• Informacje na temat:

    oryginalne włoskie ciastka

Przepisy na temat: oryginalne włoskie ciastka
  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    ...przysmak świętego Gonzalo, czyli ciastka przypominające penisy? Albo pastéis de nata, które w każdej cukierni smakują nieco inaczej? Dzięki twojej rekomendacji spróbowaliśmy tych z Manteigarii i byliśmy(...). "włoskiego dziadka", czyli oglądając na YouTubie krótkie filmy o klasycznej, włoskiej kuchni. - To też jest metoda! Często wykorzystuję kilka źródeł i w końcu dochodzę do finalnej wersji. Potem próbuję...

  • Wypróbowany przepis na "Oryginalne pikantne ptysie"

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...wypełnia się słodkie ciastka. Znany jest w całej Grecji, ale najbardziej popularny na Krecie. Kolejnym, niezwykle ciekawym w smaku serem, jest ladothiri, produkowany na wyspie Lesbos. Powstaje on z mleka...

  • Piszę "prawdziwe włoskie", bo można u nas zjeść sporo różnych deserów o smaku tiramisu, jednak o oryginał trudno. Ponieważ dostałem (niezastąpiony Lidl!) oryginalne włoskie biszkopty, włoski serek mascarpone, to pokusiłem się o starcie z oryginałem. O ile pamiętam smak z Włoch - to się udało!

  • Pyszna przekąska w stylu meksykańskim ! :) Placki z mięsem mielonym i warzywami.

  • Przepis wart wypróbowania: "Włoskie pączki (zeppole)"

  • Wypróbowany przepis na "Oryginalne gołąbki z patelni"

  • Ciasteczka orzechowo-owsiane tłuczkiem do mięsa tłuczone. Wspaniale smakują, długo się przechowują, no i po prostu są smaczne.

  • Przepis na dobry pierniczek do kawy.

  • Ciastka grzybki jadłam ostatni raz w dzieciństwie. Pamiętam, że wywołały dużo uśmiechu i pozytywnych wrażeń, kiedy je zobaczyłamZachęćcie swoje pociechy do wspólnego przygotowania tych wspaniałych grzybków, a zabawy i wrażeń będzie na pewno mnóstwo. Owszem, są pracochłonne w przygotowaniu, ale pomoc malutkich rączek i efekt finalny wynagrodzi wszystko. Ciastka grzybki to nic innego jak połączenie kruchego ciastka z ulubionym kremem, który ukryty jest pod kapeluszem grzybka. Wierzch kapelusza...

Artykuły na temat: oryginalne włoskie ciastka
  • ​Baci di dama

    Baci di dama to włoskie "całuski", składane ciasteczka maślane z orzechami laskowymi, złączone w słodkim pocałunku nadzieniem czekoladowym.

  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...w biodra"! Jak zatem zachwycić gości, tak, aby później błagali nas o przepisy na ciastka i ciasteczka? Można przygotować jeden "gwóźdź programu" i koniecznie słodkie drobiazgi, które będą nie tylko kulinarną(...) drobno orzechów (mogą być włoskie, albo wymieszane pół na pół z laskowymi, nie należy ich jednak mielić), 2 kopiaste łyżki bułki tartej (oprócz tego potrzebna jest bułka do wysypania formy), sok...

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...zaś podawana na słodko, a jej podstawowymi składnikami są bakalie: suszone śliwki, rodzynki, płatki migdałowe, figi , orzechy włoskie oraz daktyle. Smak dopełnia ponadto: starty na tarce piernik(...)  przyrządzane na słodko: ciasta , ciastka , owoce i bakalie, a szczególnie orzechy. Na stole nie może też zabraknąć karpia z sałatką ziemniaczaną czy haluszek z makiem. We Francji podawany jest z kolei...

  • Tymi przepisami zaskoczysz bliskich. Doskonale sprawdzą się, jako propozycja na weekendowy obiad. Zupa cytrynowa z czarnymi oliwkami Składniki: około 0.5 kg mięsa wołowego 2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol 20 dag boczku wędzonego w kawałku 2 marchewki 1 pietruszka (razem z natką) 1 cebula 1 mały seler 2 średnie ogórki kiszone 1 ziemniak 1 mała papryczka chili 1 cytryna opakowanie czarnych oliwek 1 papryka czerwona 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 2...

  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    ..., znajdziemy specjały kuchni indyjskiej, chińskiej, greckiej, libańskiej, niemieckiej czy włoskiej. Turyści mogą delektować się również oryginalną kuchnią Aborygenów, której specjały goszczą w menu najlepszych(...) deser australijska gospodyni z pewnością zaserwuje jeden z trzech wyśmienitych regionalnych przysmaków: Anzac biscuits , czyli ciastka kokosowo-owsiane. Przepis na nie powstał z myślą o żołnierzach...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    ...), aż do bardzo słodkich (np. karmelem, kajmakiem). Do przełożenia tortu mogą również zostać użyte owoce, galaretki czy ciastka deserowe. Doskonały smak i konsystencję, a także jego lekkość można...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...