• Informacje na temat:

    orientalna surówka

Przepisy na temat: orientalna surówka
  • Colesław z sosem sezamowym

    Colesław jest łatwą i przede wszystkim szybką w wykonaniu surówką z młodej kapusty.

  • Powstała przy okazji robienia opisanej wcześniej orientalnej kiszonki. Po prostu część z poszatkowanych warzyw przeznaczonych do kiszenia odłożyłam do osobnej miseczki, zanim jeszcze wszystkie pozostałe ulokowałam w słoju. Surówkę przyprawiłam i gotowe!

  • Sokołów poszerza roślinny asortyment

    Sokołów wprowadza kolejne nowości w linii produktów roślinnych Z Gruntu Dobre. Asortyment został poszerzony o trzy rodzaje Wege smalczyków, trzy rodzaje Vege Snacków, dwa rodzaje Wegańskich kiełbasek, Mielone wegańskie oraz Burgera wegańskiego. Wszystkie doskonale sprawdzą się w codziennej, zróżnicowanej diecie. Szeroki wybór produktów Z Gruntu Dobre stwarza wiele kulinarnych możliwości w przygotowaniu zarówno przekąsek, jak i dań głównych.

  • Moja orientalna kiszonka to nie jest koreańskie kimchi, o czym pewnie w pierwszej chwili pomyślała niejedna czytająca ten tekst osoba. Nie, to kiszonka w rodzaju “posprzątaj lodówkę przed wyjazdem na tydzień”, przez niektórych nazywana “na winie” czy raczej “nawinie”. To oczywiście żart, ale naprawdę wylądowało w niej prawie wszystko, co mi się nawinęło pod rękę podczas przeglądania zakamarków lodówki, a co moim zdaniem pasowało do takiej kiszonki. Nic się nie zmarnowało!

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Żyjąc od wieków na pograniczu, czy będzie to zetknięcie Wschodu z Zachodem, czy strefa wpływów wielkich imperiów: tureckiego, rosyjskiego bądź austro- węgierskiego, Rumuni nauczyli się czerpać z różnych tradycji.

  • Przepyszna orientalna zupa z szaszłykami z kurczaka.

  • Gdy mamy chęć poczuć odrobinę orientu a w portfelu wiatr wieje...;)

  • Coś dla wielbicieli marchewki na ciepło. Tym razem w azjatyckim stylu.

  • Wypróbowany przepis na "Orientalna wieprzowina"

  • Smaczny pomysł na "Wieprzowina orientalna"

Artykuły na temat: orientalna surówka
  • Orientalna potrawka

    ..., mieszamy. Dusimy jeszcze 1-2 minuty, aby sos trochę zgęstniał. Potrawkę podajemy na obiad lub kolację z ryżem, kaszami lub pieczywem oraz z sezonowymi surówkami.  Zobacz także: 

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Techniki termicznej obróbki żywności

    Już dzieci wiedzą, że najwięcej wartości odżywczych uzyskamy zjadając produkty na surowo. W przypadku warzyw i owoców nie nastręcza to szczególnych trudności. Możemy spożywać je solo, w formie surówek czy świeżo wyciskanych soków.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Macedonia: Bałkańska uczta

    ...porcje z pysznym kozim serem), "kebab plate", czyli mięso z frytkami i surówkami, oraz "tavce gravce" zapiekanki z fasolki. Koniecznie skosztujcie miejscowego piwa lub wina (à propos tego ostatniego trunku...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jakie właściwości...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    Podpowiadamy, jak go dobrać i czym przyprawić, by pasował do mięs, warzyw, marynat oraz sosów.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Jak zmniejszyć w diecie ilość soli?

    Lekarze biją na alarm: jemy trzy razy więcej soli, niż powinniśmy! Można to sprytnie zmienić – z pożytkiem dla zdrowia i… bez szkody dla smaku potraw.

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

Wideo na temat: orientalna surówka
  • Ryż z kurczakiem i orientalna surówka, czyli obiad z orientalną nutką według Samar Khanafer

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna i uczestniczka programu "MasterChef" Samar Khanafer przygotowała swoje ulubione dania obiadowe z nutką orientu. Pokazała również, jak wybrać pestki z granatu bez robienia bałaganu. Na stole pojawiły się takie dania jak: cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką, ryż z kurczakiem i orzechami, orientalna surówka z białej

  • Domowy barszcz i gryczane naleśniki, czyli zdrowa kuchnia dla alergików

    Iwona Zasuwa na co dzień śpiewa w chórkach u Kai, a prywatnie jest mamą małego alergika. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała idealne dania dla uczuleniowców. Na stole programu pojawiły się takie potrawy jak: błyskawiczny barszcz domowy, jednoskładnikowe naleśniki z białej gryki, surówka z kapusty z orientalną nutą oraz "mleczna" czekolada. Jak namówić dziecko do jedzenia jaglanki