• Informacje na temat:

    ogorki z koperkiem do sloika

Przepisy na temat: ogorki z koperkiem do sloika
  • Schabowe roladki nadziewane pikantną kaszą

    ...słoik Sosu Uniwersalnego Ciemnego Łowicz. Chwilę duś, dopraw koperkiem. Upieczone roladki włóż do sosu i duś jeszcze przez chwilę, by smaki się połączyły.

  • Schabowe roladki nadziewane pikantną kaszą

    Uniwersalnego Ciemnego Łowicz. Chwilę duś, dopraw koperkiem. Upieczone roladki włóż do sosu i duś jeszcze przez chwilę, by smaki się połączyły.

  • Chłodnik litewski

    Zupa na upały.

  • Wielkanocne jajka

    ..., następnie ułóż połówki jajek żółtkiem do góry. 2. Udekoruj kawiorem (po 1/2 łyżeczki na jajko) i koperkiem. Koreczki możesz spiąć wykałaczką. Pożywne jajka po szkocku Składniki: 10 jajek 1 cebula...

  • Przyjęcie w szwedzkim stylu

    ..., zdjąć skórę, pokroić w kostkę szeroką na 3-4 cm. Podawać ze świeżym koperkiem i cytryną. Na sos: żółtka, musztardę, miód i odrobinę soku z cytryny wyrobić za pomocą robota kuchennego. Po kropli dodawać...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...posiekanym koperkiem. Odstaw na kilka minut, by składniki się "przegryzły". - W dużej salaterce wymieszaj kalafior, pomidory, półplasterki wołowiny, dymkę oraz paprykę. Skrop obficie przygotowanym sosem...

  • Kolacje z pięciu stron świata

    Pogoda nie zachęca do spacerów, ale zamiast nudzić się w domu, możesz wyruszyć w pełną przgód kulinarą podróż. Przygotuj jedną z 5 kolacji i rozkoszuj się smakami świata.

Artykuły na temat: ogorki z koperkiem do sloika
  • Do słoika i na twarz

    ​Już starożytni zachwycali się ogórkami. Miały nie tylko odpędzać gorączkę, gasić pragnienie, ale co najważniejsze - dodawać sił witalnych. Dzisiaj w Polsce ogórek mógłby śmiało otrzymać miano narodowego warzywa. Jaki tak naprawdę mamy z niego pożytek?

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Kochasz weekendowe wypady na działkę?

    Kilka sposobów na to, by cieszyć się jej dobrodziejstwami także po powrocie do domu.

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Wzmacniające napoje po chorobie

    .... Dopraw solą, pieprzem i drobno pokrojonym koperkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i... gotowe! Smoothie z soku z kiszonej kapusty, jarmużu i natki pietruszki: Do kielicha blendera wlej...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Matjasowe sałatki

    Matjasa możemy podać na wiele sposobów, np. w sałatce.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...