• Informacje na temat:

    ogórki fasolka szparagowa

Przepisy na temat: ogórki fasolka szparagowa
  • Ogórki na słodko - superprzekąska

    ...: 1. Ogórki dokładnie umyj, wrzuć do wrzątku i gotuj 5 minut. Przygotuj zalewę: połącz składniki i zagotuj. Odcedzone ogórki rozłóż do wyparzonych słoików, wlej zalewę. Pasteryzuj ok. 15 minut (wieczka(...). Umyj je i pokrój na kawałki lub w plastry (oprócz fasolki). Dalej przygotuj tak jak ogórki, z tym że w słoikach możesz umieszczać warzywa kolorowymi warstwami.

  • Zawsze świeża fasolka. Wspaniała do sałatek i na gorąco.

  • Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Pyszna na obiad

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    ...właściwości doceniały tak znane osobistości jak Juliusz Cezar, Kleopatra czy sam Arystoteles. Ogórki i kapusta po zakiszeniu stają się bogatym źródłem zarówno witamin niezbędnych dla zdrowia i urody, jak(...) ogórki to wymarzony dodatek do dipów i past. Drobno posiekany ogórek, z jajkiem i majonezem zmieni się w apetyczną pastę do śniadaniowych kanapek. Utarty ogórek pozwoli także na szybkie przygotowanie sosu...

  • fasolka z mojej uprawy ... ;) czegóż chcieć więcej :)

  • Przygotowanie: Ziemniaki po ostygnięciu obrać, fasolkę pokroić na większe części, pomidory, ogórki pokroić. Cebulę pokroić na większe talarki, ale niezbyt grube (nie dawać jej do sałatki za dużo). Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu sos. Składniki wymieszać. Jest naprawdę rewelacyjna, na imprezę jak znalazł! Smacznego!!

  • Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw. Kiedy tylko pojawia się na straganach, staje się jednym z cześciej pojawiających się dodatków do obiadów na moim stole. Przepis jest klasyczny, ale jak sami wiecie w klasyce tkwi cała siła ;)

  • Żyć dobrze... z alergią

    .... Fasolka szparagowa w sosie słonecznikowym Maciek: To jedno z moich ulubionych letnich dań w tej książce. Jest to wariacja na temat poleskiego obiadu. W rolę tradycyjnej śmietanki wcieliła się śmietanka słonecznikowa. Mamy też młode ziemniaki i ogórki małosolne. Ten obiad powinien przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Sposób przygotowania Na oliwie podsmażamy rozmaryn...

  • Tegoroczny urodzaj warzyw zmusił mnie do poszukiwania nowych rozwiązań i tak w słojach znalazła się fasolka szparagowa na zimę. Nie kiszona, nie marynowana, bo bez octu, a nawet nie w sosie pomidorowym – choć kilkanaście słoików fasolki w pomidorach trafiło do spiżarni – podobnie jak każdego roku. Tak się bowiem złożyło, że owoców tego lata prawie nie ma w ogrodzie, za to pięknie obrodziły ogórki, cukinia i fasolka szparagowa.

Artykuły na temat: ogórki fasolka szparagowa
  • Kiszonki, które wspomagają pracę jelit

    Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę. Także fasolkę szparagową lub marchewkę. Jedynie kiszonki, bogate w bakterie fermentacyjne, trawią błonnik.

  • Jak zamienić fasolkę szparagową w pyszny dodatek do obiadu? Dzięki przepisom naszych użytkowników, to pyszne warzywo z pewnością zacznie częściej gościć na waszych talerzach. Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że...

  • Warzywa sezonowe

    ...korzystać ze świeżej sałaty, rukoli, natki pietruszki z gruntu, botwinki, szczawiu, ziemniaków. Pojawiają się też młode brokuły, fasolka szparagowa, kalafiory, kalarepa, cukinia, marchew, bób, por, seler(...) urozmaicić jadłospis. Lipiec oferuje pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, kukurydzy i papryki. Mamy też do dyspozycji ziemniaki, ogórki, szpinak, szczaw, zielony groszek, cukinię, bób, botwinkę...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Co należy jeść, żeby pozbyć się obrzęków

    ..., ryż brązowy, sałata z papryką i pomidorami w sosie winegret, woda z miętą. Lub zupa pomidorowa, papryka nadziewana mięsem z indyka, fasolka szparagowa, kompot z porzeczek. Podwieczorek Placek(...) i nabiale. Należy dużo pić, zwłaszcza wody o niskiej zawartości sodu. Śniadanie  Gruboziarnisty chleb z wędliną z indyka i pomidorem, herbata owocowa. Albo grahamka z tuńczykiem, ogórkiem i natką...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Warzywa i owoce na smukłą figurę i piękną cerę

    ...shake orzeźwia i chłodzi. Zmiksuj po szklance porzeczek (najlepiej mie szanych) i mleka, 2 banany, dużą porcję lodów waniliowych. Podawaj schłodzony, najlepiej z rurką do picia. 4. Fasolka szparagowa(...) z cytryny zastąpi maskę bankietową. Fasolka z migdałami na obiad Ugotowaną fasolkę polej sosem. Podsmaż oliwę, płatki migdałowe, mieloną paprykę, szczyptę chili. Zioła (np. oregano) zapobiegną...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Hiperurykemia zwiększa ryzyko chorób serca

    ...; warzywach - dynia, fasolka szparagowa, kapusta czerwona i włoska; owocach - banan, melon. Należy je ograniczyć. Ubogie w puryny są: mleko, kefiry, serki ziarniste; tłuszcze roślinne; jajka; pszenny chleb i makarony; kasze i ryż; warzywa: buraki, cebula, cukinia, marchew, ogórki, pomidory, sałata, ziemniaki; owoce: gruszki, jabłka, wiśnie, maliny; orzechy. Powinny dominować w diecie. Zasady...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...