• Informacje na temat:

    oliwa czy olej do papryki konserwowej

Przepisy na temat: oliwa czy olej do papryki konserwowej
  • Gulasze na chłody: Pyszne i przyjemnie rozgrzewające

    Nie żałuj do nich przypraw. Ostra papryczka chili, wyraziste curry czy wonny cynamon sprawią, że wiatr i niższe temperatury nie będą nam straszne.

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    ...(lub 8 mniejszych) szynki konserwowej lub gotowanej; jeśli wolisz, wędlinę możesz także zastąpić cienkimi płatami wędzonego łososia ●olej rzepakowy do skropienia gotowej sałatki ●sól, pieprz Przepis(...), pełnoziarnistego pieczywa (dobrze będą smakowały do niej także pełnoziarniste tosty). Jeśli lubisz, możesz zamiast oleju dodać do niej dressing z ulubionymi ziołami. Tarta orzechowa z sosem z kiwi...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...zielonego koloru). Osącz i całkiem ostudź. Piersi kurczaka umyj, oczyść, oprósz solą i pieprzem, usmaż na złoto na oleju. Ostudź. Papryki i pomidory pokrój. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wszystkie(...) na oleju. Ogórek umyj, osusz, pokrój w kostkę. - Ugotowaną fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Oba sery tofu pokrój w kostkę. Wszystko połącz w dużym naczyniu. Dodaj ugotowaną kaszę pęczak...

Artykuły na temat: oliwa czy olej do papryki konserwowej
  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...pomarańczowego, szczyptą cynamonu i odrobiną esencji waniliowej. Obtocz w białku kromkę pełnoziarnistego chleba. Posmaruj olejem patelnię. Smaż tost ok. 3 minut z obu stron, aż nabierze złotego koloru. Przed(...).: tłuste ryby morskie, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy włoskie oraz zielone warzywa, np.: jarmuż, brokuły, kapusta. (Uwaga: oliwa nie zawiera kwasów omega-3!). Poza tym, tłuszcz umożliwia...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego...

  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    W upalne dni chętnie zjadłabyś kawałek soczystego arbuza lub wypiła mleczny koktajl, ale nie dla ciebie takie atrakcje, bo potem boli cię brzuch? To może być objaw nietolerancji pokarmowej. Sprawdź, jak ją wykryć i skutecznie leczyć.

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...dodatków, tym zdrowiej i smaczniej. Jajka - 4-5 żółtek tygodniowo, liczba białek nieograniczona. Tłuszcze - używaj dziennie 2-3 łyżek tłuszczów roślinnych dobrej jakości, takich jak oliwa, olej(...) czy wody z magnezem. Pamiętaj o tym, aby pić jedną szklankę takiego napoju przed każdym posiłkiem. Przygotuj sobie wodę w małych półlitrowych butelkach, w ten sposób wypijesz ją niepostrzeżenie...

  • Do niedawna na dziale produktów do smażenia niepodzielnie królował olej rzepakowy. Jednak sytuacja uległa zmianie wraz z coraz większą świadomością żywieniową społeczeństwa. Na półkach sklepowych pojawiły się różnego rodzaju oliwy z oliwek i szybko zyskały popularność. Oliwy z oliwek można używać zarówno do gotowania, jak i do potraw przygotowanych na zimno/123rf/PICSEL Wyboru można dokonywać spośród wielu rodzajów, między innymi: extra virgin, pure, sansa, aromatyzowanych... Jak wybrać...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., tym zdrowiej i smaczniej. - tłuszcze - używajmy dziennie 2-3 łyżki tłuszczów roślinnych dobrej jakości, takich jak: oliwa, olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej ryżowy, olej z pestek dyni, olej(...) mamy ochoty na owsiankę, ale na jajko, to je zjedzmy. Ważne jednak, by nie zamieniać kolejności posiłków i nie jeść kanapek na obiad czy kolację.  Również sposób kompozycji posiłków nie może być...

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...

  • Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    Figi z serem roqueford, zupa z zielonego groszku, ruloniki z soli, rostbef z sosem rémoulade i lody migdałowe na ciepłych śliwkach - to przepisy Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef", którego finał obejrzeliśmy w niedzielny wieczór, 25 listopada, na antenie TVN. Dziś jej książka kucharska ukazała się w księgarniach. My już teraz prezentujemy jej fragmenty.

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...