• Informacje na temat:

    omlet z 10 białek

Przepisy na temat: omlet z 10 białek
  • Omlet z cebulką i pomidorami

    Składniki: 2 jajka 2 łyżeczki śmietany 18 proc. 1 łyżka masła 2 średnie cebule pomidor 10 dag sera mozzarella 2 łyżki oleju oregano sól pieprz Przygotowanie: 1 Białka oddziel od(...) i pomidora, smaż chwilkę. Farsz dodaj do przygotowanej masy, wymieszaj. Rozgrzej masło, wlej omlet, rozprowadź na patelni. Smaż kilka minut. 3. Gdy omlet zetnie się od spodu, przechyl go z patelnią. Rzadka...

  • Idealne na śniadanie, smaczne i szybkie w przyrządzeniu a zastępuje idealnie codzienne kanapki.

  • Salzburski serowy Kaiserschmarrn (omlet cesarski)

    .... Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, mleko, twarożek szczyptę soli i mąkę dobrze wymieszać, dodać roztopione masło, ser i boczek. Wmieszać pianę z białek. Pozostałe masło roztopić na patelni. Ciasto wlać na patelnię i na słabym ogniu smażyć 8-10 minut (raz obrócić). Pod koniec ciasto porozrywać dwoma widelcami i jeszcze raz obrócić. Olej i ocet wymieszać i doprawić solą, pieprzem...

  • Włoski deser bez dodatku surowych białek

  • Omlet serowo-ziołowy

    Składniki: - 4 jajka, - czubata łyżka mąki, - ząbek czosnku, - po 2 gałązki natki, oregano, tymianku, - szczypta proszku do pieczenia, - 10 dag obeschniętego żółtego sera, - 1/2 główki sałaty(...) poszatkuj sałatę. Pomidory pokrój na małe cząstki. Posyp sałatę. Skrop oliwą i octem. Gotowy omlet pokrój na ćwiartki, podawaj z sałatką. Więcej przepisów na omlety! Jeżeli znasz dokonały...

  • Smaczny pomysł na "Omlet cesarski"

  • Jajko nie tylko na Wielkanoc, czyli 15 ciekawostek, które warto znać

    Co łączy jajecznicę z Narodowym Teatrem Wielkim w Pekinie? Omlet z Salvadorem Dalim, a papieża z brytyjską królową Elżbietą II? Odpowiedź jest jedna: jajko. Oto 10 ciekawostek o tym popularnym wielkanocnym symbolu, które warto znać.

  • Sprawdzony przepis na "Korzenny omlet"

  • Ślimaczek z zielonym ogórkiem

    Składniki dla 4 osób: 8 jajek 4 łyżki mąki łyżka masła 3 łyżki bułki tartej 10 dag sera gorgonzola świeży ogórek 2 łyżki majonezu kiełki fasoli mung sól pieprz(...) formę, piecz 20 minut w temperaturze 180°C. 2. Gorący omlet zwiń w rulon. Ogórek zetrzyj na tarce, wymieszaj z majonezem. Omlet pokrój, kawałki dekoruj sałatą z ogórka i kiełkami fasoli.

  • Sprawdzony przepis na "Keks z białek pod pierzynką"

Artykuły na temat: omlet z 10 białek
  • Puszysty omlet

    Składniki: 3 jaja Sól, pieprz 30 ml oliwy Łyżka śmietany Jajka rozdziel. Białka ubij na pianę ze szczyptą śmietany. Ubij żółtka dodając śmietanę, dopraw. Wmieszaj pianę. Natrzyj patelnię oliwą i wstaw na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • Omlet biszkoptowy z pieczarkami

    Puszysty omlet na śniadanie, obiad lub kolację.

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Fot. © 123RF.COM/PICSEL 1. Tak naprawdę jajka (prawie) nie podnoszą cholesterolu W jajku jest rzeczywiście sporo cholesterolu, bo aż ok. 200 mg (tylko w samym żółtku). U większości ludzi dużo jajek w diecie wcale nie przekłada się jednak bezpośrednio na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Z 200 mg zaledwie...

  • Omlet na dwa sposoby

    Sztuka smażenia - dobre rady Masa jajeczna Na jeden omlet nie należy brać więcej niż 3-4 jaja, ponieważ będzie zbyt gruby. Dla większej liczby osób właściwiej usmażyć kilka mniejszych omletów niż(...) wlewamy na mocno rozgrzany tłuszcz (masło) i smażymy krótko z jednej strony. Kiedy spód się zetnie, unosimy brzegi omletu szeroką, drewnianą łopatką, aby nie ścięta masa jajeczna spłynęła na dno patelni...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • Kilka śniadań dla uczniów

    ...°C.  Omlet z pomidorami - dla otyłych Śniadanie dla uczniów otyłych i tych z nadwagą powinno być sycące, ale niskokaloryczne. Może to być np. omlet z białek z pomidorami. Ma niespełna 100 kcal i dostarczy(...)? 3 łyżki płatków owsianych zalej 200 ml wrzątku, dodaj łyżeczkę ksylitolu. Gotuj 10 minut, co jakiś czas mieszając. Owsiankę przełóż do miski, dodaj owoce i podawaj. Zobacz także:

  • Lubicie wyzwania? Myślicie, że podołalibyście tym jedzeniowym konkursom? Sprawdź, jakie testy oferują restauracje na całym świecie. Fot. 123RF/Picsel Wyzwania restauracyjne i barowe są popularną formą promocji, zwłaszcza w krajach anglojęzycznych. Są to konkursy, które polegają na zjedzeniu określonej ilości jakiegoś jedzenia w pewnych wyznaczonych ramach czasowych. Taki challenge przyciąga do lokalu ludzi, zainteresowanych olbrzymimi porcjami jedzenia. Jeżeli biorący udział w konkursie...

  • 15-dniowa dieta, która działa

    ...z jogurtem greckim. W kolejnej fazie dodajemy jeden stały posiłek. Doskonale sprawdzą się różnorodne śniadaniowe propozycje np. omlet, jeśli wolimy jeden solidny posiłek w ciągu dnia rozwiązaniem mogą(...) jest systematyczne spożywanie posiłków, odpowiednia liczba treningów, regeneracja. Dlatego on sam zachęca, aby za podstawę treningu uznać codzienne wykonywanie 10 tys. kroków i dodatkowy trening dwa...

  • Potrawy z ryżem wcale nie muszą być nudne. Wystarczy kilka składników, aby zamienić go w naprawdę ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Jego przechowywanie nie nastręcza zbyt wielu problemów, a w szczelnie zamkniętym słoiku może wytrzymać naprawdę długi czas. Czy ryż jest zdrowy?...