• Informacje na temat:

    ogórki kiszone w butelce

Przepisy na temat: ogórki kiszone w butelce
  • Modne kiszonki

    Robią je nie tylko babcie, ale również młode gospodynie. Barszcz z własnych buraczków, kiszone cytryny czy solone grzyby to smakołyki, którymi warto się popisać przed gośćmi.

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...przetwory - dżemy, kompoty, konfitury, ogórki, pikle - powinno się zużyć w ciągu roku. Najlepiej spożyć je do wiosny. Nie chodzi o to, by opróżniły się słoje i półki na następne zaprawy. Zbyt długo...

  • Przekąski na spacer

    ...odrobiną masła, dodaj plasterek żółtego sera, ozdób całość paseczkami papryki, plasterkami rzodkiewki lub kiszonego (albo świeżego) ogórka. Taki zestaw na kilka godzin wypełni brzuszek. Jeśli twoje...

  • Przekąska na spacer

    ...kiszonego (albo świeżego) ogórka. Taki zestaw na kilka godzin wypełni brzuszek. Jeśli twoje dziecko nad kanapki przedkłada po prostu suche bułki, pozwól mu na to. Aby jednak posiłek w plenerze był...

  • Czas coś zjeść

    ...możesz zaproponować kilka plasterków kiszonego ogórka (dozwolony od 2. roku życia). Nocna biesiada W pierwszych tygodniach życia większość niemowląt, zarówno tych karmionych piersią, jak i butelką, budzi...

Artykuły na temat: ogórki kiszone w butelce
  • Naturalne probiotyki

    ...​Wbrew pozorom dobre bakterie to nie wynalazek współczesnej medycyny. Znano i wykorzystywano je od stuleci, głównie do konserwowania żywności. To dzięki dobrym bakteriom, czyli pałeczkom kwasu mlekowego, mamy kiszoną kapustę ogórki, jogurt, kefir i zsiadłe mleko.

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    ..."Kiszone buraki czy buraczany zakwas to klasyka naszej kuchni. Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie. Szczególnie, kiedy w naturalny(...) regeneracyjnej" - przekonuje Marek Zaremba w swojej najnowszej książce "Zatrzymaj Hashimoto. Wzmocnij tarczycę!". Autor proponuje przygotować kiszone buraki z nutą rozmarynu. "Ten napój i kiszone buraki...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Trzy naturalne probiotyki

    Kiszona kapusta  Kupuj ją u sprawdzonych sprzedawców - prosto z beczki. Unikaj zakwaszanej octem - nie ma dobrych bakterii! Jedz ją w postaci surówki, doprawioną łyżką oleju rzepakowego i ziarenkami kminku. Unikniesz wzdęć!  Kiszone ogórki  Jedź je ze skórką. Ugotowane w zupie ogórkowej tracą znaczną część swoich wartości.  Kwas chlebowy  Zrób go sama! 30 dag chleba razowego na zakwasie...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Jak szybko pozbyć się anemii?

    ...bogata w naturalne probiotyki zwiększa poziom żelaza w organizmie i ułatwia jego przyswajanie. Z tego powodu warto wzbogacić jadłospis o kiszoną kapustę, kiszone ogórki, zakwas buraczany, naturalne...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Od dziś nie jem mięsa

    ...w towarzystwie białka i wit. C. Zmniejsza je picie kawy, herbaty i kakao w trakcie posiłku i bezpośrednio po nim. Do obiadu, np. kotleta z fasoli, dobrze zjeść choćby surówkę z kiszonej kapusty czy(...) roślinnych, takich jak orzechy włoskie, siemię lniane i olej lniany, soja i produkty sojowe oraz zielone liście warzyw. Olej lniany powinien być świeży, przechowywany w lodówce w ciemnej butelce, a siemię...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...