• Informacje na temat:

    ogorki konserwowe zalewa

Przepisy na temat: ogorki konserwowe zalewa
  • Ryba po japońsku - Agnieszka

    ...600g filetów (dorsz, morszczuk ? bez ości), 4 cebule, 1 słoik papryki konserwowej, 1 słoik ogórków konserwowych, olej do smażenia; na ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, na zalewę: 2 szklanki wody, 4 łyżeczki ketchupu, 0,5 szklanki oleju, 3 łyżki octu, 1 mały koncentrat pomidorowy (puszka), 2 łyżki cukru...

  • Pyszne ogórki konserwowe tanie i proste w przygotowaniu to doskonały dodatek do kanapek i obiadu.

  • Składniki: 2 szkl. ugotowanego makaronu, papryka (może być konserwowa), ogórek kwaszony (ilość według uznania), 1 cebula, seler, 10 dag sera żółtego, majonez, pieprz i sól do smaku, pół szkl. octu winnego, pół szkl. oleju.

  • Gdy zaczyna się sezon ogórkowy, warto przygotować kilka słoików ogórków na zimę. Możemy je potem użyć do sałatek lub do drugiego dania, albo tak po prostu je sobie pochrupać, sprawdzą się też na kanapki. A z tego przepisu wychodzą niezwykle chrupiące. Ja robię w takich średnich słoiczkach. Z tej marynaty korzystam od lat i nigdy się nie zawiodłam. Zachęcam do robienia własnych przetworów :)

  • ...20 dag ryżu; 1 średni seler; 2 cebule; 2 ogórki konserwowe; 2 czerwone papryki; 20 dag kiełbasy szynkowej; 1 opakowanie jogurtu - 150 g; 4-5 łyżek soku pomidorowego; 1 łyżka koncentratu pomidorowego; 2-3 łyżki zalewy z ogórków; odrobina sosu tabasco; 4 łyżki majonezu; szczypta cukru; kilka gałązek natki pietruszki; sól, biały pieprz.

  • Wysyp ogórków na działce. Co robić? Cóż... kiszone już są, teraz czas na konserwowe.

  • Ryba po japońsku

    Składniki na 8 porcji: - 1 kg pangi ciasto: - 1 szklanka mąki, - 0,5 szklanki wody, - 1 jajko zalewa: - 1 szklanka wody, - 0,25 szklanki oleju, - 1,5 łyżki octu spirytusowego, - 1 mały koncentrat pomidorowy, - 2 łyżki ketchupu ostrego, - sól, cukier, - 2 cebule pokrojone w piórka, - 1 słoik papryki konserwowej paski, - 1 słoik ogórków konserwowych pokrojonych w julianne...

  • Ogórki są idealne, nie za bardzo octowe takie w sam raz.

  • Sałatka w koronie z cykorii

    Składniki na 4 porcje: - 6 jajek, - puszka kukurydzy, - 3 ogórki konserwowe, - 25 dag szynki, - 1 por (biała część), - 6 łyżek majonezu, - natka pietruszki, - sól, pieprz, - kilka listków cykorii Przygotowanie: 1. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram ze skorupek i kroję w kostkę. 2. Pora i natkę pietruszki myję, osuszam, drobno kroję, oprószam solą. 3. Ogórki kroję w drobną...

  • Nie lubię kupować przetworów, dlatego robię je sama. W zimie, kiedy nie ma soczystych i zdrowych warzyw, korzystam z moich domowych przetworów. Ogórki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i jędrne – ważne by pilnować podanego czasu pasteryzowania :)

Artykuły na temat: ogorki konserwowe zalewa
  • Naturalne probiotyki

    ...powstaje kwas mlekowy, któremu kiszone ogórki zawdzięczają swoje probiotyczne właściwości. Takich właściwości nie mają ogórki konserwowe (w zalewie octowej). Uwaga! Do kiszenia ogórków przygotuj zalewę...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Suki Waterhouse pije ocet

    24-letnia piękność przyznaje, że jej przyjaciele uważają, iż jej poranna rutyna jest "obrzydliwa", ale wierzy, że ten specjalny napój jest dobry dla jej zdrowia.

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Kolorowe chłodniki

    ..., zalewa z ogórków konserwowych (wg potrzeby), do smaku: pieprz czarny, cukier, jajka na twardo Przygotowanie: Obierz buraki, zetrzyj na dużych oczkach i wrzuć do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj...

  • Za nami upalny lipiec. Jak się okazuje, wysokie temperatury wcale was nie rozleniwiły, a większość z was zaczęła przygotowywać przeróżne przetwory. W czerwcu najczęściej na lekkie sałatki i ekspresowe przekąski. W lipcu ta tendencja widocznie się odwróciła, a większość z was najpewniej zaczęła przetwarzać sezonowe przysmaki, przygotowując zapasy na zimę. Widać to bardzo dokładnie w naszym zestawieniu najpopularniejszych, lipcowych przepisów. Znajdziecie w nim kilka bardzo ciekawych przepisów...

  • Danie z tego... co zostanie

    ...• łyżka mąki ziemniaczanej • 3 jajka • 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu • 3 łyżki groszku konserwowego • 3 drobno pokrojone ogórki konserwowe • 2 łyżki drobno posiekanej papryki konserwowej(...) chrupko pokrojony w kosteczkę boczek i łyżkę posiekanej papryki konserwowej lub czarnych oliwek. Sałatka z tuńczykiem Składniki: • 4 jajka • 2 szklanki ugotowanego grubego makaronu (np. świderki...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...