• Informacje na temat:

    ogórki małosolne w słoiku

Przepisy na temat: ogórki małosolne w słoiku
  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

  • Małosolne bez chrzanu

  • Najlepsze kiszone ogórki, to te, które ukisimy własnoręcznie :) Ja uwielbiam małosolne, dlatego często ogórki znikają zanim na dobre zdążą się porządnie ukisić. Takie ogóreczki przygotowuje się w bardzo prosty sposób.

  • Nie znam nikogo kto po zimowych dniach nie czeka na pierwsze możliwe do zakiszenia ogórki gruntowe. Zawrotne ceny pierwszych ogórków w sklepach mobilizują do robienia ich na własną rękę. Przepisy na ogórki małosolne są różnorodne i jest ich wiele. ...już za moment sezon na ogórki gruntowe!

  • Prosty i szybki przepis na to jak przygotować ogórki małosolne. Jeśli zostawimy je w zalewie na dłużej, to będziemy mięli ogórki kiszone.

  • Sprawdzony przepis na "Ogórki małosolne"

  • Pierwsze ogórki gruntowe zawsze muszą być małosolne,oczywiście znikają w locie :-)

  • Kiedy przychodzi maj nie mogę się doczekać aby zrobić ogórki małosolne. Pierwsza partia 2 kg znika w mgnieniu oka. Zajadają się wszyscy w domu.

  • przepyszne ogórki małosolne na które przepis dostałam od koleżanki z pracy Polecam!!!!

  • Sezon na ogórki małosolne czas zacząć:-) Wypróbuj przepis!!!

Artykuły na temat: ogórki małosolne w słoiku
  • Ogórki kiszone - wzmacniają i odchudzają

    ...wielkości ogórki układamy pionowo w słoiku. Do słoika władamy jeszcze: obrany korzeń chrzanu, ok. 1 cm grubości, 2 obrane ząbki czosnku, 2 liście laurowe, wsypujemy łyżkę stołową (płaską) soli kamiennej. Można dodać też po listku wiśni i czarnej porzeczki. Całość zalewamy wodą źródlaną. Słoiki zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ogórki małosolne będą już po 3-4 dniach. Na kiszone trzeba poczekać...

  • Pora na ogórka z pola

    W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką jest ogórek, opowiadają w rozmowie z PAP badaczki roślin warzywnych.

  • Pierwsze ogórki

    Już są! Polskie ogórki gruntowe. W sam raz na małosolne.

  • Letnie ogórki

    Polskie, kiszone ogórki... Cudowny zapach, kolor, niepowtarzalny smak i ta nieprawdopodobna chrupkość, której nie da się pomylić z niczym innym. W słoiku prawdziwych kiszonych ogórków samych(...) przerośniętego kopru, złożona na cztery. Liczne ząbki czosnku i kawałek korzenia chrzanu dopełniają tego najwspanialszego kulinarnego cudu świata. Oczywiście równie ważne są same ogórki. Świeże, prosto...

  • Sposoby na udane przetwory

    ...na 1 l soku.  Kiedy galaretka jest gotowa? Gdy po wylaniu kilku kropel na zmrożoną łyżeczkę, od razu zaczyna tężeć. Wtedy już można ją rozlewać do salaterek.  Do kiszenia najlepsze są średnie ogórki i małe do wypełniania luk w słoiku Jeśli ogórki nie są zbyt jędrne, przed włożeniem do słoika można je wymoczyć w bardzo zimnej wodzie. Do kiszenia ogórków najlepiej jest używać soli kamiennej. Ma...