• Informacje na temat:

    ogorki na slodko-ostro

Przepisy na temat: ogorki na slodko-ostro
  • Ogórki słodko-ostre

    Ogórki umyj, osusz. W słoiku ułóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę mielonego.

  • Ciekawe połączenie smaków, pikantne, słodkie i ożywcze, po prostu pyszne :)

  • Egzotyczny owoc: Tamarillo

    To owoc o jednym z najbardziej oryginalnych smaków. Przypomina połączenie pomidora z mango i śliwką, doprawione odrobiną pieprzu.

  • Przepis wart wypróbowania: "Ogórki słodko-ostre"

  • Lato zamknięte w słoiku

    Lato w pełni. Zmęczeni długą zimą i zdecydowanie za krótką wiosną z niecierpliwością czekamy na pierwsze świeże owoce i warzywa. Korzystamy z dobrodziejstw natury na całego wiedząc, że lato nie potrwa wiecznie i znów przyjdzie nam niecierpliwie wypatrywać wiosny.

  • Bardzo dobre i zdrowe. Swiata nie odkrylam, ale podaje moj niezawodny przepis.

  • Ulubione potrawy dzieci

    ...(jak wstążki, muszelki, świderki, literki, kokardki czy gwiazdki), dzieci go uwielbiają. Różne typy makaronów (np. pełnoziarnisty, jajeczny) mogą być składnikiem potraw słodkich i podawanych na ostro...

  • Idealna zakąska

  • Ulubione potrawy dzieci

    ...wstążki, muszelki, świderki, literki, kokardki czy gwiazdki), dzieci go uwielbiają. Różne typy makaronów (np. pełnoziarnisty, jajeczny) mogą być składnikiem potraw słodkich i podawanych na ostro. Bardzo...

Artykuły na temat: ogorki na slodko-ostro
  • Na słodko czy na ostro?

    ​Smaku tych truskawek, które mamy teraz, nic nie przebije. Są najsmaczniejsze - wygrzane w słońcu, soczyste, słodkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach. A to dlatego, że teraz kupujemy nasze, krajowe truskawki, prosto z krzaczka.

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Kukurydza. Z czym i jak ją jeść?

    ...komponuje się też z innymi składnikami, podkreślając ich smak. W wersji na słodko łączy się ją z rodzynkami, ananasem i cytrusami. Udane towarzystwo Kukurydza podawana na ostro dobrze smakuje(...) z cytryny. Tak przyrządzoną kukurydzę podawaj na ciepło jako sałatkę do głównego dania albo jako przekąskę. Kukurydza na ostro może być też dodatkiem do pieczonych mięs. Niektórzy mieszają ją z ugotowanym...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Cztery powody, dla których warto jeść płotki

    Sezon wędkarski już się zaczął, a wiele z nas ma w rodzinie lub wśród sąsiadów wędkarza, który chętnie dzieli się drobniejszą zdobyczą. Płotki mają wprawdzie dużo ości, ale są bardzo zdrowe.

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Jak poprawić przemianę materii?

    ...nordic walking. Najważniejsze, by aktywność była systematyczna i trwała przynajmniej 40 minut lub dłużej, ponieważ spalanie tkanki tłuszczowej zaczyna się po 30 minutach ruchu. Przyprawiajmy na ostro...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Pomysły na kukurydzę

    ...komponują się też z innymi składnikami, podkreślającymi ich smak. W wersji na słodko łączy się ją z rodzynkami, ananasem i cytrusami. Udane towarzystwo Kukurydza podawana na ostro dobrze smakuje(...) przyrządzoną kukurydzę podawaj na ciepło jako sałatkę do głównego dania albo jako przekąskę. Kukurydza na ostro może być też dodatkiem do pieczonych mięs. Niektórzy mieszają ją z ugotowanym ryżem...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...