• Informacje na temat:

    ogórki w kurkumie

Przepisy na temat: ogórki w kurkumie
  • Sałatka ryżowa

    Curry to jedna z najzdrowszych przypraw. Wchodząca w jej skład kurkuma działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Nie zapominajmy o tej przyprawie w robiąc codzienne potrawy.

  • Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Mujaddara z smażoną cebulką i sosem jogurtowym

    ...na kolejne 15 minut pod przykryciem. 3. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, liśćmi mięty, sokiem z cytryny, oliwą oraz ogórkiem startym na tarce. Doprawiamy solą. 4.  Do...

  • Smaczny lunch z pieczywem

    Pożywny i bardzo sycący.

  • Zupy oczyszczające

    ...ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj ogórki starte na tarce wraz z 200 ml wody z ogórków. Wyjmij pora i dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj zupę kolejne 15 minut. Zagotuj, całość zmiksuj...

  • Nadziewane klopsiki

    ...na ręczniku papierowym. Podawaj np. z makaronem, wymieszanym z papryką i ziołami.  Greckie bifteki z ogórkiem Sposób przygotowania 1. Ogórki pokrój na małe kawałeczki, wycinając pestki...

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    ...i oddechowy. Pozytywnie wpływają także na pracę mózgu i koncentrację. Wśród żywności fermentowanej, po którą warto sięgać na co dzień, możemy wymienić kiszoną kapustę lub ogórki, jak również jogurty...

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    ...dni są wszelkiego rodzaju kiszonki - te tradycyjne wytwarzane przez nasze babcie tj. ogórki kiszone czy kapusta, ale też ich bardziej egzotyczne odmiany.  - Osobiście polecam mocno czosnkowe...

  • Pomysły na jesienny obiad

    Aromatyczne, smaczne i sycące. Te dania przygotujesz bez trudu!

Artykuły na temat: ogórki w kurkumie
  • Pstrąg na purée ze szpinaku, fenkuł i ciepły ogórek

      To danie, autorstwa Franck’a Blanc, z restauracji Le Canut z Lyonu, znalazło się na stronach kulinarnego mięsiecznika « Régal » ( numer wrześniowy...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

    Pomogą w tym zielona herbata i szałwia, uznane ostatnio za wybitnie skuteczne w profilaktyce tej choroby. Potrzebujesz też kwasów omega-3 (oleje roślinne, tłuste ryby), należy zaś wystrzegać się tłuszczów nasyconych (masła, tłustego nabiału i wieprzowiny). Ważne są witaminy z grupy B, kluczowe dla układu nerwowego (zielone warzywa, kasze, pełnoziarniste pieczywo). Polub przyprawy curry i kurkumę zawierające bogatą w przeciwutleniacze kurkuminę. Zadbaj też o magnez (migdały, morele), żelazo...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Co należy jeść, aby zapobiec zakrzepicy?

    ​W każdym posiłku powinny być owoce i warzywa, które zawierają antyoksydanty, witaminy oraz mikroelementy rozrzedzające krew.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Koronawirus: Prawdy i mity

    Z każdym dniem docierają do nas nowe informacje - często sprzeczne. W co wierzyć, a w co nie?

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Koronawirus: Prawdy i mity

    Z każdym dniem docierają do nas nowe informacje - często sprzeczne. W co wierzyć, a w co nie?

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...