• Informacje na temat:

    nalewka ze świeżych śliwek

Przepisy na temat: nalewka ze świeżych śliwek
Artykuły na temat: nalewka ze świeżych śliwek
  • Komu jakie śliwki

    Węgierki, renklody, mirabelki, także śliwa tarnina to śliwki nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Pod względem wartości odżywczych wszystkie odmiany śliwek są do siebie bardzo podobne. Różni je(...) magnezu. Dzięki temu mogą być dobrym uzupełnieniem diety i juniora, i seniora. Ale spożycie dużej ilości świeżych owoców ze skórką może skończyć się rozwolnieniem, wzdęciami.  Ostrożnie powinny jeść je...

  • Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez...

  • Kochasz weekendowe wypady na działkę?

    Chcesz cieszyć się plonami prosto z działki kilka tygodni, a nawet miesięcy po zakończeniu sezonu? Ze świeżych truskawek, jagód, malin, a także warzyw, takich jak marchewka czy cebula, możesz(...) przetworów i zamknij w słoikach zapach lata i maksimum wartości odżywczych. Klasyczne "słoiki" (np. dżemy i musy) przyszykujesz nie tylko z jabłek, gruszek lub wiśni. Ze śliwek lub pigwy mogą powstać...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Jedzenie leczy, czyli apteka w twojej kuchni

    ...zawałom serca i udarom mózgu. Nalewka na serce 10 dag posiekanego czosnku zalewamy w słoiku 10 ml spirytusu. Zamykamy i odstawiamy na 10 dni. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do butelki(...) reumatycznych (m.in. zapalenia stawów oraz podagry). Owocowa kuracja Codziennie wieczorem zalewamy ciepłą wodą pięć suszonych śliwek (ok. 100 g). Rano zjadamy je na śniadanie. Kuracja musi trwać...

  • Zioła to nasi naturalni sprzymierzeńcy. Ich siłę wykorzystywali nasi przodkowie, używając ich w medycynie ludowej, magicznych obrzędach, zabiegach pielęgnacyjnych i w kuchni. Odpowiednio dobrane potrafią zdziałać cuda. Najwięcej aromatu, olejków eterycznych, flawonoidów oraz witaminy i składników mineralnych mają świeże zioła. Właśnie dlatego dietetycy i kucharze zalecają używanie w kuchni świeżych, a nie suszonych roślin. Dodane na kilka minut przed ich przetworzeniem nie tylko wzbogacą...

  • Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Fot. 123RF/Picsel Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy. Wiele osób jest przyzwyczajonych do ziół suszonych, ale kiedy otworzymy się na te świeże, raczej już na stałe zagoszczą one na naszych stołach. Czym różnią się od siebie zioła świeże i suszone? Kiedy i jak je stosować? Oto kilka prostych porad: Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka,...

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...