• Informacje na temat:

    oliwa z oliwek zamiast oleju do ciasta

Przepisy na temat: oliwa z oliwek zamiast oleju do ciasta
  • Kolacje z pięciu stron świata

    Pogoda nie zachęca do spacerów, ale zamiast nudzić się w domu, możesz wyruszyć w pełną przgód kulinarą podróż. Przygotuj jedną z 5 kolacji i rozkoszuj się smakami świata.

  • Przepis wart wypróbowania: "Focaccia zamiast kanapki"

  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    ...jednonienasyconych (oleinowego i linolowego).   ...i do pieczenia Piekąc bożonarodzeniowe ciasta przygotujmy je na bazie wysokiej jakości margaryny lub oleju roślinnego, dzięki czemu będą nie tylko(...) ograniczyć zużycie masła, zawierającego tłuszcze trans na poziomie ok. 2-3% oraz dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiast niego warto zastosować w wigilijnej i bożonarodzeniowej kuchni wolną od...

  • Bardzo lubię wszelkiego rodzaju aromatyzowane oliwy - nie kupuję gotowych - robię je sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :)

  • Nie tak zdrowy, jak sądzono

    Tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec wieprzowy, generalnie rzecz biorąc uważane są za "niezdrowe". Za dużo zdrowszą alternatywę uchodzą oleje roślinne - jak oliwa z oliwek czy olej słonecznikowy(...). tłuszczu w oleju kokosowym stanowią tłuszcze nasycone. To więcej niż w maśle (63 proc.), wołowinie (50 proc.) i smalcu wieprzowym (39 proc.). Eksperci AHA sugerują zastępowanie tłuszczów nasyconych...

  • Pyszna i sycąca!

  • Wiosna tuż tuż, czyli jak przetrwać do wiosny w bakaliowym stylu

    ...proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml oliwy z oliwek (do ciasta) 1 ząbek czosnku,  50 g orzechów włoskich np. Bakalland  100(...) z łuskanego słonecznika poprawi ukrwienie. Garść słonecznika mielimy i podgrzewamy 1 łyżkę miodu. Do płynnego miodu dodajemy łyżeczkę oleju migdałowego i mieszamy ze zmielonym słonecznikiem. Jeszcze ciepłą...

  • Zaskocz bliskich i zrób, zamiast tradycyjnych uszek małe pierożki. Jest to bardzo prosty przepis.

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    ..., pełnoziarnistego pieczywa (dobrze będą smakowały do niej także pełnoziarniste tosty). Jeśli lubisz, możesz zamiast oleju dodać do niej dressing z ulubionymi ziołami. Tarta orzechowa z sosem z kiwi(...). Ciasto rozłóż w natłuszczonej blaszce i upiecz w piekarniku (180°C, ok. 10-15 min). Następnie ostudź i małą foremką wytnij z ciasta kółka. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Umyj owoce do dekoracji...

  • Przepis pochodzi z Kanady, okrężną drogą trafił do siostry męża i przyjął się w całej rodzinie. Piecze go od czasu do czasu nawet babcia, bo to bardzo łatwy do przygotowania placek. Wielkim fanem ciasta marchewkowego jest nasz syn, nigdy nie odmówi poczęstunku! Ciasto jest pyszne, wilgotne i aromatyczne. Dzięki dodatkowi przypraw korzennych z łatwością może zastąpić piernik świąteczny, więc na Boże Narodzenie jest w sam raz. I choć ciasto marchewkowe nie jest czymś wyjątkowym w Internecie –...

Artykuły na temat: oliwa z oliwek zamiast oleju do ciasta
  • Coś na drogę

    ...składników. Radzimy: lepiej zrób to sama! Zamiast batonika Słodkie kulki z daktylami Potrzebne będą: szklanka kaszy jaglanej, garść namoczonych, obranych migdałów, garść namoczonych daktyli, 2 łyżki kakao, łyżeczka oleju kokosowego, szczypta soli, do obtoczenia to, co lubisz: wiórki kokosowe, sezam, mak, ziarna słonecznika. Daktyle i migdały zmiksuj na gładką masę, dodaj kakao, kaszę jaglaną...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Kukurydziane żniwa

    Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser.

  • Na temat oliwy z oliwek powstało wiele mitów. Mówi się, że nie wolno na niej smażyć, a gorzkawy smak oznacza, że się przeterminowała. To oczywiście nieprawda. Warto więc dowiedzieć się, jak właściwie stosować oliwę w kuchni, by pełnymi garściami czerpać z jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Oliwa tłoczona z bardziej dojrzałych oliwek będzie miała łagodniejszy smak, ale mniejszą ilość cennych witamin i polifenoli / materiały prasowe Oliwa jest tłuszczem uniwersalnym kulinarnie - można...

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego...

  • Pogoda nie zachęca do spacerów, ale zamiast nudzić się w domu, możesz wyruszyć w pełną przgód kulinarą podróż. Przygotuj jedną z 5 kolacji i rozkoszuj się smakami świata.

  • Oliwa z oliwek jest ceniona nie tylko w kuchni. Z uwagi na dużą zawartość składników odżywczych, jest szeroko używana w kosmetyce. Szeroko omawiane są także jej właściwości prozdrowotne. Oliwa z oliwek może mieć zastosowanie nie tylko w kuchni/123rf/PICSEL Wolna od konserwantów i sztucznych substancji ma dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę każdego z nas. Nic dziwnego, że jest jednym z podstawowych składników używanych w tak zwanej diecie śródziemnomorskiej, uważanej za skuteczny sposób na...

  • Sześć nieoczywistych zamienników niezbędnych produktów

    ...znalezienie zamiennika masła. Obowiązuje tutaj bowiem prosta zasada: tłuszcz zastępujemy innym tłuszczem. - Większość ciast możesz upiec na bazie oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, słonecznikowego lub(...) z izolacją mogą niestety utrudnić nam kulinarne eksperymenty, zwłaszcza gdy nagle okaże się, że zabrakło nam podstawowych składników. Zamiast załamywać ręce, improwizujmy - przekonują kucharze. I podpowiadają...

  • Co dają nam dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie? Zobaczmy! Już dwie łyżki oliwy poprawiły wyniki badanych.     Fot. 123RF.COM/PICSEL Według badań (1), dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Przebadano niemal 200 ochotników, a po 3 tygodniach stosowania stwierdzono korzystne zmiany w składzie krwi. Poziom markerów stresu oksydacyjnego się obniżył, zmniejszył się poziom trójglicerydów, a stosunek cholesterolu HDL...