• Informacje na temat:

    obiad kapusta kiszona

Przepisy na temat: obiad kapusta kiszona
  • Kiszona kapusta zasmażana

    Pasuje do różnego rodzaju mięs i doskonale uzupełnia posiłki serwowane jako drugie dania. Kojarzy się z tradycyjnym obiadem niedzielnym, ale warto serwować ją częściej, zwłaszcza że jej przygotowanie nie przysparza trudności.

  • Podawana na chlebie z masłem, może być serwowana zarówno na obiad, jak i kolację

  • Mariaż kiszonej kapusty z ziemniakami

    Ciapkapusta - taką chwytliwą nazwę nosi śląskie danie, które łączy ziemniaki, kiszoną kapustę i boczek. Jak ją przygotować, dowiemy się z książki "Obiady" Ewy Wachowicz.

  • Sycące i rozgrzewające danie na obiad.

  • Pomysł na smaczny obiad

    Pyszne, sycące dania dla całej rodziny.

  • Kim chi, kiszone smaki w koreańskim wydaniu

  • Szynka zbójnicka na kiszonej kapuście

    Wyrazista w smaku pieczeń, w sam raz na obiad w większym gronie...

  • Najsmaczniejsza własnej produkcji :)

  • Pomysł na prosty obiad

    Chrupiąca przystawka Efektowną i prostą przystawkę do obiadu przygotujesz w liściach cykorii. Opłucz je, osusz, odetnij gorzkie piętki, rozłóż na talerzu. Napełnij posiekanym jabłkiem, radicchio i serem pleśniowym. Dopraw solą, pieprzem, cytryną i oliwą. Spaghetti Spaghetti to danie, które możesz podać na obiad, a następnego dnia... zapiec na kolację. Wystarczy, że przełożysz je do formy...

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Kiszenie kapusty i innych warzyw to tak naprawdę proces fermentacji mlekowej ( z udziałem bakterii kwasu mlekowego). Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól niejodowana, gdyż jod z soli jodowanej hamuje proces fermentacji...

Artykuły na temat: obiad kapusta kiszona
  • Placki z kiszoną kapustą

    To świetny pomysł na obiad lub kolację.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • I kapusta, i sok

    O leczniczych właściwościach kiszonej kapusty wiemy od dawna. Oprócz surówki podanej do obiadu, warto wzmocnić swoje zdrowie sokiem, który pozyskać można właśnie z kiszonej kapusty.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Co bakterie dostaną dziś na obiad?

    ​Często czujesz się zmęczona, nie możesz spać, dokuczają ci migreny? Jeśli te dolegliwości pojawiają się bez jakiegoś konkretnego powodu, mogą być efektem przewlekłego stanu zapalnego.

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...kokosowymi. Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 3060 kJ/730 kcal Kapusta z patelni z kotletem schabowym Składniki: 1 cebula 750 s schabu 2 łyżki oleju...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Dzięki niemu schudniesz. Wystarczy kilka pestek do obiadu

    ...pożyteczne mikroby należy organizmowi dostarczać na bieżąco, np. w kiszonkach. Kiszone kapusta i ogórki to doskonałe źródła pałeczek kwasu mlekowego. Znajdziemy je też w jogurtach probiotycznych...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

Zdjęcia na temat: obiad kapusta kiszona