• Informacje na temat:

    nowoczesne placki

Przepisy na temat: nowoczesne placki
  • Słodkie świąteczne przeboje

    Tradycyjne słodkości w nowoczesnej odsłonie. Pyszne!

  • Placki ziemniaczane

  • Poznaj nowości marki PROSTE HISTORIE

    ...typu parmezan, dziugas, parmigiano. Dodaj ½ łyżeczki ostrej papryki i na teflonowej, rozgrzanej i suchej patelni wysypuj cienkie placki z sera. Zrumienione placki delikatnie odkładaj na talerz...

  • Najzwyklejsze placki ziemniaczane

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

  • Placki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych pyszności, mogę ich zjeść milion a i tak mało. Z pieczarkami, z gulaszem, ze śmietaną, każde, a najbardziej to placki po węgiersku. Dziś zostały skonsumowane ze śmietaną i z karkówką w sosie własnym. Za radą cioci dodałam do placków troszkę sody oczyszczonej, co jak najbardziej zrobiło robotę, wyszły fajne mięsiste. zapraszam również na bloga

  • Miłość, Afryka i tajemnica

    ...lat - mieszkają w lepiankach z gliny, pieką placki kukurydziane na ogniu, uczą się jak nie stać się łupem zwierząt, proszą o przychylność duchy przodków, kultywują obrzędy. Szczególnie jeden obrzęd...

  • Kiedyś dziwnie kojarzyło mnie się łączenie oczywistych smaków ze skrajnymi. Takie miałem odczucie przygotowując kiedyś karminadle ze śledziami. Tym razem sięgnąłem po klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało.

  • Alternatywa dla tradycyjnej pizzy

  • Przepyszne placuszki dla całej rodzinki:)

Artykuły na temat: nowoczesne placki
  • Zima w czeskich górach: mieszanka relaksu z adrenaliną

    Coraz bardziej nowoczesna infrastruktura, doskonałe warunki śniegowe, bogate zaplecze hotelowe, pyszna kuchnia, wyborne warzone piwo i mnóstwo dodatkowych atrakcji. To tylko część powodów, dla których Polacy wybierają czeskie stoki.

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • ​Olej rzepakowy jest polski i jest najlepszy

    Na półkach nawet zupełnie małych sklepów pysznią się oleje i oliwki z nasion winogron, oliwek, słonecznika, grapefruita i nie wiadomo, czego jeszcze. A nowoczesne i bywałe w świecie gospodynie w przepisach podawanych przyjaciółkom zarzekają się, że potrawa nie ma prawa się udać, jeśli nie użyje "oliwki z oliwek". Można rzec "cudze chwalicie, swego nie znacie".

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Oknoplast: Więcej designu i zero zaokrągleń w oknie PIXEL

    ..., do pomieszczenia wpada do 22% więcej światła słonecznego. - Nowoczesne domy charakteryzują się dużymi przeszkleniami, które redukują barierę pomiędzy wnętrzem a otoczeniem. Poszukujemy rozwiązań(...) projektowanie okien o dużych gabarytach, które idealnie wpasowują się w nowoczesne aranżacje. - Nowy system to także przygotowane dla OKNOPLAST nowe okucie ProLight firmy WINKHAUS. Gwarantuje ono szereg...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Olej rzepakowy

    Na półkach nawet zupełnie małych sklepów pysznią się oleje i oliwki z nasion winogron, oliwek, słonecznika, grapefruita i nie wiadomo jeszcze czego. A nowoczesne gospodynie w przepisach podawanych przyjaciółkom zarzekają się, że potrawa nie ma prawa się udać, jeśli nie użyje oryginalnej oliwy z oliwek. Można rzec - cudze chwalicie, swego nie znacie!

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Cesarzowa, która zmieniła Chiny

    Średniowieczne Chiny przekształciła w państwo na miarę XX wieku. Wprowadziła elektryczność, linie kolejowe, telegrafy i telefony, zachodnią medycynę, zbudowała flotę i zmodernizowała armię, nawiązała nowoczesne stosunki dyplomatyczne, rozwinęła handel zagraniczny. Ale historia nie doceniła jej zasług. Jeszcze do niedawana mit zacofanej Cixi, kolejnej kobiety, która nie powinna się była mieszać do...

  • Katarzyna Bosacka po raz kolejny rozprawia się z kulinarnymi mitami. Jej najnowsza książka to najlepszy dowód na to, że kuchnia polska wcale nie musi być tłusta, ciężka i niezbyt wyrafinowana. Polacy są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą. Znacznie częściej wybieramy lekkie dania, które nie zaszkodzą naszemu dobremu samopoczuciu. W pogoni za zdrowiem wielu z nas porzuciło tradycyjną polską kuchnię, która zwykle bywa postrzegana jako tłusta i bardzo ciężka. Z tym mitem postanowiła...