• Informacje na temat:

    noce i dnie ciasta

Przepisy na temat: noce i dnie ciasta
  • Szybkie ciasto czekoladowe

    Zrobisz je szybko i bez wysiłku - wystarczy, że zaopatrzysz się w potrzebne składniki.

  • Bardzo szybkie i mało pracochłonne ciasto drożdżowe. Robiłam z kilku przepisów tego typu drożdżowe, ale z tego przepisu jest najsmaczniejsze. Polecam. Ciasto najlepiej przygotować wieczorem.

  • Dietetyczne ciasta i ciasteczka zbożowe

    Równie smaczne co tradycyjne wypieki. W mgnieniu oka znikną ze stołu!

  • Nie dość, że uwielbiam serniki w każdej postaci, to jeszcze ten był z czekoladą! Ba… nawet z dwoma rodzajami. Jednym słowem – przepyszny! Naprawdę warto go spróbować.

  • Lekkie ciasto bez pieczenia

    Tropikalne upały nie odpuszczają. W taką pogodę jemy lekko, często bez mięsa, chętnie wykorzystując przepisy, w których nie musimy włączać piekarnika. A co jeśli będziemy mieć ochotę na ciasto? Teraz jest idealny czas na chłodzące ciasta bez pieczenia!

  • Błyskawiczny sernik bez dna.

  • Chrupiący przysmak pistacjowy

    Sposób przygotowania 1. Spód: daktyle zalej 1/2 szkl. ciepłej wody. Odcedź, gdy już napęcznieją (nie wylewaj wody). Migdały zmiksuj z daktylami na konsystencję kaszy manny. Jeśli masa jest za sucha, dolej 1-2 łyżki wody z moczenia migdałów. Dodaj startą czekoladę, wymieszaj. Zwilżonymi rękami rozprowadź masę na dnie i bokach tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj wierzch, schłodź...

  • z trzech warzyw ,prosta i rewelacyjna w smaku

  • Serniczki na zimno

    Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Powodzeniem cieszy się też wersja na zimno, którą można przygotować bez pieczenia. Oto cztery pomysły na zupełnie nowe wersje ulubionego ciasta Polaków.

  • porady na temat ciast...

Artykuły na temat: noce i dnie ciasta
  • Ciasta z malinami

    ...mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodaj żółtko. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i sól. Na końcu wsyp suche składniki, zmiksuj. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą(...) i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty. Rozłóż na nim maliny. Drugi kawałek ciasta cienko rozwałkuj i wytnij z niego paski o szerokości ok. 1,5 cm. Ułóż je na nadzieniu, tworząc kratkę. Piecz 45 min...

  • Ryżowe ciasto z mango

    Przygotowanie: Mango obieram ze skóry i odkrawam dokładnie miąższ od pestki. Wkładam miąższ, ryż i wodę do blendera kielichowego i miksuję na gładką masę. Orzechy drobno szatkuję, podprażam je na maśle z dodatkiem syropu, pieprzu i soli. Wykładam ciepłe orzechy na dno niewielkiej tortownicy albo do innego aktualnie dostępnego naczynia, tak żeby wypełniły cały spód. Na wierzch wykładam krem...

  • Kolorowe ciasta

    ...biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż, aby otrzymać dwa krążki ciasta Budynie wymieszaj z sokiem pomarańczowym. W rondelku zagotuj sok pomarańczowo-marchewkowy. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Potem ją przestudź. Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową kremu, przykryj drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym...

  • Ciasta z budyniem

    Waniliowa kremówka z lukrem Składniki na 6 porcji: 6 płatów mrożonego francuskiego ciasta (po ok. 4,5 dag każdy), 400 ml + 5 łyżek mleka, 1 torebka budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 10 dag śmietany kremówki, posiekane pistacje oraz plasterki cytryny do dekoracji. Płaty ciasta francuskiego rozłożyć jeden obok drugiego i pozostawić w pokojowej...

  • Ciasta bez pieczenia

    ..., dolewaj budyń. Na końcu dodaj rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę podziel na dwie części, jedną dokładnie wymieszaj z kakao. 3. Zagotuj litr wody i rozpuść w niej galaretki truskawkowe, przestudź. Biszkopty maczaj w galaretce i układaj na dnie tortownicy. Na biszkoptach rozsmaruj masę kakaową. Na niej ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Na koniec wyłóż jasną masę. 4. Brzoskwinie...

  • Sernik kokosowy

    Alternatywna wersja ulubionego ciasta Polaków.

  • Śmietanowiec z owocami i galaretką

    Sposób przygotowania: 1. Galaretkę pomarańczową i cytrynową przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odejmując po pół szklanki wody od każdej galaretki (czyli zamiast 2 szklanek daj 1,5). Rozlej je do dwóch naczyń wyłożonych przezroczystą folią spożywczą, ostudź i schłodź. Gdy zgęstnieją, pokrój w kostkę.  2. Dno tortownicy (24 cm) wyściel papierem do pieczenia i ułóż biszkopty...

  • Sernik z jabłkami

    1. Roztopić w rondlu 10 dag masła, gdy przestygnie  wymieszać z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masę przełożyć na dno tortownicy wysmarowanej masłem,...

  • Sernik z frużeliną

    Przygotowanie: 1. Herbatniki zmiel w malakserze lub włóż do woreczka i "przeprasuj" wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownicę...

  • Katarzyna Dowbor: Lepsza z niej teściowa niż kucharka?

    ...patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, zmniejsz temperaturę do 150 st. C i zostaw jeszcze na około 10 minut w uchylonym piekarniku. Dzięki temu ciasto wyjdzie wysokie i nie opadnie - zdradza swój patent Dowbor.