• Informacje na temat:

    nalewki na spirytusie wytrawne

Przepisy na temat: nalewki na spirytusie wytrawne
  • Nalewki z jesiennych owoców

    Z dzikiej róży Składniki: Pół kg owoców dzikiej róży, litr wódki lub białego wytrawnego wina, 5 dkg cukru. Przygotowanie: owoce rozdrobnij np. za pomocą drewnianego tłuczka do ziemniaków, przełóż do szklanego słoja, dodaj cukier i zalej alkoholem. Odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu przesącz płyn przez gazę. Jednorazowo pij jeden kieliszek. Ma duże ilości witaminy C, działa wzmacniająco...

  • Nalewki lecznicze

    Podajemy kilka doskonałych przepisów na nalewki pochodzących z książki "Nalewki lecznicze" . Większość przepisów w tym zbiorze pochodzi więc z dawnych notatek, kalendarzy czy ustnych relacji. Są(...) przed kuracją zasięgnąć konsultacji lekarskiej. Winko z kwiatów czarnego bzu Składniki: - 5-6 dużych dorodnych baldachów kwiatów, - 1 l białego wina wytrawnego, - kilka owoców agrestu...

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    Ma niezwykłe właściwości – chociaż jest bardzo słodki, znakomicie sprawdza się nie tylko w deserach. Oto kilka niebanalnych pomysłów!

  • Smaki Litwy

    ...podobnie jak nalewki na miodzie lub owocach robione w wielu miejscach na Litwie. Najbardziej znany litewski miód pitny wziął nazwę od ludowego tańca litewskiego. Miód ten, uważany za tradycyjny(...) jest bardzo stara i może pochodzić aż z XV wieku. W Polsce nalewka ta była znana pod nazwą Trojanka Litewska. Skład nalewki (gorczyca i szereg ziół leczniczych) powoduje uznanie jej właściwości...

  • Smaki Litwy

    ...pitne mają swoich licznych wielbicieli podobnie jak nalewki na miodzie lub owocach robione w wielu miejscach na Litwie. Najbardziej znany litewski miód pitny wziął nazwę od ludowego tańca(...) 27 leczniczych ziołach. Receptura tego napitku jest bardzo stara i może pochodzić aż z XV wieku. W Polsce nalewka ta była znana pod nazwą Trojanka Litewska. Skład nalewki (gorczyca i szereg ziół...

Artykuły na temat: nalewki na spirytusie wytrawne
  • Nalewki

    ...w alkoholu niż w wodzie. Dlatego nalewki przygotowywane z 40-procentowym alkoholem zachowują wartości owoców i ziół, z których są przyrządzone. Dlatego lecznicze nalewki kupisz w aptece. Apteczne nalewki są sprawdzone, bo surowiec roślinny jest przebadany, pochodzi ze źródła pozbawionego zanieczyszczeń. Potwierdzona badaniami jest też ilość substancji czynnych. Dobrej jakości są nalewki klasztorne...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Lecznicze nalewki

    Nalewki, ze względu na swoje walory zdrowotne, są coraz częściej wykorzystywane w leczeniu rozmaitych infekcji i schorzeń. Bez względu na to, czy mamy do czynienia z nalewką sporządzoną na bazie owoców, warzyw, ziół czy miodu, każda z nich posiada określone właściwości lecznicze. Nalewki można robić cały rok. Wszystkie są smaczne i zdrowe. Jeśli ktoś zdecyduje się na zrobienie tego przetworu...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Ziołowe nalewki na jesienne zmęczenie

    O tej porze roku większości z nas brakuje wigoru, często czujemy się senne i zmęczone. Warto sięgnąć po nalewki ziołowe, które sprawią, że zyskamy zastrzyk energii.

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Napary i nalewki, które uspokoją serce w arytmii

    ...w przypadku wystąpienia arytmii.   Domowa waleriana   Do szklanki czerwonego wytrawnego wina wsyp łyżeczkę sproszkowanego kozłka. Odstaw na 2 tygodnie. Potem przecedź i przelej do ciemnej butelki.  Pij...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Czereśniówka na kłopoty żołądkowe

    ...2-3 tygodnie. Powstały syrop zlej z owoców, przefiltruj i dopraw nim odlany wcześniej alkohol. Od ilości wlanego syropu będzie zależała moc nalewki z czereśni. Ważne: możesz też część nalewki pozostawić w formie wytrawnej, a drugą część wymieszać ze słodką, przefiltrowaną nalewką. Wszystko to kwestia smaku. 3. Czereśniówkę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej będzie smakowała po...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...