• Informacje na temat:

    ogorki salatki na zime

Przepisy na temat: ogorki salatki na zime
  • Przepisy na wiosenne sałatki, które przygotujesz w 15 minut

    W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienić swój jadłospis sprawdź nasze propozycje na wiosenne sałatki.

  • Nowalijki a zdrowie dziecka

    Wiosenne kreacje i wiosenne stragany bawią oczy feerią barw. Kuszą zwłaszcza nowalijki, czyli młode warzywa, które, jako pierwsze, pojawiają się w sezonie wiosennym. Najpopularniejsze w naszym regionie są: rzodkiewka, sałata, szczypiorek, młode pomidory, ogórki, cebula dymka czy natka pietruszki.

  • Lato zamknięte w słoiku

    Lato w pełni. Zmęczeni długą zimą i zdecydowanie za krótką wiosną z niecierpliwością czekamy na pierwsze świeże owoce i warzywa. Korzystamy z dobrodziejstw natury na całego wiedząc, że lato nie potrwa wiecznie i znów przyjdzie nam niecierpliwie wypatrywać wiosny.

  • Wiosenne abc

    ...pojawiają się pierwsze rodzime warzywa. Młode marchewki, sałata, rzodkiewki, ogórki i dymka to nie tylko zastrzyk witamin dla osłabionego po zimie organizmu, ale też smaczne urozmaicenie codziennego...

  • Magia cypryjskiej kuchni

    Podróże to nie tylko zabytki, piesze wycieczki i piękne plaże. Podróże to przede wszystkim odkrywanie kultury i smaków regionu. Na takie kulinarne wędrówki dobra jest każda pora roku, ponieważ wszystkie, kolejno niosą ze sobą niezapomniane smaki i aromaty. Cypryjczycy gotują sercem, a do tworzenia swoich znakomitych potraw wybierają te składniki, którymi aktualnie obdarza ich natura. Dlatego, jeżeli tylko masz okazję daj się ponieść kulinarnej przygodzie, naprawdę warto!

  • Młode jarzynki

    Choć przez cały rok możemy kupić wspaniałe pomidory z Hiszpanii czy sałatę z Włoch, to i tak zawsze czekamy na pierwsze polskie warzywa

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    Chyba każda mama słyszała, że szpinak to kopalnia żelaza, a cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C. Sęk w tym, że to nieprawda. Czas na rozprawienie się z najczęściej powtarzanymi mitami.

  • Te wspaniałe rzodkiewki...

    Nazywane są warzywem pięknych włosów, poprawiają pamięć i pomagają przy problemach z żołądkiem. W dodatku smakują wyśmienicie!

Artykuły na temat: ogorki salatki na zime
  • Sałatka grecka

    Któż po zimie nie marzy o lekkich, świeżych warzywach? Polecamy świetny przepis na prawdziwą, grecką sałatkę

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Zielona sałatka ziemniaczana

    Zimą rzodkiewki zastąp sałatą rzymską.

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    Właśnie teraz warzywa i owoce osiągają pełną dojrzałość i kryją w sobie wyjątkowe składniki odżywcze. Możesz zachować ich moc. Do dzieła!

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Zapasy na zimę

    Pod koniec lata, gdy warzywa są najtańsze, warto poświęcić czas, by przygotować pyszne i zdrowe domowe przetwory.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Zasadowa dieta dla tych, którym zimą przybyło tłuszczyku

    Dieta stosowana po okresie, w którym jadamy mniej warzyw, a więcej mięsa i słodyczy, wyraźnie poprawia samopoczucie, oczyszcza, usprawnia trawienie, dodaje sił.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...