• Informacje na temat:

    ogórki z cukinią

Przepisy na temat: ogórki z cukinią
  • Ogórkowa z cukinią i szynką

    Sposób przygotowania 1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę obierz, pokrój na kawałki. Lekko podsmaż na oleju, dodaj masło, zalej 2 szklankami wody. Gotuj 20 minut. Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj do wywaru. Wlej wodę z kiszonych ogórków. Dodaj przyprawy, gotuj 10 minut. Zupę zmiksuj.  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj osobno w niewielkiej ilości wody. Razem z nią wlej do...

  • Sprawdzony przepis na "Ogórki faszerowane cukinią"

  • Ogórki na słodko - superprzekąska

    ...: 1. Ogórki dokładnie umyj, wrzuć do wrzątku i gotuj 5 minut. Przygotuj zalewę: połącz składniki i zagotuj. Odcedzone ogórki rozłóż do wyparzonych słoików, wlej zalewę. Pasteryzuj ok. 15 minut (wieczka(...). Umyj je i pokrój na kawałki lub w plastry (oprócz fasolki). Dalej przygotuj tak jak ogórki, z tym że w słoikach możesz umieszczać warzywa kolorowymi warstwami.

  • Bardzo dobrze się przechowuje przez zimę.

  • Curry na świeżo z boczniakami, cukinią i kalarepą

    Sposób przygotowania Najpierw przygotowuję świeżą pastę curry. Obieram czosnek, imbir ze skórki, usuwam z papryczki pestki a trawę cytrynową rozgniatam...

  • Smaczny pomysł na "Faszerowane ogórki"

  • Cukinia faszerowana

    .... Przed podaniem posypujemy żółtym serem. Podobnie można przygotować faszerowane ogórki czy bakłażany.

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa z ogórkami i cukinią"

  • Galaretka ogórkowa - orzeźwiający dodatek do smażonych potraw

    Choć smażone potrawy - nawet warzywa - bywają zbyt ciężkie dla żołądka, niektórym ciężko jest się oprzeć. Szef kuchni Adrian Szulczyk smażoną cukinię, będącą bałkańskim przysmakiem, poleca orzeźwić wegańską - bo przygotowaną na bazie agaru - galaretką z ogórka.

  • Po raz pierwszy zrobiłam surówkę z dodatkiem młodej cukinii i myślę, że będę ją robić częściej. Polecam.

Artykuły na temat: ogórki z cukinią
  • Surówka z cukinii

    Ma w sobie wapń, fosfor, magnez i sód. Oprócz tego obfituje żelazo i potas. Niedoceniana cukinia mam szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wykorzystać jej atuty w trosce o zdrowie.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Pięć zalet cukinii

    Ta daleka krewna ogórka w medycynie ludowej była traktowana jak lek! Jak się okazuje, nie bez powodu: badania potwierdzają, że ma korzystne działanie na nasze zdrowie. Jest bowiem bogata w składniki pokarmowe.

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Królowa cukinia

    Potrafi wcielić się w niejedną rolę, np. zapiekanki z warzywnym lub mięsnym farszem. Z powodzeniem zastąpi sałatę do obiadu oraz zielony ogórek na kanapkach.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Cukinia nawilży skórę i wygładzi zmarszczki

    Zawiera beta karoten, potas, żelazo i magnez oraz witaminy: C, K, PP i B1. Dzięki temu doskonale wpływa na kondycję skóry, chroniąc ją przed wolnymi rodnikami, dostarczając niezbędnych minerałów oraz porcji nawilżenia.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Cukinia, dynia i spółka

    ...i infekcjach układu moczowego. Nie zawiera zbyt dużo potasu, dlatego można go jeść przy przewlekłej niewydolności nerek i hiperkalemii (nadmiar potasu we krwi). Pomaga oczyścić organizm z toksyn. Ogórki...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

Zdjęcia na temat: ogórki z cukinią
Wideo na temat: ogórki z cukinią
  • Monika Goździalska: Żebyśmy czuli się dobrze, potrzebny nam jest sód, potas i magnez

    Jak przetrwać upały? Przepisy na lekkie dania i odżywcze koktajle, których przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a które ochładzają, w „Dzień Dobry Wakacje” przedstawiła uczestniczka pierwszej edycji programu "MasterChef” Monika Goździalska. Przygotowała chłodnik z rzodkiewki i zielonego ogórka, carpaccio z cukinii i koktajl potas. Jak je wykonać? (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)