• Informacje na temat:

    ogorki krolewskie

Przepisy na temat: ogorki krolewskie
  • 1 kg wołowiny - tzw. zrazówki; 500 g kaszy gryczanej; 1 kg świeżych grzybów lub 100 g grzybów suszonych; 200 g boczku wędzonego; 200 g ogórków kiszonych; 3 cebule; 2 łyżki mąki pszennej; 150 ml śmietany; 3 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 1 łyżka masła; 5 łyżek oleju; sól.

Artykuły na temat: ogorki krolewskie
  • Śniadanie zjedz królewskie!

    Zwłaszcza gdy czeka cię trudny dzień albo... masz wielką ochotę sobie pofolgować!

  • Chińskie przysłowie - „Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – bez względu na porę roku i klimat zawsze będzie aktualne. To, co zjemy o poranku znacząco wpłynie na cały nasz dzień. Oto pomysł na to, jak zdrowo osłodzić sobie życie. Po co śniadanie?/Fot.123.RF Ile kultur, tradycji, babcinych sekretnych przepisów tyle pomysłów na to, od czego rozpocząć dzień. Większość z teorii związanych ze zdrowym żywieniem jest zgodnych co do tego, że...

  • Królewski ślub w liczbach

    ​Już za kilka godzin książę Harry i Meghan Markle wypowiedzą słowa przysięgi małżeńskiej. Poźniej w gronie najbliższych będą świętować do samego rana. Wiemy, ile lampek szampana wypiją goście, z jakich składników składa się weselny tort i ile ulicznych przyjęć zostanie wydanych na cześć młodej pary. Zobaczcie nasze zestawienie.

  • Doskonałe na wykwintną kolację, pożywną zupę i szybkie curry. Co kryją pod pancerzykiem? Mają przepyszny i orzeźwiający smak, który wiele osób porównuje do mięsa kurczaka. Od drobiu różni je jednak mniejsza kaloryczność - 100 g dostarcza niecałe 80 kcal. Mięso jest również delikatniejsze. Krewetki są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Mają swoje stałe miejsce w kuchni francuskiej. Coraz częściej są również podawane jako fast food, np. smażone na głębokim tłuszczu w...

  • Królewski ślub

    Skromna suknia z komisu, pożyczone od kolegi auto, wesele bez poprawin? Dziś młodym to absolutnie nie wystarcza. Ten najważniejszy dzień w życiu ma być pełen królewskiego przepychu. A wszystko przez zaślubiny najsłynniejszej pary młodej tego sezonu: Kate Middleton i Księcia Williamia!

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Wyjątkowa przystawka

    Okazuje się, że warzywo krojone na kanapki można w kuchni wykorzystać inaczej. Co powiecie na przystawkę w królewskim stylu?

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Warszawa z okien PRL-owskich pojazdów

    Organizator alternatywnego zwiedzania stolicy, firma WPT 1313, przygotowała na majówkę specjalny plan wycieczek. Od 27 kwietnia codziennie będzie można podziwiać Warszawę z okien słynnego "ogórka", czyli Jelcza 043.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...