• Informacje na temat:

    ogórki z pieprzem i curry

Przepisy na temat: ogórki z pieprzem i curry
  • Curry na świeżo z boczniakami, cukinią i kalarepą

    Sposób przygotowania Najpierw przygotowuję świeżą pastę curry. Obieram czosnek, imbir ze skórki, usuwam z papryczki pestki a trawę cytrynową rozgniatam...

  • Sałatka z ogórków

    Składniki: 2 jaja na twardo 1 łyżeczka curry 2 łyżki słodkiej śmietanki 1 ogórek kiszony albo małosolny  sałata rzymska sól pieprz Sposób przygotowania: Jaja kroimy w kostkę, dodajemy śmietanę, mieszamy delikatnie z curry, dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatę targamy na kawałki. Ogórka obieramy, kroimy dodajemy do jajek, mieszamy. Podajemy do mięs.

  • Sałatka ryżowa

    Curry to jedna z najzdrowszych przypraw. Wchodząca w jej skład kurkuma działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Nie zapominajmy o tej przyprawie w robiąc codzienne potrawy.

  • Składniki: Ciasto: 4 jaja, mąka, 3/4 szkl.oleju, szczypta proszku do pieczenia, woda, szczypta cukru. Farsz: kiełbasa wiejska, szynka, bekon według smaku, 2-3 cebulki, curry, chili, papryka, sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do pizzy, łyżka masła.

  • Burgery w domowej wersji

    Farmerskie z jajkiem sadzonym Sposób przygotowania 1. Szalotkę obierz, posiekaj, dołóż mięso. Wbij 2 jajka. Dopraw solą, pieprzem i tabasco. Dobrze wyrób. Uformuj 4 kotlety, spłaszcz je tak, by(...) z curry i musztardą.  3. Pod koniec pieczenia na każdym kotlecie połóż plasterek sera. Bułki rozetnij, zrumień je na patelni grillowej. Boczek wysmaż, potnij na kawałki. Sałatę opłucz, osusz...

  • Chłodnik z rzodkiewką i szczypiorkiem

    Sposób przygotowania 1. Ogórek umyj, obierz, przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj na gładką masę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do zmiksowanego ogórka. Przypraw curry, solą i pieprzem. Wymieszaj.  2. Rzodkiewki i szczypiorek drobno posiekaj. Schłodzony kefir wymieszaj z jogurtem (możesz też użyć śmietany). Połącz z pulpą z ogórka i czosnkiem...

  • Pyszne sałatki na lepszą odporność

    Jajka poché Sposób przygotowania 1. Chili oczyść z pestek. Soczewicę opłucz, wsyp do garnka, zalej 1 szkl. wody. Dołóż chili i curry. Gotuj bez przykrycia 7 minut, dodaj sól i gotuj 10 minut, ew(...) osącz z zalewy, wymieszaj z paprykami. Przełóż na półmisek.  3. Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z octem jabłkowym i natką, przypraw solą, pieprzem oraz imbirem. Polej nim składniki sałatki, lekko...

  • Idealna letnia przekąska: pomidory faszerowane kuskusem

    ..., 1 łyżkę stołową curry, łyżkę pestek dyni lub słonecznika, sól i pieprz. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do niego rodzynki, studzimy. Z pomidorów skrawamy "czapeczki" tak, aby(...), oliwę z oliwek, dodajemy sól i pieprz do smaku. Ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy kuskus i rodzynki z curry. Dodajemy groszek, ogórek, posiekaną miętę i pestki dyni. Mieszanką nadziewamy pomidory...

  • Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj menu na Wielkanoc

    ...wytrząsamy i wlewamy zawartość do garnka. Ponownie doprowadzamy do wrzenie i gotujemy 2-5 minut mieszając. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem mielonym oraz majerankiem. Podajemy z jajkiem ugotowanym(...) garnka. Ponownie doprowadzamy do wrzenie i gotujemy 2-5 minut, mieszając. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem mielonym i majerankiem. Podajemy z jajkiem, natką pietruszki i uszkami.  Farsz: Pieczarki...

  • Nowe przepisy na mielone

    ...słonecznikowego 2 łyżki ostrej zielonej pasty curry, 400 ml bulionu wołowego, 20 dag śmietany kremówki, 4 niewielkie ogórki sałatkowe, cukier, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Natkę opłucz, osusz, trochę(...) 4-5 minut, często mieszając. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż frykadelki i smaż je na średnim płomieniu przez 10-12 minut. 3. Ogórki umyj, wytrzyj, pokrój w słupki. Sos curry przypraw do smaku...

Artykuły na temat: ogórki z pieprzem i curry
  • Sosy do pieczonych ziemniaków

    ...i pieprzem. Udekorować. Sos curry Przygotowanie: Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w drobną kostkę. Wymieszać z ketchupem i curry. Doprawić solą i pieprzem(...), drobno posiekać. Wymieszać z masą serowo-jogurtową, doprawić solą i pieprzem. Starty ogórek odsączyć, dodać do masy serowej. Wymieszać, udekorować kiełkami. Zobacz także:

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Tortilla z hummusem

    ...1. Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski. Umytą i osuszoną kolendrę siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do fasoli razem z curry, kminkiem, pastą tahina, oliwą, kolendrą, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta, możemy dodać trochę wody i zmiksować. 2. Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Gdzie czają się  salicylany?

    ..., cykorii, ogórkach, rzepie, cukinii, słodkich ziemniakach, szpinaku, karczochach, kabaczku, rzeżusze, bobie i bakłażanie.  Kryją się również w przyprawach, takich jak curry, pieprz cayenne, imbir...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Bardzo przyjemna dieta!

    ..., kardamon, curry, a także oregano, bazylię, tymianek, szałwię, miętę. Czerwone przyprawy: Nadają potrawom pikantny smak, hamują apetyt, przyspieszają spalanie kalorii. Przyprawiaj pieprzem w różnych(...) soku pomidorowego PRZEPIS: Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń nasiona. Obrane ze skóry ogórki i oczyszczone z nasion papryki pokrój w drobną kostkę i włóż do talerza. Do...

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...

  • Upały? Nie ma jak sałata!

    ...pokroić w plasterki. Przekroić granat, wydobyć z niego nasiona, nie gniotąc ich. 2. Ukręcić sos z octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć(...),  zetrzeć skórkę na tarce,  wycisnąć sok. Utrzeć go na  gęsty sos z musztardą i oliwą lub olejem ze słoika z pomidorami, doprawić, solą, pieprzem i otartą skórką cytryny. 2. Pomidory odsączyć...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...