• Informacje na temat:

    ogórki kresowe

Przepisy na temat: ogórki kresowe
  • Ogórkowa kresowa

    ...1. Żeberka myjemy i umieszczamy w dużym garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy 1,5 l wody, dodajemy kawałek selera, białą część pora (pokrojoną w plasterki) i pietruszkę (można w całości). Gotujemy na niedużym ogniu przez 60 min. pod przykryciem. 2. Marchewkę kroimy w półplasterki, ogórki kroimy w plasterki lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dokładamy te warzywa do...

  • Przepis mojej Babci, pączki smakują wybornie.

  • Smaki Litwy

    Litwy. Ser jabłkowy, wbrew nazwie, nie jest robiony z mleka. Nie ma w nim ani kropelki mleka. Ser jabłkowy należy to tzw. serków owocowych, popularnych dawniej w kuchni kresowej. Ten robi się z pieczonych...

  • hreczanyki to mięsno-gryczane kotlety wywodzące się z Kresów, a swą nazwę zawdzięczają „hreczce”, czyli regionalnemu określeniu gryki, z której wytwarza się kaszę. Kotlety z kaszy gryczanej są popularne nie tylko na Podkarpaciu, cała Wschodnia Polska upodobała sobie kulinarnie tę kaszę – na Lubelszczyźnie przyrządza się podobne kotlety tzw. „hreczniaki” (które tez z pewnością wypróbuję) , tyle że zamiast mięsa dodaje się biały ser

  • Smaczne i delikatne w smaku kotleciki na obiad.

  • Kuchnia kresowa to bogactwo niesamowitych smaków i aromatów przeplatających się tradycji kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej oraz tatarskiej. Dzisiejsza propozycja przedstawia mielone kotlety wieprzowe z pachnącymi grzybami duszonymi w śmietanie. Takie dania serwowane były m.in. w dawnym województwie wołyńskim, w powiecie krzemienieckim. Kotlety są niezwykle smaczne, delikatne i bardzo soczyste - konieczne do wypróbowania! :)

  • ogórki kiszone "trzy dniowe"

  • Mają łagodny smak i są bardzo dobre...polecam

  • Czas na pyszne ogóreczki :)

  • Marynowane ogórki w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony, od ponad 30 lat robię według tego przepisu.

Artykuły na temat: ogórki kresowe
  • Z czym podawać pasztet?

    ..., które - przypomnijmy - jeszcze do niedawna pozostawały jednym z najbardziej sztandarowych i charakterystycznych dań kuchni kresowej.   Artykuł powstał we współpracy z firmą Sokołów.

Zdjęcia na temat: ogórki kresowe