• Informacje na temat:

    ogórki z jajkami i majonezem

Przepisy na temat: ogórki z jajkami i majonezem
  • Jajka faszerowane

    Przygotowanie:  Umyj jajka w gorącej wodzie, ugotuj je, a potem obierz. Gdy ostygną, przetnij je na połówki i wyjmij żółtka. Żółtka dokładnie rozetrzyj z jogurtem naturalnym i majonezem. Drobno posiekaj wędlinę, ogórek i połowę koperku. Dodaj do masy z żółtek i dokładnie wymieszaj. Powstałą masą faszeruj białka. Na koniec posiekaj pozostałą część koperku i posyp nim jajka. Gotowe jajka...

  • Z ogórkiem

    ...ugotuj na twardo (ok. 9 minut). Zalej zimną wodą, ostudź i obierz. Przekrój na pół i wyjmij żółtka. Rozetrzyj je na gładką masę z majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnij białka. Jajka podawaj na krążkach z ogórka, udekorowane rzodkiewką, ogórkiem, kolorowym pieprzem i natką pietruszki.

  • Wielkanocne jajka

    Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w święta z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

  • Sałatka z jajek

    Ogórki i pieczarki drobno posiekaj, dodaj do nich: kapary, majonez, śmietanę, chrzan. Wymieszaj, doprawiając solą, pieprzem i cukrem. Wstaw sos do lodówki na kilka godzin. Jajka pokrój w plastry, wędlinę drobno posiekaj, sałatę porwij. Układaj warstwami sałatę, jajka, wędlinę, przekładając sosem. 

  • Jajka nadziewane

    Składniki na 5-6 porcji: Jajka: 5-6 jaj 10-15 dag szynki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól pieprz Sos tatarski: 1 słoik majonezu 2-3 ogórki kiszone 1/2 słoika groszku(...), sól, pieprz. Wymieszać i doprawić. Białka wypełnić masą, ułożyć na półmisku. 2. Obrane ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i wymieszać. Doprawić. Dla uzyskania ostrości...

  • Jajka faszerowane

    Składniki: 2 jajka 1-2 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy, szynki 5 plasterków świeżego ogórka łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu 2 łyżeczki koperku Przygotowanie: 1. Umyj jajka w gorącej wodzie, ugotuj je, a potem obierz. Gdy ostygną, przetnij je na połówki i wyjmij żółtka. 2. Żółtka dokładnie rozetrzyj z jogurtem naturalnym i majonezem...

  • Ślimaczek z zielonym ogórkiem

    ...formę, piecz 20 minut w temperaturze 180°C. 2. Gorący omlet zwiń w rulon. Ogórek zetrzyj na tarce, wymieszaj z majonezem. Omlet pokrój, kawałki dekoruj sałatą z ogórka i kiełkami fasoli.

  • Tartinki rybne z jajkiem

    Sposób przygotowania 1. Makrelę obierz ze skóry oraz ości,rozetrzyj dokładnie widelcem. 2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz,posiekaj. Dodaj do makreli. 3. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do masy. 4. Ogórek posiekaj albo zetrzyj. Dołóż do pasty wraz z majonezem i posiekanym szczypiorkiem, dopraw i wymieszaj. Podaj na kromkach bagietki, udekoruj chili i natką.

  • Sposób na jajko

    ..., w miejscach po żółtku, nakładamy małą łyżeczką farsz z żółtek i pieczarek. Jajka można przystroić sezonowymi warzywami np. ogórkiem, papryką itd. Na ciepło, z patelni świetnie komponują się...

  • Pasta z jajkiem i makrelą

    Składniki: wędzona makrela cebula czerwona 3 korniszony 2 jajka łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka musztardy łyżka majonezu sól Przygotowanie: 1. Usuń ości z makreli, mięso rozdrobnij widelcem. 2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Ogórki, jajka na twardo oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki zmieszaj. 3. Przypraw, dodaję musztardę i majonez. Pastę...

