• Informacje na temat:

    ogorki kiszone z chili

Przepisy na temat: ogorki kiszone z chili
  • Tomasz Jakubiak zachęca do robienia kiszonek

    Na sezon jesienno-zimowy zaopatrujemy się w słoikowe przetwory. Kucharz Tomasz Jakubiak zachęca do robienia kiszonek. - Są fenomenalne, a my ich nie doceniamy - zauważa. Jakubiak radzi PAP Life, aby tak samo jak ogórki kisić czosnek, chili czy pomidory.

  • Bardzo dobre i zdrowe. Swiata nie odkrylam, ale podaje moj niezawodny przepis.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    .... Wszechstronny ogórek W jakiej formie kiszone rarytasy najczęściej pojawiają się w codziennym menu? Ogórkowa, kapuśniak, surówka, bigos. Lecz z ich wykorzystaniem nie trzeba trzymać się ściśle ustalonych reguł. Kwaśny smak cechuje się nie tylko wyrazistością, ale i uniwersalnością (wystarczy pomyśleć o orzeźwiających kwaśnych deserach, które mało kto zamieniłby na coś gorzkiego czy słonego). Kiszone...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kiszone ogórki z papryczką chili"

  • Zamknij lato w słoiku

    ..., dodajemy wodę i zasmażamy z mąką, żeby zagęścić. Tym zalewamy surowe warzywa: kalafiora, fasolkę szparagową, fenkuła pokrojonego w kostkę, chili i cebulę. Do tego jabłko, na końcu mango i kolendra...

  • HOT bo ostre i z wykorzystaniem gorącej wody, a singielki, bo .... tak przygotowane, by opłacało się zrobić zapasy nawet dla pojedynczej osoby. Przepis na 18 słoików 500ml plus 4 większe - 750 ml.

  • Aromatyczne kapuśniaki

    ..., zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, oczyść potnij na kawałki i wrzuć do zupy. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem i chili. Gotową zupę posyp natką pietruszki. Rada kucharza: wsypałaś do kapuśniaczka za dużo chili? Pikantny smak złagodzi dodanie większej ilości pomidorów i kilku kropel soku z cytryny. Gospodarski kapuśniak z fasolą Sposób przygotowania...

  • Naturalne kiszonki są bardzo zdrowe i do tego smaczne, dlatego też robię większy zapas na zimę. Podam Wam przepis mojej mamy, ja wykorzystuję go z powodzeniem od wielu lat i jestem z niego bardzo zadowolona :)

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    .... Wymieszaj składniki sosu. Polej nim sałatkę. Zapiekany z kurczakiem   Udka opłucz, osusz. Koper pokrój. Wymieszaj sól, pieprz, chili, lubczyk z oliwą. Posmaruj pastą mięso. Koper polej oliwą. Udka...

  • Po małym słodkim przerywniku ponownie zapraszam na przetwory. W tym roku moje półki w kuchni jak nigdy zapełniły się słoiczkami z warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej ogórki z dodatkiem chili. A więc coś dla tych co lubią ostre smaki :)

Artykuły na temat: ogorki kiszone z chili
  • Dieta  3D chili. Schudniesz 8 kg w 4 tygodnie

    Trójwymiarowe spalanie kalorii, czyli na trzech płaszczyznach: przyspieszenie metabolizmu, lepsze trawienie, sprawna praca jelit. Wszystko to dzięki trzem grupom specjalnie dobranych przypraw, którymi doprawiamy każde danie. Tak najkrócej można określić 28-dniową dietę 3D chili. Jesz smacznie, bez liczenia kalorii.

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Kuleczki z ciecierzycy

    Przygotowanie: Ciecierzycę odsączamy z zalewy na sitku, przepłukujemy wodą, odstawiamy, żeby się osuszyła. Cebule, czosnek, pietruszkę, papryczkę chili i kolendrę drobno siekamy. Odrobinę czosnku i kolendry odkładamy - doprawiamy nimi sos jogurtowy. Ciecierzycę dokładnie rozgniatamy widelcem albo miksujemy blenderem. Dodajemy cebulę, czosnek, świeże zioła, majeranek, chili, mąkę, bułkę tartą...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    ... Unikaj potraw ostrych i wzdymających: kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili, a także alkoholu, smażonych i tłustych potraw, ostrych przypraw, napojów gazowanych i słodyczy. Śniadanie  Omlet z pomidorem i szczypiorkiem, kromka razowca, sałata, kawa albo kasza manna na mleku kokosowym z bananem i jabłkiem, herbata. Drugie śniadanie Koktajl na kefirze z bananem, szpinakiem i cynamonem...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Zgaga! Oto koło ratunkowe

    Sok z ogórków albo kapusty kiszonej  W razie pieczenia w przełyku wypij szklankę. Wbrew powszechnej opinii, która kojarzy je z kwasem, kiszonki mają odczyn zasadowy i doskonale neutralizują nadmiar(...) na 10 minut do ostygnięcia. Przecedź i pij rano i wieczorem. Powtarzaj przez 21 dni, gdy zgagi często cię dręczą. Staraj się unikać: Ostrych przypraw z dodatkiem chili, czarnego pieprzu, pieprzu...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...