• Informacje na temat:

    nalewka z figi

Artykuły na temat: nalewka z figi
  • Figa zamiast szklanki mleka

    ...największe. Figi mają także dużo błonnika pokarmowego, co oznacza, że zapobiegają zaparciom i pomagają w niestrawnościach. A to z kolei jest niezwykle istotne w zapobieganiu nowotworom jelita grubego. Figi(...) wygląda inaczej, ma kształt gruszki czy cebuli i kolor od zielonego do fioletowego. Figi rosną w całym basenie Morza Śródziemnego i przez wiele lat uważane były za artykuł luksusowy. Tam, gdzie...

  • Zawierają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, odmładzają, chronią przed rakiem, dodają energii oraz są skutecznym afrodyzjakiem. Małe, niepozorne i pyszne...figi. Fot. 123RF/Picsel Figowiec pospolity, na którym rosną te tajemnicze owoce, uprawiany jest na terenach śródziemnomorskich, czyli tam, gdzie jest gorąco. Gruzja, Armenia, Grecja, ale także na przykład Kalifornia - to miejsca, gdzie można zjeść figę prosto z drzewa. W Polsce o świeże i dobre figi wcale nie jest łatwo, chociaż coraz...

  • Jak obniżyć nadciśnienie bez leków

    ...przeciwwagą. Sód podnosi ciśnienie, a potas je obniża i wyrównuje do właściwego poziomu. Zwiększa też wydalanie sodu przez nerki. Bogatym źródłem potasu są też: cytrusy, figi, rodzynki, sałata, szpinak(...) jemioły: łyżkę rozdrobnionego ziela zalejmy szklanką przegotowanej wody i odstawmy na godzinę. Przecedźmy. Pij 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki. Nalewka z liścia drzewa oliwnego: pół szklanki suszu...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Higiena intymna pod kontrolą

    Aby dobrze się ochronić i zapobiec podrażnieniom przestrzegaj tych zasad Zawsze podmywaj się ręką (nie gąbką!) pod strumieniem czystej wody od przodu do tyłu. Rób to maksimum dwa razy dziennie (częściej tylko podczas upału). Po umyciu osusz się osobnym ręcznikiem. Noś luźne figi z naturalnych materiałów. Zrezygnuj z ciasnych spodni, szortów, body albo stringów. Wybieraj neutralne mydła...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Dieta w niedoczynności tarczycy

    ...właśnie śliwki najkorzystniej wpływają na perystaltykę jelit (podobnie działają figi). Zjadaj co najmniej 6 dziennie, np. rano i wieczorem. Pamiętaj o białku Spożywając nabiał (biały ser, jogurty...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...