• Informacje na temat:

    ogórki w winie

Przepisy na temat: ogórki w winie
  • Pierś z serem i ogórkiem

    Nie masz pomysłu na obiad? Oto przepis na pierś z serem i ogórkiem. Smakuje doskonale!

  • Niebezpieczne związki. Jakich produktów spożywczych nie powinno się łączyć ze sobą?

    Herbata z cytryną, sałatka z pomidorem i ogórkiem, czerwone wino do czerwonego mięsa czy śledzik w oleju - takie połączenia dość często goszczą na naszych...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane od ponad dwóch tysięcy lat).

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Kurpiowskie udka z indyka

    doskonałe z plackami ziemniaczanymi oraz konserwowymi ogórkami i konserwowymi minikukurydzami.

  • ...20 dag ryżu; 1 średni seler; 2 cebule; 2 ogórki konserwowe; 2 czerwone papryki; 20 dag kiełbasy szynkowej; 1 opakowanie jogurtu - 150 g; 4-5 łyżek soku pomidorowego; 1 łyżka koncentratu pomidorowego; 2-3 łyżki zalewy z ogórków; odrobina sosu tabasco; 4 łyżki majonezu; szczypta cukru; kilka gałązek natki pietruszki; sól, biały pieprz.

  • Sałatka śródziemnomorska - przysłała Agnieszka

    Sałata zielona, 3 średnie pomidory, ogórek zielony, 1 papryka surowa, 1 cebula, 1/3 słoika zielonych oliwek, 3-4 plastry sera feta, ząbek czosnku (można dużo więcej), oliwa z oliwek, cytryna, bazylia i oregano (lub mieszanka ziół kuchni włoskiej).

  • Lekka wiosenna sałatka z awokado i pomarańczą

    Przepisów na sałatki jest wiele. Możemy je także udoskonalać o produkty, które posiadamy w swojej lodówce. Jedną z propozycji pożywnej sałatki jest ta z dodatkiem awokado oraz pomarańczy. Jak ją przygotować?

  • Zielony, kremowy chłodnik

    Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami Sposób przygotowania Ogórki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i wrzucamy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kawałki, mieszamy ze wszystkim. Dodajemy świeżą miętę, sok z cytryny, sól, pieprz i serek z ziołami. Miksujemy na gładką konsystencję. Przykrywamy, chłodzimy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy krewetki: na...

  • Szynka w powidłach

    Szynka w powidłach to danie w sam raz na świąteczny obiad. Aromatyczna i soczysta - zachwyci gości i rodzinę.

Artykuły na temat: ogórki w winie
  • ...dnia postawił sobie za punkt honoru wyjaśnić każdemu kupującemu jaki się tylko nawinie różnicę między inteligentnymi skarpetami niepotliwymi 3D a inteligentnymi skarpetami niepotliwymi 3D o zapachu...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Maseczki do twarzy od Marion

    Soczyste maseczki do twarzy awokado, granat, mango, ogórek z serii Marion Fit&Fresh.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    Emulsje są efektywnym narzędziem służącym do wzbogacania prostych smaków, co możemy uczynić na przykład poprzez dodanie dwóch łyżek masła do smażonego na patelni makaronu, łyżki majonezu do suchej i kruszącej się sałatki z jajek lub kremowego winegretu do pokrojonych w plasterki ogórków i pomidorów w celu uzyskania prostej i smacznej letniej sałatki - pisze Samin Nosrat w swojej książce "Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki".

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Co przeszkadza nam schudnąć?

    ..., tym łatwiej organizmowi trawić glukozę. Dlatego jak najczęściej jedzmy kiszoną kapustę i ogórki. Mleczne produkty fermentowane: Najlepiej byłoby poszukać takich, z których etykiety dowiemy się, że...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Specjaliści od wody?

    ...zaleci podanie wody niegazowanej w karafce, gazowanej zaś w oryginalnej butelce, a w upalne dni w kubełku lodu. Absolutnie natomiast odradzi picie jej z cytryną, ogórkiem, bazylią czy miętą, bo byłaby(...) powinien sięgać każdy, a tę wysokozmineralizowaną (powyżej 1500 mg/l) powinny pić kobiety w ciąży i matki karmiące, ci, którzy uprawiają sport, anemicy i chorzy na celiakię zmagający się z niedoborami...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

Zdjęcia na temat: ogórki w winie