• Informacje na temat:

    ogórki z

Przepisy na temat: ogórki z
  • Pierwsze chłodniki z ogórków i botwinki

    ...przygotowania Ogórki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w kostkę. Koperek, szczypiorek, miętę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, drobno pokrój. Do miseczki...

  • Pikantne ogórki

    Sposób przygotowania Oczyszczone ogórki pokrój w grube plastry (2 cm) i ułóż w wyparzonych słoikach. Wodę zagotuj z cukrem i solą z dodatkiem chili i gorczycy. Na koniec dodaj ocet. Gorącą marynatą zalej ogórki, zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 30 minut w temperaturze 130 st. C. Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Przepis...

  • Świeże ogórki

    W warzywniakach można kupić świeże nowalijki, wśród nich są ogórki. Sprawdź, czy warto je jeść.

  • Faszerowane ogórki

    Sposób przygotowania Ogórki umyj, wytrzyj, każdy przekrój na dwie połówki. Odetnij po cienkim plasterku od spodu, tak, by ogórki stabilnie stały na talerzykach. Potem obierz je, pozostawiając paseczki skórki. Środki delikatnie wydrąż łyżeczką. Zostaw ok. 1 cm miąższu od spodu. Twarożek utrzyj z jogurtem. Przypraw go czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i białym pieprzem. Przyprawiony...

  • Ogórki z marchewką

    ...też wstawić na pół godziny  do lodówki, żeby smaki się nieco przegryzły.  2. Ogórki umyj, osusz, a następnie i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż z nich pestki i nieco miąższu (możesz go pokroić  i dodać...

  • Surówka z ogórków

    Sposób przygotowania Ogórki umyj, wytrzyj do sucha, wraz ze skórką pokrój je w plasterki. Dymki oczyść, tak samo jak ogórki potnij w plastry. Pokrojone warzywa wymieszaj w salaterce. Miętę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, odłóż połowę listków, resztę drobniutko pokrój. Koperek opłucz, osusz, potnij na kawałeczki. Musztardę wymieszaj z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wlej ocet oraz sok...

  • Ogórki słodko-ostre

    Ogórki umyj, osusz. W słoiku ułóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę mielonego.

  • Egzotyczne warzywo: Ogórek kiwano

    Nazywany jest też rogatym lub kolczastym ogórkiem, ponieważ ma wypustki na skórce. Owalne owoce mają wielkość ok. 10 cm i można je kupić w sklepie od listopada do grudnia (wtedy jest na nie sezon(...) 8 tygodniach zawiązuje kwiaty, a po 2 kolejnych - owoce. Roślina lubi wilgoć i wymaga podpór (jak ogórki). Podkreśli smak drobiu i ryby Szaszłyki Mięso umyj i pokrój. Ananas osącz z soku...

  • Chrupcie ogórki!

    W warzywniakach można kupić świeże nowalijki, wśród nich są ogórki. Sprawdź, czy warto je jeść.

  • Przepis na ogórki kiszone

    Sposób przygotowania Umyte ogórki układamy pionowo w słoikach. Do każdego litrowego słoika między ogórkami układamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewę przygotowujemy(...) glutaminianu sodu. Po zagotowaniu wlewamy do słoików tak żeby przykryć wszystkie ogórki.  Zamykamy słoje i przenosimy je w zaciemnione i chłodne miejsce. 

Artykuły na temat: ogórki z
  • Ogórki małosolne

    Sposób przygotowania: 1. Przed zrobieniem ogórki najpierw namocz w zimnej wodzie.  2. W garnku zagotuj wodę z solą na zalewę. Gdy nieco wystygnie, dodaj gorczycę. Wodę ostudź, powinna być letnia(...). Na tym ułóż dość ciasno ogórki i znowu przykryj warstwą kopru, ząbkami czosnku i chrzanem. Dodaj liście laurowe i liście np. porzeczki albo chrzanu. Na wierzchu umieść koper. ◗ Ogórki zalej ciepłą...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Ogórki po przeróbce

    Delikatniejsze i bardziej chrupkie od kiszonych są ogórki małosolne. Wystarczy, że włożymy je na 48 godzin do solanki, by ze świeżych zmieniły swój smak. Wszystko dzięki procesowi fermentacji.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Ogórki małosolne

    Idealne ogórki do kiszenia to średnie i małe (duże robią się puste w środku), niezbyt pękate i podobnej wielkości, by równo się kisiły; ciemnozielone z kolcami.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Consommé ze świeżych ogórków i koperku

    Sposób przygotowania: 1. Ogórki zmiksuj z koperkiem. Następnie całość przełóż do pieluchy tetrowej wyłożonej na sitku i wstaw do lodówki na całą noc.  2. Przecedzony płyn przypraw do smaku solą i pieprzem. Dolej oliwy i odrobinę octu winnego. Podawaj z sałatką ze świeżego ogórka.    Sposób przygotowania tagliatelle z ogórków: Wstążki ogórka wymieszaj z koperkiem, dodaj trochę oliwy i zestu...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Ogórki Kozackie, czyli w zalewie musztardowo-octowej

    Ogórki są niskokaloryczne (proces fermentacji zamienia węglowodany w kwas mlekowy), mają mnóstwo drogocennych wartości odżywczych i wspierają układ odpornościowy. Ich kwaśny smak pomaga uporać się z apetytem na… słodycze. Picie zaś wody po ogórkach przed jedzeniem zapobiega zgadze, wspomaga odchudzanie oraz oczyszcza organizm z toksyn.

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

Zdjęcia na temat: ogórki z
Wideo na temat: ogórki z
  • Przepis na ogórki

    Tym razem Magda Steczkowska prezentuje najlepszy przepis na domowe, kiszone ogórki. Koniecznie go przetestujcie w domu!

  • Ogórki zamiast cytrusów

    Dietetyk Justyna Mizera opowiedziała w "Dzień Dobry TVN" po jakie owoce i warzywa powinniśmy sięgać zimą, a których powinniśmy unikać. Co jest lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy?

  • Piotr Kucharski pokazał, jak uprawiać ogórki gruntowe. Kucharz zdradził też przepis na letnią sałatkę z ogórkami, glonami i dorszem.