• Informacje na temat:

    nalewki majowe

Przepisy na temat: nalewki majowe
Artykuły na temat: nalewki majowe
  • Ziołowe mikstury w domu

    Najprostsze do przyrządzenia są nalewki i syropy. Można także suszyć majowe zioła, by jesienią przygotować z nich lecznicze napary i odwary . Odpowiednio przyrządzone, mają bezcenne właściwości: zwalczają bakterie i wirusy (kwiaty czarnego bzu, liście jeżyn, kwiaty mniszka lekarskiego), pomogą na kaszel i chrypkę (pędy sosny), dobrze wpływają na układ trawienny i drogi żółciowe (liście jeżyn...

  • Wraz z nastaniem ciepłej, wiosennej pogody odkurzyliśmy nasze grille trzymane w zakamarkach piwnicy, by w końcu móc rozkoszować się wspaniałymi potrawami z rusztu. Jeśli masz sprawdzone porady na to, by dania z grilla smakowały wybornie, podziel się nimi i wygraj jedną z trzech książek kucharskich: "Kuchnia domowa: gotowanie krok po kroku" lub "Najlepsze przepisy na sałatki i surówki" oraz zestaw gadżetów Smaker.pl, a także płyty z muzyką i książki. Co zrobić aby wygrać? -> Zaloguj lub...

  • Murau - tu drwale tańczą, a koty szły na wojnę

    ...jesienne dni, warto zatrzymać się w schronisku Murauer Hutte, na gorący tradycyjny posiłek (np. mocny bulion z krojonymi naleśnikami oraz szpecle z serem) i szklaneczkę nalewki z szyszek limby z kredensu...

  • Pogoda podczas długiego majowego weekendu niestety nie dopisała. Mimo to dostaliśmy od Was kilka cennych porad grillowych, które będziemy mogli z pewnością wykorzystać. Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Mamy zaszczyt ogłosić laureatów konkursu na najlepszą grillową poradę! Nagrody powędrują do:   nulek Bozenka08 paulina2157   Zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Zapraszamy rownież do udziału w konkursach "Księgowa w kuchni" oraz "Gra o Tron".  

  • Kwiaty i zioła z pól i łąk dla zdrowia i urody

    ...– 5 min. Babka zwyczajna Przydroża, pola, pastwiska – wszędzie tam ją spotkasz. Choć nie może pochwalić się pięknymi kwiatami, jej majowe liście skrywają moc przyjaznych właściwości! Dla zdrowia...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...