• Informacje na temat:

    ogórki na ostro na zimę

Przepisy na temat: ogórki na ostro na zimę
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory(...) ostra) szklanka octu winnego szklanka cukru 2 łyżeczki soli (najlepiej grubej) łyżka gorczycy 3 - 4 liście laurowe Łyżeczka ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Ogórki umyj...

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    ...wymieszać z mięsem, polać sosem i włożyć do piekarnika np. makaron z gotowanym mięsem mielonym, z sosem pomidorowym i posypany serem. Dobrym pomysłem są też tarty na ostro, babeczki nadziewane mięsem(...) serem, na koniec dodaj liść sałaty, cienko pokrojone ogórki i plasterek pomidora. Wiele pociech lubi też zapiekane kanapki. Chleb z plasterkiem schabu posyp żółtym serem i zapiecz w piekarniku lub...

  • Te wspaniałe rzodkiewki...

    ...świeżym ogórkiem i szczypiorkiem. Liście mają te same wartości odżywcze i smakowe, co korzenie. Możemy przetworzyć je również na oryginalną marynatę, którą można będzie zimą zaserwować gościom. Przepis...

Artykuły na temat: ogórki na ostro na zimę
  • Ogórki konserwowe

    Dziś, kiedy rano siedziałam jeszcze cała rozmemłana, w łóżku z laptopem na kolanach i dymiącą aromatyczną kawą na stoliczku, zaczęłam od niechcenia przyglądać...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Nowe kuracje by zimą nie brać antybiotyków

    Choć sezon infekcji grypowych właśnie się zaczyna, ty nie musisz chorować. Wypróbuj nowe, naturalne kuracje wzmacniające odporność organizmu.

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Zajady – jak się ich pozbyć?

    Częściej dokuczają nam jesienią i zimą, objawiają się tym, że kąciki ust pękają oraz wysychają i z pewnością nie dodają urody. Zajady – kto z nas ich nie miał? Skąd się biorą i jak je wyleczyć?

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Jak nie przytyć jesienią? Oto pięć sprawdzonych sposobów

    Gdy nadchodzi jesień, coraz częściej mamy ochotę na słodkie, ciepłe i wysokokaloryczne potrawy. Nie ma w tym nic zaskakującego – organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba jakoś przetrwać tę zimę”. Co zrobić, aby jesienna aura za oknem i podwyższony apetyt nie skończyły się niechcianymi dodatkowymi kilogramami?

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Zanim wiosna ruszy w ogrodzie

    Zima powoli odchodzi, ustępując miejsca wiośnie, co dla wielu z nas oznacza rozpoczęcie prac w ogrodzie. Luty to dobry miesiąc na pierwsze nieśmiałe próby - już teraz możemy zaplanować prace, a nawet stworzyć własną, domową rozsadę. Od czego zacząć? Na to pytanie na pewno zna odpowiedź Maja Popielarska - znana wszystkich propagatorka pielęgnacji zieleni. Poniższy fragment pochodzi z najnowszej książki Mai "Maja w ogrodzie wiosna/lato", Wydawnictwo Zwierciadło.

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...