• Informacje na temat:

    oliwa z truflami

Przepisy na temat: oliwa z truflami
  • Tosty z awokado według Meghan Markle

    Gość pijący herbatę z Meghan Markle, charakteryzator Daniel Martin opublikował zdjęcie ich wspólnego posiłku na Instagramie. W menu: grzanka z awokado i trufle czekoladowe. Do powtórzenia...

  • Przepis na risotto z pieczarkami

    Zwieńczeniem polskiego grzybobrania jest najczęściej kosz wypełniony maślakami, prawdziwkami, kurkami i koźlakami. W Polsce występują jednak również gatunki, których znalezienie stanowi spełnienie marzeń wielu grzybiarzy. Mowa o truflach – najdroższych grzybach jadalnych świata, których cenę rekompensuje niezwykle oryginalny aromat przygotowanych z ich wykorzystaniem potraw. Na szczęście istnieją bardziej przystępne sposoby włączenia truflowych smaków do jesiennego menu.

  • Kuchnia chorwacka

    Kuchnia chorwacka jest bardzo urozmaicona, a jej korzenie sięgają czasów prehistorii i antyku.

  • Kolacje z pięciu stron świata

    Pogoda nie zachęca do spacerów, ale zamiast nudzić się w domu, możesz wyruszyć w pełną przgód kulinarą podróż. Przygotuj jedną z 5 kolacji i rozkoszuj się smakami świata.

Artykuły na temat: oliwa z truflami
  • Krem z białych szparagów

    Krem, który raz skosztowany, już nigdy nie odejdzie w kuchenne zapomnienie. Pamiętam, jak podczas któregoś ze służbowych wyjazdów podano mi go w towarzystwie oliwy truflowej. Wtedy jadłam tę zupę po raz pierwszy. Niezapomniane doznanie smakowe! Biały, puszysty krem i aromat trufli – połączenie idealne. Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko" Jolanty Naklickiej-Kleser.

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...warzyw, przecier pomidorowy, paczka makaronu, kaszy, suszona fasola, która może leżeć miesiącami i jest niesamowicie uniwersalna, dobra oliwa z oliwek. - Warto też planować sobie posiłki na cały tydzień...

  • Już starożytni używali oliwy jako leku na oparzenia słoneczne, bóle głowy i brzucha, a liśćmi drzewa oliwnego oczyszczali rany. Arabowie i Izraelici smarowali stopy oliwą z oliwek, aby uchronić się przed ranami spowodowanymi długim marszem, a także przed ukąszeniami jadowitych węży i owadów. Badania dowiodły, że oliwa ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami, między innymi zapobiega nowotworom. Fot. 123RF/Picsel Oczyszczanie ran liśćmi oliwnymi to...

  • Ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta

    ...luksusu rozsmaruj na talerzu trochę kalafiorowej skordalii i udekoruj ravioli startymi truflami.

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...

  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    ...toscano. Tutejszą stolicą serów jest miasteczko Pienza. Ser pecorino, który jest tu wytwarzany, występuje w wielu odmianach (np. z truflami, suszonymi pomidorami i orzechami), niektóre z nich dojrzewają(...) szansy mieć nie będziesz... Niezwykle popularne antipasto to też caprese - mozzarella, pomidory, oliwa oraz bazylia. To wersja tradycyjna, ale jest też moja ulubiona - z burratą. Jej niezwykłość polega...

  • Do niedawna na dziale produktów do smażenia niepodzielnie królował olej rzepakowy. Jednak sytuacja uległa zmianie wraz z coraz większą świadomością żywieniową społeczeństwa. Na półkach sklepowych pojawiły się różnego rodzaju oliwy z oliwek i szybko zyskały popularność. Oliwy z oliwek można używać zarówno do gotowania, jak i do potraw przygotowanych na zimno/123rf/PICSEL Wyboru można dokonywać spośród wielu rodzajów, między innymi: extra virgin, pure, sansa, aromatyzowanych... Jak wybrać...

  • ​Zupa krem z marchewki z marynowanym imbirem i sałatka z krewetek

    Nowe spojrzenie na marchewkę.

  • Na temat oliwy z oliwek powstało wiele mitów. Mówi się, że nie wolno na niej smażyć, a gorzkawy smak oznacza, że się przeterminowała. To oczywiście nieprawda. Warto więc dowiedzieć się, jak właściwie stosować oliwę w kuchni, by pełnymi garściami czerpać z jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Oliwa tłoczona z bardziej dojrzałych oliwek będzie miała łagodniejszy smak, ale mniejszą ilość cennych witamin i polifenoli / materiały prasowe Oliwa jest tłuszczem uniwersalnym kulinarnie - można...