• Informacje na temat:

    niecodzienne potrawy

Przepisy na temat: niecodzienne potrawy
  • 3 wyjątkowe potrawy w kształcie serca na Dzień Matki

    W Dzień Matki chcemy, aby nasze mamy poczuły się wyjątkowo, żeby ten dzień był dla nich inny niż wszystkie. Może tak być, jeśli wyręczysz mamę w codziennych kulinarnych obowiązkach, przygotowując dla niej pyszne potrawy. Zadbaj o to, aby jedzenie było nie tylko smakowite, ale również kusiło niebanalną formą. Na ten szczególny dzień proponujemy 3 dania w kształcie serca – na śniadanie, obiad...

  • Nasze ulubione potrawy o właściwościach oczyszczających

    Korzystając z wiedzy, którą czerpiemy zarówno z medycyny wschodniej, jak i z współczesnej dietetyki, w naszej kuchni powstają proste, szybkie i smaczne potrawy. Mamy też sprawdzone sposoby na to, jak wpleść w codzienną dietę produkty o właściwościach oczyszczających. Częścią z nich chcielibyśmy podzielić się z wami.  Jedną z potraw, którą Karola najczęściej jadła w szpitalu ajurwedyjskim było...

  • Pasztet z kapusty, niecodzienna potrawa z najzwyklejszych składników

    ...jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich przygotowując potrawy - można je po prostu posiekać i dodawać do zup lub surówek. Do przygotowania pasztetu z kapusty potrzebujemy...

  • Propozycje na smaczne śniadanie, obiad i kolację

    Potrzebujesz pomysłu na codzienne potrawy? Te przygotujesz z łatwością!

  • Jakie mięsa kupować na grilla?

    Od lat utarło się, że sezon grillowy rozpoczyna się w pierwszych dniach maja. Mięso pieczone na ruszcie kojarzy nam się z piękną pogodą i odpoczynkiem od codziennych spraw. Ale żeby potrawy z grilla były naprawdę pyszne, mięso trzeba kupować trochę inne niż do codziennego gotowania.

  • Jesienna uczta: trzy pomysły na obiad z aromatycznymi grzybami

    Sezon na grzyby w pełni. Jeśli także udało Ci się wrócić z lasu z pełnym koszykiem, a nie masz pomysłu, co zrobić ze swoimi zbiorami, koniecznie wypróbuj nasze przepisy. Nie tylko urozmaicisz codzienny jadłospis, ale także przygotujesz pyszne potrawy o charakterystycznym smaku i aromacie.

  • Wielkanocny stół malucha

    Czy potrawy z wielkanocnego stołu są odpowiednie dla najmłodszych dzieci?

  • 9 rzeczy, których nie próbowałeś jeszcze w kuchni

    Codzienne gotowanie wcale nie musi być rutyną. Czasami wystarczy spojrzeć na nie kreatywnie, z innej perspektywy. Standardowe składniki, które z reguły służą nam do przygotowania dobrze znanej potrawy, mogą stać się bazą dania, o którym w życiu byśmy nie pomyśleli. Ale… większość Polaków nie lubi wychodzić ze swojej kuchennej i życiowej strefy komfortu. Warto to zmienić!

  • Światowy dzień makaronu

    ...kulinarnych inspiracji na wspólne przygotowanie pysznych dań. Makaronowe potrawy to także sprytny sposób na podanie dziecku innych, niezbędnych w jego codziennej diecie produktów zawierających cenne...

  • Sałatka ryżowa

    Curry to jedna z najzdrowszych przypraw. Wchodząca w jej skład kurkuma działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Nie zapominajmy o tej przyprawie w robiąc codzienne potrawy.

Artykuły na temat: niecodzienne potrawy
  • Odporność zaczyna się w kuchni – jakie potrawy pomogą wzmocnić organizm?

    Nad odpornością można pracować na wiele sposobów, ale bez wątpienia na nasze zdrowie i samopoczucie wpływ będzie miała dieta. Jakie składniki i potrawy pomogą nam poprawić odporność? Oto kilka kulinarnych podpowiedzi.  Zima i przedwiośnie to czas, w którym jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i grypę. Dodatkowym zagrożeniem jest również najgłośniejszy problem ostatnich tygodni...

  • Nie od dziś wiadomo, że cytryna może pomóc nam uporać się z przeziębieniem oraz poprawić smak wielu potraw. Ale to nie wszystko! Okazuje się bowiem, że ten popularny owoc ma znacznie więcej zastosowań. Dodajemy ją do herbaty, przygotowujemy z niej syropy lub wykorzystujemy jako doskonały dodatek do ciast i dressingów sałatkowych. Włączenie cytryny do naszej diety to bardzo dobra decyzja, gdyż ma ona naprawdę zaskakujący wpływ na nasze zdrowie. Dzięki niej pozbędziemy się zgagi i nudności...

  • Uważaj na smażone potrawy

    Regularne spożywanie smażonych potraw jest związane z wyższym ryzykiem zgonu wśród kobiet po menopauzie – wynika z badania, które publikuje pismo “BMJ”.

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • Jeśli lubisz słone potrawy, jedz pokarmy bogate w potas

    Często słyszymy o tym, że należy jeść mało soli, bo nie służy ona zdrowiu (powodując m.in. nadciśnienie). Tymczasem to, czy sól nam szkodzi, zależy od tego, ile potasu jest w naszej diecie.

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    ...na zimno, z Sosem czosnkowym WINIARY. Więcej inspiracji na pyszne, wielkanocne potrawy znajdziemy na www.winiary.pl. ### WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej...

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Jesień na stole, czyli tanie i sycące potrawy dla całej rodziny

    Zalet sezonowych produktów nie da się przecenić. Tym bardziej, że jesień to czas zbiorów wielu cennych warzyw i owoców. Ich bogactwo najlepiej da się zauważyć w codziennych potrawach, które z pewnością będą smakować całej rodzinie.

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

Zdjęcia na temat: niecodzienne potrawy
Wideo na temat: niecodzienne potrawy
  • Potrawy z kiszonek

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Piotr Kucharski pokazał jak wzbogacić swoje codzienne menu dzięki kiszonkom. Zrobił m.in. pikantną surówkę z kiszonej kapusty, placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i zupę ogórkową. W którym momencie gotowania należy dodać ogórki kiszone do zupy?

  • Czekolada w wersji wytrawnej. Przepisy Darii Ładochy

    Daria Ładocha przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" niecodzienne potrawy z czekoladą. Blogerka kulinarna zdradziła przepisy na: chilli sin carne z czekoladą, hummus czekoladowy, kurczaka z ananasem w sosie czekoladowym z dodatkiem chilli oraz sałatkę z mango i kozim serem.

  • Jak przygotować rybę w sambalu z salsą mango?

    Warszawa. Jak zaskoczyć swoich gości innymi, orientalnymi smakami? Wystarczy postawić na malezyjski posiłek i przygotować ostrą pastę sambal, a następnie zamarynować w niej rybę. Gościem programu "Pytanie na śniadanie" była Gosia Molska, która pokazała, jak przygotować niecodzienny dodatek i wykorzystać go do potrawy, która oczaruje podniebienia wszystkich gości.