• Informacje na temat:

    ogórki slodko-ostre

Przepisy na temat: ogórki slodko-ostre
  • Ogórki słodko-ostre

    Ogórki umyj, osusz. W słoiku ułóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę mielonego.

  • Egzotyczny owoc: Tamarillo

    To owoc o jednym z najbardziej oryginalnych smaków. Przypomina połączenie pomidora z mango i śliwką, doprawione odrobiną pieprzu.

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory(...) wyciśnięty z dwóch limonek Przygotowanie: 1. Pomidory sparz, obierz ze skorki. Pokrój w cząstki. Posiekaj papryczkę chilli (jeśli lubisz ostre potrawy, nie usuwaj pestek...

  • Ulubione potrawy dzieci

    .... Ich przygotowanie jest proste. Wystarczy zmiksować szklankę jogurtu z pokrojonym świeżym ogórkiem i koperkiem. Równie smakowity będzie lekki dip przyrządzony z naturalnego jogurtu z siekanymi...

  • Ulubione potrawy dzieci

    ...przygotowanie jest proste. Wystarczy zmiksować szklankę jogurtu z pokrojonym świeżym ogórkiem i koperkiem. Równie smakowity będzie lekki dip przyrządzony z naturalnego jogurtu z siekanymi orzechami...

  • Przysmaki z sera

    ..., ogórkiem oraz posiekanym koperkiem i polany kilkoma łyżkami jogurtu lub śmietany. • Nieco starszemu brzdącowi, który lubi ostrawe smaki, możesz przygotować twarożek czosnkowy. Wystarczy, że do(...) zabawne szaszłyczki warzywno-serowe (z czerwoną papryka, pomidorkami koktajlowymi, kiszonym ogórkiem). Serek mascarpone robiony jest ze śmietany, zawiera więc dużo tłuszczu (aż 80 proc.). Ma jednolitą...

  • Rób przetwory

    ...ogórki lub marynowana papryka, ale także sporo oryginalnych receptur. Dowiecie się, co można przygotować z mało znanych warzyw (np. z patisonów) oraz jak przyrządzić coś zaskakującego ze zwykłej...

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    Kuchnia azjatycka od kilku lat podbija polskie podniebienia. Pyszne potrawy można zamówić w wielu orientalnych restauracjach, jednak mało kto wie, że samemu można zrobić równie wykwintne dania.

Artykuły na temat: ogórki slodko-ostre
  • Na słodko czy na ostro?

    ...(jogurtem) i rzodkiewką. Truskawki dobrze współgrają z gotowanym czy marynowanym burakiem, szparagami oraz ze świeżym ogórkiem. Urozmaicą też klasyczną mizerię. Świetnie komponują się z sałatą lodową...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Kukurydza. Z czym i jak ją jeść?

    Jemy ją w całości w kolbach lub same ziarenka dodajemy do różnych potraw. Małe, ale żółte, wyraziste, wielu potrawom nadają ciekawy smak.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Cztery powody, dla których warto jeść płotki

    Sezon wędkarski już się zaczął, a wiele z nas ma w rodzinie lub wśród sąsiadów wędkarza, który chętnie dzieli się drobniejszą zdobyczą. Płotki mają wprawdzie dużo ości, ale są bardzo zdrowe.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Jak poprawić przemianę materii?

    ..., sprzymierzeńcy dobrej przemiany materii to: pomidory, brokuły, cykoria, awokado, granat, ogórki, cukinia i sałata. Nie wychodźmy bez śniadania Każdy dzień powinniśmy zaczynać od wartościowego śniadania(...) Gdy chcemy poprawić przemianę materii, stosujmy w kuchni pikantne przyprawy. Powodują one uwalnianie ciepła z organizmu. To przyspiesza tempo przemiany materii oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Ostre...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Pomysły na kukurydzę

    Puszkę z kukurydzą warto mieć w kuchennej szafce. Pasuje do bardzo wielu dań.

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...