• Informacje na temat:

    ogórki z chrzanem

Przepisy na temat: ogórki z chrzanem
  • Ogórki z marchewką

    ...i ew. posłodź, dodaj starty chrzan, po czym wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na końcu do sałatki dodaj śmietanę  (lub jogurt grecki) i wymieszaj do połączenia składników. Marchewkę z chrzanem możesz też wstawić na pół godziny  do lodówki, żeby smaki się nieco przegryzły.  2. Ogórki umyj, osusz, a następnie i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż z nich pestki i nieco miąższu (możesz go pokroić  i dodać...

  • Sałatka ziemniaczana to już klasyka, jest pyszna i mało skomplikowana. Tym razem z dodatkiem chrzanu, który czyni ją bardziej zdecydowaną w smaku.

  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

  • Bardzo sycąca i pyszna sałatka, która spokojnie może się znaleźć na naszym stole w ramach codziennej kolacji czy przekąski do pracy, ale też jak najbardziej może zagościć na świątecznym stole.

  • Nowość – chrzan z cytryną od Krakusa

    ...ogórki jako dodatki do sałatek, dań i mięs. Dania kuchni polskiej, bez których większość z nas nie wyobraża sobie świąt charakteryzują się jednak długim procesem przygotowania, często składającym się(...)  rozwiązania, takie jak chrzan z cytryną, żurek czy koncentrat żurku, ogórki konserwowe od Krakusa. Święta to... smak chrzanu Jednym z głównych smaków, nieodłącznie związanych z Wielkanocą jest chrzan, który...

  • Dziś przestawiam przepis na hummus z buraczkiem oraz chrzanem. Ma piękny kolor, jest lekko słodki a jednocześnie ostry. Do tego ulubione dodatki – kiszone ogórki, rzodkiewka, kiełki, pomidor i pyszna i przede wszystkim zdrowa kanapka gotowa

  • Ogórki słodko-ostre

    Ogórki umyj, osusz. W słoiku ułóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę mielonego.

  • Tradycyjna sałatka z dodatkiem chrzanu.

  • Przepis na ogórki kiszone

    Sposób przygotowania Umyte ogórki układamy pionowo w słoikach. Do każdego litrowego słoika między ogórkami układamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewę przygotowujemy(...) glutaminianu sodu. Po zagotowaniu wlewamy do słoików tak żeby przykryć wszystkie ogórki.  Zamykamy słoje i przenosimy je w zaciemnione i chłodne miejsce. 

  • Sałatka warzywna z dodatkiem chrzanu to przekąska z charakterem:)

Artykuły na temat: ogórki z chrzanem
  • Ogórki małosolne

    .... Na tym ułóż dość ciasno ogórki i znowu przykryj warstwą kopru, ząbkami czosnku i chrzanem. Dodaj liście laurowe i liście np. porzeczki albo chrzanu. Na wierzchu umieść koper. ◗ Ogórki zalej ciepłą(...)Sposób przygotowania: 1. Przed zrobieniem ogórki najpierw namocz w zimnej wodzie.  2. W garnku zagotuj wodę z solą na zalewę. Gdy nieco wystygnie, dodaj gorczycę. Wodę ostudź, powinna być letnia...

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Ogórki małosolne

    Idealne ogórki do kiszenia to średnie i małe (duże robią się puste w środku), niezbyt pękate i podobnej wielkości, by równo się kisiły; ciemnozielone z kolcami.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Chrupiące ogórki małosolne

    ...jeśli zalejesz ogórki bardzo gorącą solanką, to już na drugi dzień mogą być dobre do jedzenia...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Ogórki po przeróbce

    Delikatniejsze i bardziej chrupkie od kiszonych są ogórki małosolne. Wystarczy, że włożymy je na 48 godzin do solanki, by ze świeżych zmieniły swój smak. Wszystko dzięki procesowi fermentacji.

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Niedocenione liście chrzanu

    Najczęściej używamy korzenia, a liście dodajemy do kiszenia ogórków. Tymczasem oprócz wspaniałego aromatu, mają także właściwości lecznicze.

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

Zdjęcia na temat: ogórki z chrzanem
Wideo na temat: ogórki z chrzanem
  • Co jeść, by się mniej stresować?

    Niektórzy w stresie nic nie mogą przełknąć, za to inni stres próbują zajadać. Na szczęście są produkty, które obniżają napięcie nerwowe i właśnie z nich Andrzej Polan przygotował w "Dzień Dobry TVN" dania uspokajająco-wyciszające. Wśród propozycji kulinarnych znalazły się: guacamole z awokado i chrzanem, sałatka z awokado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek, naleśniki z kapustą włoską