• Informacje na temat:

    ogórek kiszony kapusta pekińska por

Przepisy na temat: ogórek kiszony kapusta pekińska por
  • Składniki: - 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone, - 1/2 główki kapusty, - biała część pora, - 1 czerwona papryka, - 2 marchewki Przepisy: 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone, ale nie koniecznie i kapustę pokroić, paprykę pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem, tak też zrobić z porem. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi otworami, ogórki pokroić w półksiężyce składniki pomieszać , zalać sosem...

Artykuły na temat: ogórek kiszony kapusta pekińska por
  • Krótkie posty znanych dietetyków

    .... Po diecie nie będziemy mieć chęci na podjadanie, sięganie po słodycze i produkty wysokokaloryczne. Przykładowe menu na 1. dzień (1100 kcal) Ważne proporcje: Zalecane jest 500 kcal z węglowodanów złożonych i 500 kcal ze zdrowych tłuszczów. Takie proporcje zawiera jadłospis: - śniadanie: szklanka płatków owsianych namoczonych w wodzie z łyżką masła orzechowego lub dwa wafle ryżowe posmarowane...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Budowanie odporności u całej rodziny w paru krokach

    Częste infekcje mogą być uciążliwe. Choroba przyczynia się nie tylko do kilkutygodniowego osłabienia. Sprawia także, że nie możemy uczestniczyć w wielu aktywnościach, opuszczamy pracę czy szkołę. Rozwiązaniem jest zbudowanie odporności. Jak się do tego zabrać?

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Tonkatsu. Do niego serwowane są różnorakie pikle, zwane Tsukemono, które tak Polacy uwielbiają - patrz ogórki czy kapusta kiszona. A wiesz, że japońscy mnisi potrafili wytwarzać setki różnego(...) zawijane jest nadzienie. / w naszym newsletterze znajdziecie przepis na goyzę nadziewaną wieprzowiną, kapustą pekińska i czosnkiem / No dobrze, czas na zupy, czyli żurek i rosół w wydaniu...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Tonkatsu. Do niego serwowane są różnorakie pikle, zwane Tsukemono, które tak Polacy uwielbiają - patrz ogórki czy kapusta kiszona. A wiesz, że japońscy mnisi potrafili wytwarzać setki różnego(...) zawijane jest nadzienie. / w naszym newsletterze znajdziecie przepis na goyzę nadziewaną wieprzowiną, kapustą pekińska i czosnkiem / No dobrze, czas na zupy, czyli żurek i rosół w wydaniu...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Zdrowy jadłospis

    ..., 2-3 plastry pieczeni z indyka, odrobina soku wyciśnięta z natki pietruszki. Kolacja Miruna (porcja ok. 100 g) podawana z gotowanymi burakami, kaszą jęczmienną oraz kiszonymi ogórkami. Niedziela(...)Będzie też inspiracją do przygotowania smacznych i odżywczych potraw. Pamiętaj, by jeść o stałych porach, np. śniadanie o 7.30, drugie śniadanie o 10.30, obiad o 13.30, podwieczorek o 16.30 i kolację...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jakie właściwości...