• Informacje na temat:

    oponka z serem

Przepisy na temat: oponka z serem
  • Oponki serowe w kolorowych polewach

    Delikatne i puszyste, a dzięki orzechom – chrupiące w środku

  • Pychota!!!

  • Przepis: 1/2 kg mąki 1 szklanka cukru pudru 1/2 kg sera (najlepiej mielony) 4 całe jajka 1/2 kostki margaryny 1 cukier waniliowy 1 łyżka octu 1 łyżka spirytusu 1 płaska łyżka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczyptę soli Mąkę z margaryną i serem zamieszać i dodawać resztę składników. Formować w kształcie pączków z dziurką w środku, piec na głębokim tłuszczu. Smacznego! FB.init...

  • Okres smażenia smakołyków karnawałowych u mnie rozpoczęty,zaczęłam od serowych oponków.

  • Co jeść, by mieć lepszą koncentrację?

    ...wybierać? Postawmy na dobrej jakości pieczywo, ale niech nie będzie monopolistą w jadłospisie. Jeśli na pierwsze śniadanie była jajecznica z chlebem, na drugie kanapki z serem, to warto do kolejnych...

  • Oponki na tłusty czwartek i nie tylko polecam!

  • Słodkie tradycje, czyli co wiemy o tłustym czwartku

    Wraz z końcem karnawału i hucznych zabaw, możemy z wielkim apetytem przywitać zdecydowanie najsłodszy dzień w roku. Właśnie w tłusty czwartek zajadanie się różnego rodzaju smakołykami jest całkowicie dozwolone, a jak twierdzą niektórzy… nie tuczy!

  • Pyszne i ekspresowe oponki łatwe do przygotowania . Delikatne ,puszyste bez czekania aż ciasto wyrośnie .Doskonały deser do kawusi .Polecam

  • To wersja oponek bez jajek,warto spróbować są naprawdę pyszne .

  • Tłusty czwartek za pasem, więc już najwyższy czas pomyśleć o słodkich wypiekach na ten dzień. Przepis na te oponki wykorzystywany był w mojej rodzinie od pokoleń. Podobno takie receptury są zawsze niezawodne? Ja się przekonywać nie muszę, ten smak pamiętam z dzieciństwa i uwielbiam do niego wracać do tej pory. A Wam serdecznie polecam ten przepis. Obiecuję, że się nie zawiedziecie :)))

Artykuły na temat: oponka z serem
  • Serowe oponki

    ...kuleczki możesz zagnieść ponownie lub pozostawić do usmażenia wraz z oponkami. W dużym rondlu dobrze rozgrzać dużo smalcu (do wysokości 10 cm). Partiami (po maksymalnie 4-5 sztuk) wrzucać oponki...

  • Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Fot. materiały prasowe Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja - idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas...

  • Sposoby na oponkę, czyli jak odzyskać talię

    Jedna dieta dla każdej z nas? To nie zawsze działa. Co innego, gdy będzie na miarę, dopasowana do twoich potrzeb. Warto wykorzystać letnie spowolnienie tempa życia, by ją zastosować. Wkrótce zobaczysz jej efekt!

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Nawyki dobre, gdy lubisz na co dzień jeść dużo serów

    Jako przetwory mleczne sery są dobrym źródłem wapnia – np. 4 plastry żółtego sera mogą dostarczyć nawet 3/4 zalecanej dziennej porcji wapnia.

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...: pierogi (ruskie, z serem, z kapustą), wspomniany żurek, dania warzywne, np. z roślin strączkowych. Siostra Salomea: - Niektórzy stosują w tym okresie Post Daniela (owocowo-warzywny), ale trzeba...

  • Kołocz to regionalny śląski wypiek. Od staropolskiego kołacza odróżnia go prostokątny kształt oraz posypka. Zobacz, jak łatwo przygotować to drożdżowe ciasto w domu. Ciasto drożdżowe115 g mleka 12 g świeżych drożdży335 g mąki typ 50050 g masła 80 g jaj10 g żółtka35 g cukru1,35 g drobnej soli morskiejświeżo starta skórka z 1 pomarańczy białko do smarowania ciastabułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Zrobić zaczyn drożdżowy z mleka, drożdży i łyżki mąki. Odstawić na 10-15...

  • Oponki serowe

    Twaróg zemleć 2 - 3 razy (lub kupić gotowy mielony twaróg na serniki). Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło. Wszystkie...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...