• Informacje na temat:

    ogórki w zalewie miodowej

Przepisy na temat: ogórki w zalewie miodowej
  • Składniki: - 3 kg ogórków Zalewa: - 1 litr wody, - 1 szklanka octu 10 proc., - 1 szklanka cukru, - 2 łyżki soli, - 2 łyżki czubate miodu Wszystko zagotować. Ogórki umyć pokroić na 0,5cm plasterki włożyć do słoiczków. Zalać gorącą zalewą zakręcić i postawić do góry dnem. Bardzo smaczne do wszystkiego. Smacznego!

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Marynować można wszystkie warzywa, a także owoce pestkowe i jagodowe. Tak przygotowane przetwory są bardzo trwałe, ale pamiętaj, że ocet szkodzi zdrowiu(...) przetwory - dżemy, kompoty, konfitury, ogórki, pikle - powinno się zużyć w ciągu roku. Najlepiej spożyć je do wiosny. Nie chodzi o to, by opróżniły się słoje i półki na następne zaprawy. Zbyt długo...

Artykuły na temat: ogórki w zalewie miodowej
  • Warzywa pozytywnie zakręcone

    Masz ochotę na coś niebanalnego? Skosztuj bakłażana w miodowej zalewie, ogórków na ostro z chili oraz czosnku w winie.

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Zadbaj o siebie w czasie antybiotykoterapii

    Probiotyki dobre dla jelit  Codziennie jedz kiszonki. Może to być garść kapusty, 2-3 plastry buraka, 3-4 cząstki jabłka lub 1-2 ogórki. Co drugi dzień przygotuj miseczkę surowej, słodkiej(...) antybiotykoterapii zjedz 10 oliwek. Są robione w zalewie na bazie roztworu kwasu mlekowego Miodowa mikstura Pij ją raz dziennie. Łyżeczkę miodu rozpuść w letniej (poniżej 40°C) wodzie i dodaj pół łyżeczki...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Księga smaków: Śledź

    .... W miodowej zalewie Filety śledziowe pokrój. Z oleju, miodu akacjowego i soku z cytryny zrób zalewę. Czerwone cebule poszatkuj. W dużym słoiku przełóż warstwami cebulę oraz śledzie i zalej miodową(...), kwaśnym jabłkiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem. Wymieszaj wszystko z sosem majonezowo- jogurtowym, wsyp natkę i dopraw do smaku. Sałatkę śledziową można też zrobić z marynowanymi buraczkami lub zielonym...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...przykład włoszczyznę. Sól pochłania zawartą w niej wodę, unieszkodliwiając drobnoustroje. Inną metodą jest marynowanie w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Marynować można wszystkie warzywa, a także(...). Opakowanie kosztuje około 30 zł. Termin przydatności Wszystkie przetwory - dżemy, kompoty, konfitury, ogórki, pikle - powinno się zużyć w ciągu roku. Najlepiej spożyć je do wiosny. Nie chodzi o to...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...