• Informacje na temat:

    okrasy

Przepisy na temat: okrasy
  • Karol Okrasa poleca grzyby... kiszone

    Inny sposób na długotrwałe przechowywanie grzybów to - według Okrasy - pasteryzowanie. Grzyby obgotowujemy, dusimy i pasteryzujemy w słoiku. Nadają się do tego rydze. Potem są świetne np. do makaronów. Ale w sezonie grzybowym, oprócz suszenia i marynowania, wykorzystywać trzeba grzyby do przyrządzania zup - zachęca Okrasa. Mistrz kuchni poleca zupę grzybową na bulionie, z kawałkami sera...

  • Tydzień włoski w Lidlu, to i włoskie przepisy Kuchni Lidla. Ponieważ to również ulubione klimaty Kuchni bez chemii, więc na talerz wędruje makaron wg Karola Okrasy. "Biała" wersja bolognese - bez pomidorów, za to z serem gorgonzola. Danie dość kaloryczne, ale co tam, raz się żyje!

  • Karol Okrasa poleca grzyby... kiszone

    Inny sposób na długotrwałe przechowywanie grzybów to - według Okrasy - pasteryzowanie. Grzyby obgotowujemy, dusimy i pasteryzujemy w słoiku. Nadają się do tego rydze. Potem są świetne np. do makaronów. Ale w sezonie grzybowym, oprócz suszenia i marynowania, wykorzystywać trzeba grzyby do przyrządzania zup - zachęca Okrasa. Mistrz kuchni poleca zupę grzybową na bulionie, z kawałkami...

  • Lekkie, ale sycące danie zainspirowane receptą Karola Okrasy. Pieczony camembert i filet z kurczaka, podane z cukinią smażoną z czosnkiem. Wszystko z apetycznym sosem z orzeszków pistacjowych i porów. Palce lizać!

  • Przepisy na Wielkanoc

    ...powstałym sosie ułóż karkówkę i piecz 60-90 minut, w temperaturze 150 st. C. Obracaj mięso co 30 minut. Gotowe pokrój i polej odparowanym sosem.  Przepis autorstwa Karola Okrasy.  Żurek na zakwasie...

  • Jakiś czas temu miałem okazję obejrzeć w necie prezentację ciekawego dania autorstwa Karola Okrasy. Z niedowierzaniem wypróbowałem przepis. Zasmakował wszystkim w moim domu. Od tego momentu, co jakiś czas musi zagościć na naszym stole. A ponieważ okazuje się, że jest on mało znany, pozwalam sobie go zaprezentować. Myślę, że polubicie tę wersję łososia tak jak moja rodzina. Dlatego zamieszczam ten krótki opis poniżej.

  • Przepis z programu "Kuchnia z Okrasą"

  • Stary sprawdzony wielokrotnie przepis na kartacze :)

  • Sprawdzony przepis na "Pierogi gryczane"

  • Smaczny pomysł na "Pierogi gryczane"

Artykuły na temat: okrasy
  • Sprawdź, jak powinno wyglądać jesienne menu według Okrasy

    ...- według Okrasy - pasteryzowanie. Grzyby obgotowujemy, dusimy i pasteryzujemy w słoiku. Nadają się do tego rydze. Potem są świetne np. do makaronów. Ale w sezonie grzybowym, oprócz suszenia...

  • Ryby są super - możesz bez chwili zawahania podpisać się pod tym stwierdzeniem? W takim razie nasz najnowszy konkurs jest skierowany właśnie do ciebie! Nadchodzące święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez ryb, a zwłaszcza karpia. W najnowszej książce Doroty Wellman i Karola Okrasy "Ryby są super" znajdziecie mnóstwo cennych, dzięki którym staniecie się mistrzami, przygotowującymi najlepsze potrawy z rybami w roli głównej. Być może to właśnie do was trafi jedna z piętnastu książek "Ryby...

  • Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

    Przepis Karola Okrasy.

  • Karp nie musi być nudny! Wystarczy odrobina kreatywności, kilka składników, które sprawią, że na nowo pokochacie tę rybę. Dziękujemy bardzo za wszystkie przesłane zgłoszenia na konkurs. Podzieliliście się z nami niezwykłymi pomysłami na karpia: wędzonego, w postaci klopsików czy nawet w cieście francuskim i kapustą kiszoną. Zobaczcie, jakie przepisy nagrodziliśmy książkami Doroty Wellman i Karola Okrasy „Ryby super". Mgdalena podała przepis na karpia w czerwonym sosie: Składniki: - 1 karp...

  • Jesiotr duszony w maśle

    Przepis Karola Okrasy.

  • Już po raz szósty w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) odbył się Aperitif po francusku. Licznie przybyli goście mieli szansę skosztowania typowych potraw francuskich, mogli także posmakować wspaniałych serów oraz win, czyli wszystkiego tego z czego słynie Francja. Wszyscy uczestnicy imprezy mieli również niepowtarzalną okazję obejrzeć pokazy kulinarne jednych z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce: Karola Okrasy oraz Pascala Brodnickiego, a także uczestniczyć w pokazie winiarskim...

  • Kanapka z kotlecikiem rybnym i konfiturą z cebuli

    Oto przepis na pyszne danie rybne według Karola Okrasy.

  • Już 4.06.2009 po raz szósty w Polsce odbędzię się święto francuskiej sztuki kulinarnej "Apertif po francusku"! Aperitif to Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata. Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych, przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego typu imprezy cieszą się szczególną popularnością. Patronem imprezy jest Rząd Francuski. Na gości...

  • As trefl. Jak co roku w maju i dzisiaj zorganizujesz spotkanie ogródkowe. Skrzyknij starych znajomych. Dla okrasy pomyśl także o nowych. Omijaj jednak...

  • Piwo z Tychów, Perfect z Warszawy, kapusta z Charsznicy, pomysł z Żywca. Już 14 sierpnia rozpocznie się trzydniowy Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy. Po raz szósty Państwo Barbara i Krzysztof Czulowie - organizatorzy imprezy - przygotują dla kilkudziesięciu tysięcy osób najlepszą góralską zupę na świecie - żywiecką kwaśnicę. Atrakcji towarzyszących kulinariom jak co roku będzie ogromna ilość. Pierwsze edycje Festiwalu wiązały się z Biciem Rekordu Guinessa. "Przez pięć lat biliśmy rekord...

Zdjęcia na temat: okrasy
Wideo na temat: okrasy
  • Okrasa radzi, jak gotować pysznie i zdrowo

    Szef kuchni walczy ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak.