• Informacje na temat:

    obierac marchew do rosolu

Przepisy na temat: obierac marchew do rosolu
  • Babcina zupa

    Sposób przygotowania: Płuczemy, obieramy marchew, ścieramy na wiórki na tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy startą marchew, mieszamy, gdy zacznie wrzeć, odstawiamy, studzimy. Gotujemy w garnku 1 litr wody (na 4 porcje), dodajemy suszone warzywa i wrzucamy marchew uduszoną na patelni, doprowadzamy do wrzenia i szybko zestawiamy z ognia (nie może się gotować długo, bo będzie mętna...

  • Marchew odkrywamy na nowo :D Orzeźwiający anyż połączony z czosnkiem daje niesamowity aromat.

  • Zupa babci Deszanki

    Składniki: 1 duża marchew 2 łyżki oliwki z oliwek litr wody łyżka przyprawy warzywnej sól pieprz zielona pietruszka Sposób przygotowania: Płuczemy, obieramy marchew, ścieramy na wiórki na tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwkę z oliwek, wrzucamy startą marchew, mieszamy, gdy zacznie wrzeć, odstawiamy, studzimy. Gotujemy w garnku 1 litr wody (na 4 porcje), dodajemy przyprawę...

  • Niby zwyczajna marchew a jaka wytworna. Dodatek soku pomarańczowego i miodu wyczarował z niech bardzo eleganckie danie. Ja stosuję ją najczęściej jako dodatek do drugiego dania lub po prostu jako fajna przekąska. Bo na zimo też świetnie smakuje.

  • Krem z zielonego groszku

    Składniki: puszka zielonego groszku lub 30 dkg świeżego 2 szklanki wody marchewka masło wywar z rosołu sól pieprz słodka śmietana koperek Sposób przygotowania: Wodę zagotowujemy z solą i wywarem z rosołu. Obieramy marchew, płuczemy, ścieramy na tarce, dodajemy do wywaru, gotujemy 5 minut i wsypujemy groszek, gotujemy kolejne 2 minuty. Nieco studzimy, wszystko miksujemy...

  • Gotowanie bez wpadek

    ...w wodzie, którą potem zwykle się wylewa. Dlatego należy użyć minimalnej ilości wrzątku (powinno być go tylko tyle, aby przykrył produkty) i skrócić czas gotowania do kilku minut, aby marchew czy(...), kalafior, marchew - przez 6 miesięcy, ryby - przez 6-8 miesięcy, a fasolkę, groszek, szpinak i natkę pietruszki - do roku. Zamrażaj tylko to, co potem ugotujesz, upieczesz lub usmażysz. Czy sok...

  • Wypróbowany przepis na "Limonkowa marchew"

  • Przykazania zdrowego gotowania

    ...składniki znajdujące się w marchewce czy kalafiorze rozpuszczają się w wywarze, który zazwyczaj się wylewa (wyjątkiem są zupy). Tymczasem gotowanie na parze pozwala zachować zarówno smak, jak(...) przez dwa miesiące. Produkty mrożone w temperaturze poniżej - 20°C mogą być przechowywane dłużej. Brokuły, kalafior, marchew - 6 miesięcy, a fasolka, groszek, szpinak - nawet przez rok. Pamiętaj, że...

  • Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie...

Artykuły na temat: obierac marchew do rosolu
  • Lekkie zupy warzywne

    Jarzynowa z kapustą Składniki na 4-6 porcji: 5 ziemniaków, 1 por,  3-4 marchewki,  2-3 kolorowe papryki,  1 cebula,  1/2 selera, 2 pomidory, 1/4 włoskiej kapusty, sól, pieprz,  suszone zioła: bazylia, tymianek, ew. listki laurowe, papryka w proszku, 2-3 łyżki oleju do smażenia, 1 łyżka masła. Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę pociąć w kostkę, por...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla naszej cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złotego odcienia. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A zadba też o nasz wzrok....

  • Gotowanie bez wpadek

    ...w wodzie, którą potem zwykle się wylewa. Dlatego należy użyć minimalnej ilości wrzątku (powinno być go tylko tyle, aby przykrył produkty) i skrócić czas gotowania do kilku minut, aby marchew czy(...), kalafior, marchew - przez 6 miesięcy, ryby - przez 6-8 miesięcy, a fasolkę, groszek, szpinak i natkę pietruszki - do roku. Zamrażaj tylko to, co potem ugotujesz, upieczesz lub usmażysz. Czy sok...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Przykazania zdrowego gotowania

    ...składniki znajdujące się w marchewce czy kalafiorze rozpuszczają się w wywarze, który zazwyczaj się wylewa (wyjątkiem są zupy). Tymczasem gotowanie na parze pozwala zachować zarówno smak, jak(...) przez dwa miesiące. Produkty mrożone w temperaturze poniżej - 20°C mogą być przechowywane dłużej. Brokuły, kalafior, marchew - 6 miesięcy, a fasolka, groszek, szpinak - nawet przez rok. Pamiętaj, że...

  • Ponieważ marchew jest w naszym kraju powszechnie dostępna, bywa że jej właściwości są bagatelizowane i niedoceniane. Jest to duży błąd, gdyż zawarte w niej składniki odżywcze maja zbawienny wpływ na działanie naszego organizmu. Fot. 123RF/Picsel Czy zdrowe produkty, które mogą nam pomóc w przypadku wielu dolegliwości, zawsze muszą być niezwykle rzadkie i pochodzić z odległych krajów? Otóż nie! Okazuje się bowiem, że wiele hodowlanych w naszych ogródkach roślin również posiada niezwykle...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złoty odcień. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A, zadba też o wzrok. Dodatkowo...

  • W przydomowym ogródku możecie wyhodować cudowne warzywa, które zapewnią wam moc witamin i substancji odżywczych. Przekonajcie się jak niepozorna marchew wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko....

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...