• Informacje na temat:

    niemieckie ziemniaki z kiełbasą

Przepisy na temat: niemieckie ziemniaki z kiełbasą
  • Oktoberfest w twojej kuchni

    W tym roku przypada 200-lecie Oktoberfest, największego na świecie święta piwa. Jednak słynne niemieckie "chmielowe dożynki" to nie tylko namioty, złocisty napój i ludowa muzyka.

  • Placuszki są smaczne i z pewnością będę je powtarzała; fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu z dnia poprzedniego

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    .... Najczęściej wykorzystuje się tę pszenną lub zamienia się ją na kwaśne mleko.  Żurek z białą kiełbasą, a może bez? W mięsie siła? Wydaje Ci się, że jest ono absolutnym must have każdego żurku i barszczu...

  • Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Nie zawierają ani grama tłuszczu. Przepis znaleziony w starej niemieckiej książce kucharskiej. Zrobiłam z nich prezent dla mojej koleżanki :)

  • Szybko do zrobienia i dobre.

  • Od czasu do czasu lubimy takie obiady, szczególnie jak mamy do tego „swojskie” zsiadłe mleko. Prosto, smacznie i szybko.

  • Lebkuchen to niemieckie pierniczki pieczone tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia. Wśród innych wyróżnina je niebanalny smak wynikający z połączenia miodu, migdałów, imbiru i kakao. Są łatwe w zrobieniu i nie potrzebują fantazyjnego zdobienia.

  • Butterkuchen to pularne ciasto w Niemczech. Mięciutkie, smaczne i łatwe do zrobienia. Przepis na proszku, bez drożdży.

  • Cieszmy się młodymi ziemniakami póki są:). Do ziemniaków dobrałam dziś ciężkie dodatki - boczek i kiełbasę, nie potrzeba więc tu niczego więcej, no może poza szklanką zimnej maślanki:).

Artykuły na temat: niemieckie ziemniaki z kiełbasą
  • Kraina przyjemności

    Górna Austria to raj dla miłośników wędrówek. Można tu podziwiać malowniczą Dolinę Dunaju oraz liczne jeziora i zwiedzać zabytkowe miejscowości. To w Górnej Austrii (w Bad Ischl) swoją letnią rezydencję miał cesarz Franciszek Józef! Dla tych, którzy nie lubią podróży o pustym żołądku, mamy kilka praktycznych wskazówek.

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Matki piłkarzy. Przy każdym faulu łza

    ​Najpierw trzeba uwierzyć. Że ma talent, że idąc "do piłki", nie straci czasu, nie zmarnuje życiowych szans. Potem zaufać, że się nie zepsuje, bo wiadomo, różnie w tych klubach się dzieje. Wreszcie wytrzymać rozłąkę, bo przecież gdy dobrze idzie, zaraz jest wyjazd za granicę. I jeszcze bolące serce, kiedy na boisku ktoś skosi syna, który dla nich zawsze będzie chłopcem. Trudno czasem być matką piłkarza, mówią Halina Piszczek i Magdalena Grosicka. Ale duma jest!

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Wielka lokalność

    ...ojcowie miasta, inaczej niż na przykład włodarze niemieckiego, wagnerowskiego Bayreuth, uznali, że festiwal poświęcony wyłącznie osobie jednego kompozytora może się znudzić. Dzięki tej mądrej decyzji...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Z różnych świata stron

    ...włożyć do garnka, posypać solą i pieprzem, dodać warzywa, zalać winem. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać zielony groszek i oliwę z oliwek. Kalafior i ziemniaki ugotować osobno. Pomidory...

  • Kuchnia niemiecka jest niezwykle zróżnicowana, a wiele jej wpływów znajdziemy w naszych polskich potrawach. Wbrew obiegowej opinii, jest nie tylko pożywna i sycąca, ale również bardzo smaczna Fot. 123RF/Picsel W powszechnej opinii kuchnia niemiecka uważana jest za tłustą oraz ciężkostrawną i w niektórych przypadkach faktycznie tak jest. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to cała prawda na temat kulinarnej tradycji naszych zachodnich sąsiadów. Jej bogactwo znacznie wykracza poza stereotypowe...

  • ...całą ulicę. chodzę w dwóch różnych skarpetkach. jem orzechowe lody z czekoladą. uczę się niemieckiego. [uczę się chemii.] [uczę się biologii.] gotuję barszcz z niedogotowanymi ziemniakami i rozgotowaną kiełbasą. wywołuję zakłopotanie na twarzy pani sprzedawczyni, prosząc o turkusowe klapki wyszywane koralikami w rozmiarze 41. wypluwam zastępy nienormalnych myśli o życiu i śmierci. chodzę...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...