• Informacje na temat:

    obiad i kolacja dla gości

Przepisy na temat: obiad i kolacja dla gości
  • Oryginalny pasztet dyniowy z Kurczakiem Zagrodowym

    Dla wszystkich miłośników kulinariów, Boże Narodzenie to czas przygotowywania najbardziej wykwintnych dań. W tym okresie zwracamy również szczególną uwagę na jakość składników, sięgając po najlepsze produkty gwarantujące doskonały smak. Świąteczne potrawy, którymi uraczymy gości przy świątecznym stole, tworzymy zarówno na bazie klasycznych, rodzinnych przepisów, jak i oryginalnych receptur. Marka...

  • Quiche z bekonem i brokułem

    Quiche zazwyczaj jest nieco wyższy od tradycyjnej tarty. Najczęściej podawany jest z nadzieniem warzywnym z dodatkiem mięsa lub sera. To propozycja dania, które świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja czy przekąska dla gości.  Sposób przygotowania Ciasto na tartę: Mąkę łączymy z masłem, ugniatamy, aż składniki zaczną formować się w płatki. Dodajemy 5-7 łyżek zimnej wody...

  • Fakty i mity na temat podrobów

    ...- Podrobów nie toleruję! Ileż to razy w towarzystwie padają asekuranckie zapewnienia, wzmocnione dodatkowo pełną obrzydzenia miną. A jadąc na wakacje do Azji potrafimy skusić się na lokalny przysmak. Kto nie próbował cykady albo potwora morskiego dla zakładu? Niezależnie od tego czy smakowało, lubimy się pochwalić doświadczeniem czegoś niezwykłego. A podroby? Zbyt egzotyczne? Niemodne? Nie dla...

  • Jak pozytywnie zaskoczyć bliskich w święta

    W dzieciństwie okres świąt Bożego Narodzenia był dla nas zapewne czymś wyjątkowym. Śnieg za oknem, wszyscy bliscy w jednym domu, prezenty, kolędy i mnóstwo pysznego jedzenia. Teraz świąteczny klimat gdzieś się ulotnił, a my myślimy tylko o tym, co jeszcze trzeba zrobić zanim przyjdą goście. Pogoda w ostatnich latach również nie nastraja zbyt świątecznie. Jak sprawić, by bożonarodzeniowy duch...

Artykuły na temat: obiad i kolacja dla gości
  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    W swojej najnowszej książce "Pyszne obiady" jurorka Masterchefa, Anna Starmach, dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na tradycyjne i nowoczesne dania obiadowe. O tym, dlaczego warto przykładać wagę do tego posiłku, jak wyglądały tradycyjne obiady w jej rodzinnym domu i co jadła w podróży poślubnej opowiada w rozmowie ze Styl.pl.

  • Pysznie dla rodziny i przyjaciół

    Książka ta powstała z pasji. Ale nie z pasji do jedzenia, lecz do gotowania dla innych. Z pasji wspólnego spędzania czasu przy stole i dzielenia się radością z odkrywania nowych smaków. "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" to pierwsza w Polsce książka, która zawiera gotowe propozycje zestawów dań na domowe przyjęcia - obiady oraz kolacje - przygotowane z myślą o co najmniej 6 osobach.

  • Tunczyk z waszej kuchennej szafki na obiad, kolacje, przyjecie i do tarty

    ...obiadowo-kolacyjne czas 20 minut Cebula drobno pokrojona papryka obrana ze skorki i pokrojona na paski badz kostke puszka pomidorow 400 ml lub 500 g swiezych w sezonie 200(...) ciasto na tarte badz kruche badz francuskie posypac parmezanem i zapiec. Mozna tez takiego tunczyka wlozyc w malych ilosciach do szklaneczek - verrines, na kazdej ulozyc trojkatny tost... bedzie dla...

  • Bajkowy klimat

    Zapraszamy gości. I jak pierwszej gwiazdki – wyglądamy naszych bliskich. Chcemy, by w te ważne dni nastrój był wyjątkowy. Po prostu świąteczny.

  • Zanim usiądziesz przy stole - aperitif

    Choć nazwa "aperitif" sugeruje popularny trunek alkoholowy, to wedle francuskiej sztuki jedzenia i podejmowania gości, kryje się za nią cały rytuał. Na czym on polega?

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Jak zostaje się stulatką?

    ...​Japonki żyją najdłużej ze wszystkich kobiet na świecie. Jaki sekret mają tamtejsze seniorki? - Nie ma sekretu! Żyję normalnie - mówi 99-letnia Haru Miyagi. Co znaczy normalnie, gdy nie ma się emerytury, na śniadanie je się sfermentowaną soję, a na obiad wodorosty? Postanowiłem sprawdzić, jak żyją najstarsze mieszkanki Okinawy. A nawet z nimi zatańczyć.

  • ​Tradycyjne polskie wesele? Mamy lepszy pomysł!

    W zwyczajach ślubnych wciąż prym wiedzie ślub w kościele i tradycyjne polskie wesele do białego rana. Ale coraz więcej par młodych mówi: chcemy to zrobić inaczej, po swojemu. Uciekają od żenujących przyśpiewek weselnych, setki gości i obowiązku zapraszania rodziny, której prawie nie znają. Uciekają też od rodziców, którzy płacą, więc mają prawo wtrącić się w każdą decyzję. Dokąd?

  • Goście, jadą goście!

    Pokaż mi swoich gości, a powiem ci, kim jesteś? To już nie takie proste. Dawniej odwiedziny w domach były codziennością, teraz gośćmi nazywamy także bywalców hoteli i restauracji. A zatem wróćmy do początków. Rozgośćcie się!

  • Pajdokracja

    Płacz dziecka jest najbardziej denerwującym dźwiękiem dla uszu dorosłych ludzi – wykazały badania. Ta ewolucyjna zdobycz, miała zapobiegać temu, by grupa ignorowała potrzeby potomków lub pozostawała obojętna, kiedy były w niebezpieczeństwie. Co jednak, kiedy płacz słyszymy przy sąsiednim stoliku w trakcie naszej romantycznej kolacji?