• Informacje na temat:

    ocet balsamiczny do zup

Przepisy na temat: ocet balsamiczny do zup
  • Tajemniczy składnik zup - ocet

    Kończące się zapasy warzyw korzeniowych i rozpoczynający się sezon na nowalijki to doskonały czas na zmianę diety. Korzystając z dobrodziejstw natury warto pokusić się o przygotowanie lekkich zup. Są one nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Aby nadać im jeszcze ciekawszego smaku, warto mieć pod ręką ocet – już kilka kropel tego sekretnego składnika sprawi, że każda zupa zachwyci nas wyjątkowym...

  • Lato to najlepszy okres na aromatyczne octy owocowe. Wlasnorecznie wykonane sa najsmaczniejsze, nadaja sie nie tylko do przeróznych dressingów, ale i wszelkich sosów do ryb lub miesa. Balsamiczny ocet o aromacie czarnej porzeczki jest doskonaly do wielu salat, a takze do miesa...

  • Szparagowa zupa krem

    ...koniec skrop zupę octem balsamicznym.

  • Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA :) Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną! Zainspirowała mnie chłodna zupa gaspacho, która pomimo tego, że jest zrobiona głównie z pomidorów jest gęsta i sycąca. Idąc tym tropem zabrałem...

  • Zupa dyniowo-jabłkowa

    Szczególnie zalecana dla mężczyzn. Ma składniki, pomagające uniknąć kłopotów z prostatą!

  • Wypróbowany przepis na "Balsamiczny sos do mięs"

  • Consomme pomidorowe

    Pyszna francuska zupa.

  • Kluczem w tym deserze jest dobrej jakości ocet balsamiczny. Powinien być ciemny, gęsty i zawiesisty.

  • Smaki Hiszpanii: Gazpacho

    ...namoczony chleb, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy na zimno posypaną pietruszką.

  • Pomysł na tę sałatkę powstał w mojej głowie na 15 minut przed przyjazdem gości. A to z tego względu, że sałaty do obiadu było po prostu zbyt mało.

Artykuły na temat: ocet balsamiczny do zup
  • Zupa krem z białych szparagów

    .... Na koniec skrop zupę octem balsamicznym. Zobacz także:

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Zupa cebulowa

    Jako dodatek do zupy zamiast bekonu można wziąć groszek ptysiowy lub grzanki. Nie warto rezygnować z pokrojonego w kostkę jabłka – przydaje zupie kwaskowości, co czyni ją smaczniejszą.

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Zupa grzybowa

    Przygotowanie: Włoszczyznę i ziemniaki obrać, oczyścić, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Grzyby oczyścić, duże przekroić na połowę. Odłożyć kilka...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Zupa z makaronem i pesto

    Składniki: Cebula biała Filet z kurczaka Makaron rurki Oliwa z oliwek Czarny ocet balsamiczny Pesto Pieprz czarny mielony Sól Posiekaj cebulę, pokrój  kurczaka w paski, smaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj parę łyżek octu. Gdy mięso będzie usmażone, dolej wodę. Dodaj makaron, sól i pieprz. Dodaj pesto.  

  • Zupy najlepiej smakują jesienią, gdy za oknem jest zimno i pada deszcz. Wówczas w pełni można się nacieszyć ich aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Specjalnie dla was przygotowaliśmy zestawienie kilku najsmaczniejszych przepisów, które nie pozwolą wam się nudzić tej jesieni. Fot. 123RF W ponure, jesienne dni potrzebujemy posiłków, które nas nasycą, rozgrzeją a także dostarczą wielu niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych. To wszystko zagwarantują nam niepozorne i nieco...

  • Z pomidorów i awokado

    ...w grube plasterki. Połowę pokrojonej papryki oraz obrane pomidory zblenduj na jednolitą masę. Do garnka z gorącym rosołem dodaj puree z pomidorów i papryki. Dodaj pozostałą paprykę, ocet balsamiczny...

  • Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka. Fot. 123RF/Picsel Niepowtarzalna, aromatyczna, kolorowa... a przy tym zdrowa! Króluje pod względem możliwości łączenia różnorodnych smaków. Oto kuchnia azjatycka! Różni się w zależności od regionu i państwa, ale jedno ją łączy - dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Wykorzystując azjatyckie...