułóż resztę bananów. Posyp prażonymi orzechami i również polej miodem. Podawaj na ciepło. Zobacz także:

  • Nadszedł sezon na orzechy laskowe. Są one doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów oraz mięs i przepyszną przekąską same w sobie. Produkuje się z nich również olej. Jakie mają właściwości? Czy faktycznie warto je jeść? Fot. 123RF/Picsel Orzechy laskowe, tak jak inne orzechy posiadają liczne wartości i właściwości odżywcze. Na tle innych wyróżniają się jednak sporą zawartością witaminy E. Jest to minerał nazywany „witaminą młodości i płodności". Pozytywnie wpływa na potencję oraz...

  • Orzechy włoskie

    Chrup je na zdrowie. Zawarte w nich witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają koncentrację i pamięć, pomagają też obniżyć poziom cholesterolu. W kuchni, poza deserami, orzechy(...) w maślanej otoczce dodaj gęstą śmietanę i w zależności od upodobań, szczyptę majeranku lub bazylii. Gotuj sos mieszając, aż straci ok. 1/3 swojej objętości. Zdejmij patelnię z gazu i dodaj dużą porcję...

  • Nadszedł sezon na orzechy laskowe. Są one doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów oraz mięs i przepyszną przekąską same w sobie. Produkuje się z nich również olej. Jakie mają właściwości? Czy faktycznie warto je jeść? Fot. 123RF/Picsel Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku orzechów laskowych. Są fantastycznym dodatkiem do wielu deserów, którym nadają głęboki, szlachetny smak. Równie dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych. Ale czy wiedzieliście, że te małe orzeszki są nie...

  • Sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi

    ...do ostygnięcia na 2 godziny. 9. Na patelni rozgrzać miód. Gdy zacznie się pienić, dodać orzechy (opcjonalnie w sezonie pokrojone w ćwiartki figi lub śliwki) i podsmażać wszystko jeszcze kilka minut...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...