Artykuły na temat: ogórki z jajkami i majonezem
  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    ...stałą od temperatury zamarzania wody (0°C) aż do temperatury wynoszącej około 32°C, kiedy zaczyna się topić. Dla porównania: zastanów się, co się stanie z twoim majonezem, kiedy go schłodzisz lub(...) pęcherzykami powietrza, dzięki czemu będzie lekkie i puszyste. Ponadto masło wcześniej wyjęte z lodówki lepiej połączy się z mąką, cukrem i jajkami, tworząc jednolitą masę przeznaczoną do wypieku...

  • Sałatka jarzynowa z majonezem

    ...skórek. Pokrój  w kostkę. Przełóż do dużej miski.  Dodaj jajka ugotowane  na twardo i posiekane.  3. Ogórki i jabłko obierz  i pokrój w kosteczkę.  Dodaj do reszty składników  razem z zielonym groszkiem. 4. Wymieszaj wszystko z majonezem i musztardą. Dopraw pieprzem  i solą.

  • Sałatka warstwowa z jajek

    Przygotowanie: Ogórki i pieczarki drobno posiekaj, dodaj do nich: kapary, majonez, śmietanę, chrzan. Wymieszaj, doprawiając solą, pieprzem i cukrem. Wstaw sos do lodówki na kilka godzin. Jajka pokrój w plastry, wędlinę drobno posiekaj, sałatę porwij. Układaj warstwami sałatę, jajka, wędlinę, przekładając sosem. Zobacz także:

  • Kanapki  z jajkiem i pastą tuńczykową

    Przygotowanie: Jajka włożyć do lekko posolonej wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 9-10 minut. Ugotowane na twardo jajka przelać zimną wodą, obrać ze skorupek, gdy wystygną, pokroić w plastry. Ogórek i pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem i wymieszać z majonezem. Pastę tuńczykową przyprawić do smaku pieprzem. Na 6 kromkach...

  • Rzodkiewki, ogórki, szczypiorek i majonez w roli głównej

    Ugotować jajka na twardo, ostudzić. Obrane pokroić w kostkę albo w talaraki, dodać pokrojone ogórki, rzodkiewki, posiekany szczypiorek, wszystko wymieszać dodając kiłka łżek majonezu, można doprawić pieprzem i solą do smaku.

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    Majonez Dekoracyjny WINIARY – jego wyjątkowy smak, doskonała jakość oraz kremowa konsystencja zdobyła sobie serca Polaków i od lat jest najczęściej wybieranym majonezem w naszym kraju. Doskonały do(...) przyrządzenie wielkanocnych potraw, które znajdą się na naszym uroczyście nakrytym stole. Gotowanie świątecznych zup, pieczenie apetycznych mięs, przygotowywanie dań z jajkami i wielu innych...

  • Sałatka selerowa z szynką

    Seler ugotować, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować, obrać i pokroić. Szynkę pociąć w kostkę, ogórki na plasterki. Jogurt połączyć z majonezem,...

  • Amerykańska sałatka ziemniaczana

    Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Bulion, ocet musztardę, pieprz i sól wymieszać, tą marynatą zalać obrane i pokrojone ziemniaki. Dodać cebulę i paprykę. Odstawić na godzinę. Majonez zmieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Jajka pokroić w kostkę, ogórki w plasterki. Szczypiorek drobno pokroić. Ser utrzeć. Wszystkie przygotowane...

  • Burgery z kotletami z wątróbki

    Sposób przygotowania: 1. Wątrobę umyj i osusz. Zmiel razem z jajkiem.  2. Posiekaj cebulę i czosnek. Żółty ser pokrój w kosteczkę. Dodaj wszystko do wątróbki. Wsyp mąkę, sól i pieprz. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju po 3-5 minut z obu stron.  3. Przekrój bułki. Ułóż na nich sałatę, pokrojone ogórki, kotlety i plastry pomidorów.  4. Wymieszaj jogurt z ketchupem i majonezem. Polej sosem...

  • Ruloniki z sałatką

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniak, marchewkę i pietruszkę szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Groszek odsączamy na sitku. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Szczypior myjemy i osuszamy. Odkładamy kilka łodyżek do dekoracji, resztę siekamy...