• Informacje na temat:

    ogórki ze studni

Przepisy na temat: ogórki ze studni
  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

  • Sok, herbatka czy woda?

    ..., koktajle na bazie mleka lub kefiru, owoce (np. arbuzy, brzoskwinie) i warzywa (np. ogórki). Objawem diety zbyt ubogiej w płyny mogą być także częste zaparcia. Czy czarna herbata jest dobra dla roczniaka(...) kilkulatkowi, - też po przegotowaniu i ostudzeniu. Woda oligoceńska - czy naprawdę jest zdrowa? Woda oligoceńska, czyli ze studni głębinowych, jest bez wątpienia znacznie zdrowsza dla dziecka...

  • Dynia nie tylko do garnka

    ...całości naszego ogrodu, gdzieś cicho, jakby lekko schowane przy drewnianej studni, na kamiennej posadzce tarasu lub przy kwietniku. Ale dynie nie tylko ozdobne, ale jadalne wykorzystuje się do różnych...

Artykuły na temat: ogórki ze studni
  • Uwaga, pasożyt!

    Czyhają w piaskownicy, toalecie, fontannie, jeziorze. Lambliami (Giardia Lamblia lub Lamblia Intestinalis), czyli niewielkimi pasożytami, możemy zarazić się także pijąc wodę ze zbyt płytkiej studni, rzeki, nawet zanurzając dłoń w fontannie i wkładając potem do ust.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Uwaga, pasożyt!

    Czyhają w piaskownicy, toalecie, fontannie, jeziorze. Lambliami (Giardia Lamblia lub Lamblia Intestinalis), czyli niewielkimi pasożytami, możemy zarazić się także pijąc wodę ze zbyt płytkiej studni, rzeki, nawet zanurzając dłoń w fontannie i wkładając potem do ust.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Parki Narodowe Chorwacji

    ...krasowe, m.in. jaskinie, urwiska i studnie. Ze względu na znaczną wysokość (powyżej 1400 m n.p.m.) śnieg zalega tutaj ponad 115 dni w roku, a jego pokrywa może osiągać grubość nawet 4 m! Teren parku...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Sok, herbatka czy woda?

    ..., koktajle na bazie mleka lub kefiru, owoce (np. arbuzy, brzoskwinie) i warzywa (np. ogórki). Objawem diety zbyt ubogiej w płyny mogą być także częste zaparcia. Czy czarna herbata jest dobra dla roczniaka(...) kilkulatkowi, - też po przegotowaniu i ostudzeniu. Woda oligoceńska - czy naprawdę jest zdrowa? Woda oligoceńska, czyli ze studni głębinowych, jest bez wątpienia znacznie zdrowsza dla dziecka...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....