• Informacje na temat:

    orzechy włoskie w karmelu przepis

Przepisy na temat: orzechy włoskie w karmelu przepis
  • Orzechowe marzenie

    Choć w tym roku nie ma urodzaju na włoskie orzechy, to może dlatego ich smak i słodkości z ich udziałem są bardziej pożądane. Babeczki z karmelem i orzechami będą smakowitym deserem, idealnie pasującym do rozgrzewającej herbaty. To deser, który za sprawą swojego smaku sprowadza na nas błogi nastrój.

  • Czarne orzechy włoskie, nazywane orzechami Św. Jana, poniewaz nalezy je zebrac niedojrzałe, najpóźniej do 24 czerwca. Inna nazwa to trufle z Palatynatu. Konsystencją przypominają oliwki w zalewie, są chrupiące, ale nie twarde, słodziutkie, orzechowe. Drobno pokrojone można dodawać do lodów, parfait, budyniu, ciasteczek, serów, dziczyzny. A syrop do kawy lub herbaty. Pyszne, ale bardzo pracochłonne.

  • Wielkanoc

    .... Po kilku godzinach zajmij się przyrządzeniem polewy. Orzechy rozdrobnij w malakserze. W rondlu z grubym dnem gotuj cukier z wodą aż do uzyskania karmelu (około sześciu-ośmiu minut). Gdy karmel będzie brązowieć, wsyp orzechy. Po minucie mieszania, powoli wlej śmietanę (cały czas mieszając). Gotuj do uzyskania konsystencji gęstej na tyle, by polewa dobrze rozsmarowała się na cieście. Wyjmij...

  • Dobra przekąska dla lubiących orzechy U mnie jest to przekąska,ale jest to też fajny dodatek do ciast.

  • Połówki łuskanych orzechów włoskich oblane mleczną czekoladą. Pyszny i w miarę zdrowy deser do zrobienia w kilkanaście minut.

  • Ciekawe i niespotykane wykorzystanie niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich.

  • Smaczny pomysł na prezent, ozdobę

  • Smaczny pomysł na "Pieczone orzechy"

  • Wypróbowany przepis na "Sałatka z gruszką w karmelu"

  • Przepis wart wypróbowania: "Tartaletki z orzechami w karmelu"

Artykuły na temat: orzechy włoskie w karmelu przepis
  • Dobry ruch

    .... Najlepsi z najlepszych? Egzotyczne jagody goji, nasiona chia, orzechy makadamia, owoce noni. Ale uwaga, znamy ich polskie odpowiedniki, które działają dokładnie tak samo! Żurawina Godny zastępca suszonych jagód goji. Bogata w witaminę C, karoten i flawonoidy. Chroni przed chorobami układu krążenia. Orzechy włoskie Jedno z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tak samo jak...

  • Orzechom włoskim przypisuje się niebagatelny wpływ na intelekt. I słusznie! Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Fot. 123RF/Picsel Orzechy włoskie znali już i starożytni Rzymianie i Grecy. Ponoć są o nich wzmianki w Biblii -  miał je uprawiać sam król Salomon, znany skądinąd właśnie z mądrości. W Europie drzewa orzechowe rozprzestrzeniły się dzięki Rzymianom, a do Ameryki trafiły za sprawą franciszkanów. Obecnie uprawia się je w wielu krajach Europy i Azji, w Ameryce Północnej i Południowej, a...

  • Ananasowe łakocie

    ...puder i rum (jeśli ciasto będą jadły dzieci, rum zastąp zapachem rumowym). Żelatynę namocz, zagotuj i poczekaj aż wystygnie. Dodaj ją do sera, dokładnie wymieszaj. 2. Orzechy i migdały posiekaj(...), wstaw na kilka godzin do lodówki. 3. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wstaw ją na pół godziny do lodówki, by lekko stężała. Na wierzchu schłodzonej masy serowej ułóż cząstki...

  • Naukowcy maja dobra wiadomość dla wszystkich osób, lubiących orzechy. Najnowsze badania wskazują, że ich zjadanie może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie wielu naukowców zainteresowało się wpływem orzechów na nasze zdrowie. Niektórzy starają się ich unikać ze względu na zawarte w nich tłuszcze, które mogłyby zaszkodzić naszej sylwetce. Okazuje się jednak, że jest to duży błąd, gdyż orzechy (a zwłaszcza te, rosnące na drzewach) nie...

  • Twarda łupina skrywa same skarby: witaminy, mikroelementy, białko i cenne tłuszcze fot. MioMedia Monika Stefaniak O tym, że orzechy są zdrowe, wiedzą wszyscy. Ich wysoka kaloryczność też nie jest tajemnicą. Zatem jak to jest: chrupać czy nie chrupać? Taki dylemat to w istocie twardy orzech do zgryzienia. Dietetycy nie mają jednak wątpliwości - orzechy bezwzględnie zasługują na to, aby włączyć je do naszej codziennej diety. Nie należy bowiem demonizować ich kaloryczności, ponieważ zawarte w...

  • Orzechy to smaczna przekąska, ale też źródło cennych substancji odżywczych. Dowiedz się, kiedy warto sięgać po poszczególne rodzaje. Fot. 123RF/Picsel Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych kojarzone były z mądrością i symbolizowały ludzką głowę, gdzie zielona skóra odpowiadała skórze, twarda skorupa - czaszce, natomiast orzech właściwy odwzorowywał mózg. Do dziś powszechnie uważa się, nie bez racji, że jedzenie orzechów pobudza umysł. Jednak na tym nie...

  • Wyłoniliśmy pięciu laureatów, do których powędrują książki Sophii Loren. Zobaczcie, jakimi potrawami chcieli zaskoczyć gwiazdę Hollywood! Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Jesteśmy pod wrażeniem Waszej kreatywności, z pięciu prostych składników wyczarowaliście iście wykwintne dania. Nagrody postanowiliśmy przyznać: Panu Michałowi "W Awokado wydrążyć środek tak aby powstała łódeczka i miejsce na farsz. Łososia rozcinamy i wkładamy do środka cytrynę po czym przyprawiamy z wierchu...

  • Twarda łupinka orzechów laskowych skrywa same skarby: moc witamin oraz składników odżywczych, które w bardzo pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku orzechów laskowych. Są fantastycznym dodatkiem do wielu deserów, którym nadają głęboki, szlachetny smak. Równie dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych. Ale czy wiedzieliście, że te małe orzeszki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe? W tych niepozornych łupinkach...

  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX...

  • Masz głowę pełną kulinarnych pomysłów? Potrafisz wyczarować danie, które zachwyciłoby największą gwiazdę filmową? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na oba pytania, to konkurs jest właśnie dla Ciebie. Wyobraź sobie, że jesteś osobistym kucharzem jednej z największych gwiaz Hollywood. Gwiazda, jak to gwiazda ma swoje zachcianki i kaprysy. Tym razem zażyczyła sobie danie zrobione z wykorzystaniem 5 najbardziej lubianych przez nią składników. Oto one: - awokado- cytryna- miód- orzechy laskowe-...