• Informacje na temat:

    ogórki małosolne kiszone

Przepisy na temat: ogórki małosolne kiszone
  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

  • Jedz kiszone

    Kiszone ogórki mają smak wyjątkowy. Nawet niejadki się na nie skuszą, a pamiętać trzeba, że kiszonki zawierają cały szereg pożytecznych dla organizmu składników.

  • Najlepsze kiszone

    Kiszone ogórki mają smak wyjątkowy. Nawet niejadki się na nie skuszą, a pamiętać trzeba, że kiszonki zawierają cały szereg pożytecznych dla organizmu składników.

  • Aleksander Baron zachęca do samodzielnego kiszenia

    ...- Moja droga eksperymentów fermentacyjnych zaczęła się od kiszenia owoców na octy. Od fermentacji octowej przeszedłem do fermentacji mlekowej, czyli popularnego kiszenia. Ogórki kiszone, małosolne, kiszona kapusta i kiszone buraki to były kolejne kroki, które rozbudziły we mnie odwagę, aby spróbować kisić niemalże wszystko - tak w książce "Kiszonki i fermentacje", która właśnie trafiła do...

  • Chłodnik z botwinką i ogórkami

    Składniki: pęczek młodej botwinki z listkami 4-6 młodych, małych buraczków litr maślanki pęczek rzodkiewek 4 ogórki kiszone lub małosolne ogórek surowy pęczek koperku 4 jajka na(...). 2. Do chłodnej zupy dodaj posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki, ogórki. Zalej maślanką. Dopraw solą, pieprzem. Wstaw do lodówki i całkiem schłodź. Przed podaniem dodaj ćwiartki jajek na twardo...

  • Sałatka z ogórków

    Nie doceniamy ogórków. Tymczasem oprócz walorów smakowych, zawierają sporo witaminy K i mikroelementów. A ponieważ składają się w 96 proc. z wody ich wartość kaloryczna jest znikoma. Jeżeli chcesz podać sałatkę jako samodzielne danie, dodaj do niej makaron. Będzie wtedy bardziej sycąca.

  • Dla niejadka

    Dobre są i kiszone, i małosolne. Warto jeść je dla zdrowia kilka razy w tygodniu.

  • Chrupiąca sałatka

    Składniki: 2 średnie ogórki kiszone, najlepiej małosolne 8  rzodkiewek 1  młoda marchewka 1/2 kalarepki 1 mały ogórek świeży sól pieprz czosnek oliwa z oliwek sok z cytryny koperek Sposób przygotowania: Ogórki kiszone i rzodkiewkę pokroić. Marchewkę i kalarepkę obrać i grubo zetrzeć. Ogórek gruntowy pokroić w zapałkę razem ze skórką. Koperek posiekać. Składniki surówki...

  • Sycąca sałatka

    Składniki: 5 młodych ziemniaków pęczek koperku 3 ogórki kiszone małosolne rzodkiewka majonez sól pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki (lepiej ugotować wcześniej i ostudzić) pokroić w kostkę, dodać ogórki pokrojone w plasterki, rzodkiewkę oraz posiekany koperek. Sałatkę przyprawić do smaku i połączyć z majonezem, podawać do mięs i wędlin.

  • Made in USA

    Burger de luxe Składniki: 4 bardzo miękkie bułki pszenne, 1,2 kg wołowiny (tłusty antrykot, tłusta łata lub krzyżowa), 200 g boczku parzonego w plastrach, 2 ogórki kiszone, 2 pomidory, 100(...) Gloster lub Cortland, 2 białe cebule, 70 ml wina białego, 300 g żurawiny, 100 g cukru, 40 ml wody, 2 ogórki małosolne Usmaż boczek, cebulę i jabłka (ze skórką). Po dziesięciu minutach wlej wino...

Artykuły na temat: ogórki małosolne kiszone
  • I małosolny, i kiszony

    Należą do rodziny dyniowatych. W naszej kuchni znalazły miejsce na stałe – i nic w tym dziwnego, bo ogórki są nie tylko pysznym dodatkiem do głównego dania, ale też znakomitą przekąską, którą możemy zjeść między posiłkami.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Sprawdzony sposób na kiszenie ogórków

    ...w całości przykryte. Jak długo czekać? Jeśli chcesz uzyskać ogórki małosolne, wystarczy, że odczekasz 2-3 dni, a będą one nadawać się do spożycia. Na kiszone trzeba zaczekać ok. 2-3 tygodnie(...) w całości. 5. Ogórki kiszone nie wymagają pasteryzacji, dlatego zakręć słoiki oraz pozostaw do ostygnięcia. 6. Przez pierwsze kilka dni, gdy proces kiszenia jest najbardziej intensywny, pozostaw...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Ogórki małosolne

    Sposób przygotowania: 1. Przed zrobieniem ogórki najpierw namocz w zimnej wodzie.  2. W garnku zagotuj wodę z solą na zalewę. Gdy nieco wystygnie, dodaj gorczycę. Wodę ostudź, powinna być letnia(...). Na tym ułóż dość ciasno ogórki i znowu przykryj warstwą kopru, ząbkami czosnku i chrzanem. Dodaj liście laurowe i liście np. porzeczki albo chrzanu. Na wierzchu umieść koper. ◗ Ogórki zalej ciepłą...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Ogórki małosolne

    Idealne ogórki do kiszenia to średnie i małe (duże robią się puste w środku), niezbyt pękate i podobnej wielkości, by równo się kisiły; ciemnozielone z kolcami.

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Ogórki po przeróbce

    Delikatniejsze i bardziej chrupkie od kiszonych są ogórki małosolne. Wystarczy, że włożymy je na 48 godzin do solanki, by ze świeżych zmieniły swój smak. Wszystko dzięki procesowi fermentacji.

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...