• Informacje na temat:

    ogórki konserwowe mojej mamy

Artykuły na temat: ogórki konserwowe mojej mamy
  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...mazurków dziadkowych, sałatki mojej mamy czy pasztetu dziadka i taty w jednym.   I taka mieszanka emocji dotknęła mnie w ubiegłą niedzielę, gdy w smutku po wyjeździe mojej rodziny na narty(...) ilości. Do tego jedna świeża pora by chrupało i by jakieś witaminy w sałatce były, duże jabłko, 2 ogórki kiszone bądź konserwowe, groszku – byle nie z puszki bo ten ma brunatny kolor a nie zielony...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Kierunek Brandenburgia. Wszystko płynie

    ...kiszeniaki do Rosji, a nawet Kanady przywiązuje dużą wagę do wycieczek odwiedzających zakład. Latem można podglądać, jak przetwarza się ogórki świeżo zebrane z pola, a od wejścia roznosi się przyjemny zapach kopru, ziół i chrzanu. Ogórki szprewaldzkie są wyjątkowo chrupiące i kruche. Ci, którzy dotrą tu jesienią, będą mogli podpatrzeć proces kiszenia kapusty i tarcia chrzanu. Na koniec...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • ...i brzoskwiniowe (brzoskwinie z własnego drzewa); ogórki kiszone i konserwowe, kompoty w wiśni i śliwek, przecier pomidorowy i papryka czerwona na leczo. Wszystko to przygotowane wspólnie w Mężem – bardzo lubię(...) sprzyjającej pogody. Jednak weekend z moimi urodzinami to było za dużo. Jakoś mam dużą niechęć do widywania się z nimi. Może trochę dlatego, że zrobiło mi się przykro, że Teściowa nie skorzystała z mojej...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • ...????? Bo czasem myslę czy my z mamą nie zwariowałysmy skoro wszystko mozna kupic ( tylko smak jest "prawie" taki sam... :] W mojej piwnicy tej zimy (dzięki staraniom Mamy i moim) : dźem wiśniowy (niebo w gębie) dżem jagodowy (powalający) sok malinowy , kompot z wiśni jagody w sosie własnym) ( swietne do sernika na zimno i koktajlów) ogórki kiszone, ogórki konserwowe, papryka konserwowa, suszone...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Przyjezdza M, z lodami pysznymi, najlepszymi na siwecie i z pudełeczkiem na ktorym była kolorowa karteczka i slicznymi rowniutkimi literkami napisane: ...

  • Katarzyna Meller postanowiła przypomnieć przepisy swojej mamy, Beaty. Tradycyjne potrawy stają się pretekstem do przywołania rodzinnych wspomnień i anegdot, a także przypomnienia ulubionych dań członków całej rodziny Stare receptury są inspiracją dla córki do poszukiwania własnych smaków. Przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu, choć zdarzają się i takie, które wymagają nieco więcej kunsztu kulinarnego. Pojawiają się dania tradycyjne - na przykład, pasztet, łazanki z kapustą, zrazy,...