• Informacje na temat:

    ogórki w curry obrane

Przepisy na temat: ogórki w curry obrane
  • Indyk i ogórki w curry - przysłała Serafina

    Czas przyrządzania: 40 minut; ilość porcji: 4; kaloryczność 1 porcji: 473 kcal; składniki: 1 kg ogórków (świeżych, ale nieszklarniowych - gruntowych i dużych); 50 dkg cebul szalotek; 50 dkg piersi z indyka; 6 łyżek oleju; 1 limetka; 10 dkg płatków owsianych; 1 łyżka curry; 2 łyżki sezamu; 1 łyżka cukru; 1 łyżka sosu sojowego; sól...

  • Z dodatkiem cebuli, czerwonej mielonej papryki. W zimie jak znalazł do obiadu i nie tylko.

  • Smaczne potrawy na obiad

    ...i szczyptą gałki. Mąkę wymieszaj z curry, obtocz rybę, usmaż. Podsmaż posiekaną cebulę, dolej nieco wody lub bulionu, duś. Zalej śmietaną z mąką i winem. Posyp koprem, przypraw.  2. Wymieszaj sałatę...

  • Smaczna przystawka do dań głównych lub jako przekąska na imprezy.

  • Smuklejsza w 2 dni dzięki napojom z błonnikiem

    ...curry lub białego pieprzu. Zawartość błonnika: 6,1 g. Martyna Skibniewska, dietetyk specjalista ds. żywienia...

  • Super zimą do obiadu, ogórki słodko - ostre

  • Ryż po persku z nóżką z kurczaka i sałatką mango-ogórkową

    Składniki na 4 porcje: 4 nóżki z kurczaka sól, pieprz słodka papryka 6 łyżek oleju 1 łyżka czerwonej past curry 2 łyżki syropu klonowego 200 g ryżu basmati  2 małe ziemniaki 75 g masła(...) i natrzeć tym nóżki kurczaka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec godzinę w 175 stopniach C. Pastę curry, 1,5 łyżki oleju i syrop klonowy wymieszać i rozsmarować na nóżkach po ok...

  • dodatek do ziemniaków

  • 5 przepisów na zdrowe dania z ryb w pół godziny

    ...przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal Curry rybno-warzywne Składniki na 4 porcje: 500 g brokułów 250 g marchewki 1 cebula 600 g filetu rybnego  (np. z łososia) 200 g ryżu basmati sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 2-3 łyżki sosu sojowego czarny pieprz pęczek kolendry...

  • Pyszne ,lekko orientalne. Przepis na 14 słoików 0,5 l

Artykuły na temat: ogórki w curry obrane
  • Sosy do pieczonych ziemniaków

    Sos estragonowy Przygotowanie: Wyciąć cząstkę z cytryny do dekoracji, z reszty wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Wymieszać ze śmietaną, jogurtem, miodem, posiekanym estragonem, cebulą, solą i pieprzem. Udekorować. Sos curry Przygotowanie: Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w drobną kostkę. Wymieszać z ketchupem i curry. Doprawić solą i pieprzem...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Tortilla z hummusem

    ...1. Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski. Umytą i osuszoną kolendrę siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do fasoli razem z curry, kminkiem, pastą tahina, oliwą, kolendrą, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta, możemy dodać trochę wody i zmiksować. 2. Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Bardzo przyjemna dieta!

    ...soku pomidorowego PRZEPIS: Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń nasiona. Obrane ze skóry ogórki i oczyszczone z nasion papryki pokrój w drobną kostkę i włóż do talerza. Do(...), kardamon, curry, a także oregano, bazylię, tymianek, szałwię, miętę. Czerwone przyprawy: Nadają potrawom pikantny smak, hamują apetyt, przyspieszają spalanie kalorii. Przyprawiaj pieprzem w różnych...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Upały? Nie ma jak sałata!

    ..., sałatę w paski, cebulę w krążki. 2. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski, smażyć 3 min na połowie oleju, dodać cebulę i curry, smażyć jeszcze minutę, ostudzić. 3. Ze śmietany, octu, musztardy...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...na makaron. Rada: Smaczny makaron zrobimy też z kabaczka. Kalafior pieczony w curry Myjemy kalafior i dzielimy go na różyczki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Obsypujemy suto curry, oprószamy solą i pieprzem. Podlewamy kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Pieczemy 30-40 min. Rada: Im dłużej będziemy piec kalafiora...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...