• Informacje na temat:

    ogórki małosolne 2 kg z cukrem

Przepisy na temat: ogórki małosolne 2 kg z cukrem
  • Sałatka małosolna

    ...i odstaw na 30 minut. Jeśli listki rzodkiewki nie są zbyt twarde i kłujące, możesz również  dodać je do sałatki. Ogórki pokrój na ćwierćplasterki. Koperek umyj, osusz i posiekaj. 4. Rzodkiewki osącz...

  • Pierwsze chłodniki z ogórków i botwinki

    ....  Dodaj resztę warzyw. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Chłodź 2 godziny, rozlej do kokilek. Posyp koperkiem.  Ziołowy na lekkim jogurcie Sposób przygotowania Ogórki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w kostkę. Koperek, szczypiorek, miętę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, drobno pokrój. Do miseczki...

  • Biały chłodnik z ogórkami

    Ogórki obierz, zetrzyj na tarce, zalej kwasem z ogórków i zagotuj.

  • Chłodnik z botwinką i ogórkami

    Składniki: pęczek młodej botwinki z listkami 4-6 młodych, małych buraczków litr maślanki pęczek rzodkiewek 4 ogórki kiszone lub małosolne ogórek surowy pęczek koperku 4 jajka na(...). 2. Do chłodnej zupy dodaj posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki, ogórki. Zalej maślanką. Dopraw solą, pieprzem. Wstaw do lodówki i całkiem schłodź. Przed podaniem dodaj ćwiartki jajek na twardo...

  • Smaki lata i jesieni zamknięte w słoiku

    ...przetworami są oczywiście uwielbiane w Polsce ogórki kwaszone, małosolne i konserwowe! Ogórki małosolne Sposób przygotowania Umyte ogórki umieścić ciasno w słoikach o pojemości 1 l. Dodać gałązki(...) słoika wsypać po 2 łyżki stołowe mieszanki do ogórków konserwowych. Przygotować zalewę (wodę połączyć z octem, solą i cukrem, następnie zagotować). Ogórki zalać zalewą i zakręcić słoiki. Słoiki...

  • Czas na chłodniki

    ..., pokrój w cienkie słupki. Ogórki małosolne zetrzyj na tarce o dużych otworach. Maślankę roztrzep widelcem ze śmietaną. Odłóż 4 łyżki, resztę połącz z botwinką oraz wywarem. Dodaj resztę(...)Ziołowy z kuminem Sposób przygotowania Ogórki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w cienkie słupki. Odciśnij sok. Koperek, szczypiorek, miętę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij...

  • Pomysły na śniadanie, obiad i kolację

    Tosty z tuńczykiem i ogórkiem Sposób przygotowania 1. Miękkie masło wymieszaj z solą, czosnkiem granulowanym, słodką i ostrą papryką w proszku. Tuńczyka osącz z zalewy i wymieszaj z majonezem, posiekanym drobno szczypiorkiem i pieprzem. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Na chlebie tostowym ułóż liście szpinaku i pokrojone w plasterki ogórki.  2. Posmaruj pastą z tuńczyka. Dodaj...

  • Made in USA

    Gloster lub Cortland, 2 białe cebule, 70 ml wina białego, 300 g żurawiny, 100 g cukru, 40 ml wody, 2 ogórki małosolne Usmaż boczek, cebulę i jabłka (ze skórką). Po dziesięciu minutach wlej wino(...) pokrój na kawałki dłuższe niż bułka i smaż około dwóch minut z każdej strony. Nałóż na bułki kiełbasę, boczek z cebulą i jabłkiem, pokrojone ogórki małosolne i konfiturę z żurawiny. Bajgiel...

  • Składniki: • 500 g filetu z łososia, • 2-3 buraki, • 2 ogórki małosolne, • 1 jabłko, • 1 czerwona cebula, • sól, pieprz, majeranek, • cukier, • olej, • świeża mięta, • 2 saszetki Irving Tea(...) kilka godzin. Buraki ugotować, wystudzić, obrać, pokroić w paski. Dodać pokrojone w paski pozostałe składniki, łyżkę oleju, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, cukrem...

  • Młode jarzynki

    ...sprawia, że dzieci czasem niechętnie jedzą strączki. Ale jeśli polubią młodą fasolkę, poradzą sobie także z dojrzałą. Ogórki Doskonale nadają się do chrupania w całości, chociaż dla malucha lepiej je obierać ze skórki. To właśnie z takich świeżutkich ogórków przygotowuje się małosolne. Wystarczy nawet jeden dzień w zalewie solankowej z dużą ilością kopru, chrzanu i liści laurowych, by zyskały...

Artykuły na temat: ogórki małosolne 2 kg z cukrem
  • Ogórki po przeróbce

    Delikatniejsze i bardziej chrupkie od kiszonych są ogórki małosolne. Wystarczy, że włożymy je na 48 godzin do solanki, by ze świeżych zmieniły swój smak. Wszystko dzięki procesowi fermentacji.

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Pierwsze ogórki

    Już są! Polskie ogórki gruntowe. W sam raz na małosolne.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    ...przypomina maczugę. Skórka również nie jest jednolita - może być gładka, szorstka lub brodawkowata. 4. O ile ogórek zawsze ma delikatny i orzeźwiający smak, o tyle jego długość zależy od jego odmiany. Ogórki szklarniowe mają ok 30 cm długości i gładką skórkę. Długość korniszonów nie przekracza 7 cm, zaś ogórki gruntowe mają od 10 do 15 cm. 5. Świeże ogórki mają szerokie zastosowanie - świetnie sprawdzają...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Sposoby na udane przetwory

    ...na 1 l soku.  Kiedy galaretka jest gotowa? Gdy po wylaniu kilku kropel na zmrożoną łyżeczkę, od razu zaczyna tężeć. Wtedy już można ją rozlewać do salaterek.  Do kiszenia najlepsze są średnie ogórki i małe do wypełniania luk w słoiku Jeśli ogórki nie są zbyt jędrne, przed włożeniem do słoika można je wymoczyć w bardzo zimnej wodzie. Do kiszenia ogórków najlepiej jest używać soli kamiennej. Ma...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Sposoby na tańsze jedzenie latem

    Wykorzystując sezonowe produkty, planując posiłki i przyrządzając je w domu, zaoszczędzimy co najmniej 300 zł miesięcznie.

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...